-

Vijf oorzaken van miscommunicatie

Arnd Bronkhorst

Je wilt je paard een nieuwe oefening aanleren, maar hij luistert voor geen meter. Een situatie die iedere paardeneigenaar en ruiter weleens heeft meegemaakt. We houden van onze paarden, maar soms willen we ze achter het behang plakken. De grote vraag is natuurlijk: waarom luistert hij niet naar je? Vraag jezelf allereerst eens af of jullie elkaar voldoende begrijpen. Bij miscommunicatie komt de boodschap die jij probeert te verzenden niet bij je paard aan. Paardengedragstrainer Paula van de Geest bespreekt 5 mogelijke redenen daarvoor.

Consequent trainen

Het lijkt misschien een inkopper, maar toch gaat het hier vaak fout. Als je paard de ene keer iets wel mag en een andere keer niet, dan snapt hij niet wat je van hem wilt. Sommige mensen zijn ontzettend goed in consequent zijn, terwijl anderen nog weleens denken: ‘Ach wat maakt het uit, vandaag mag hij dit wel!’. Het is ook per paard verschillend of je afgestraft wordt voor je inconsequente training. Bij sommige paarden kan je best eens een oogje toeknijpen. In de volgende training beginnen jullie gewoon weer opnieuw. Er zijn echter ook paarden die direct je hele hand pakken, zodra je hen één vinger geeft. Bij die paarden begin je bij een volgende training in de min en moet je goed consequent zijn om die achterstand weer in te halen.

3 seconden-regel

Als je met je paard traint, heb je steeds 3 seconden de tijd om je paard te belonen of corrigeren. Na die 3 seconden kan je paard jouw beloning of correctie niet meer linken aan zijn gedrag. Het kan in sommige gevallen zelfs zo zijn dat je hem iets anders aanleert. Stel je voor dat je je paard met een snoepje wilt belonen zodra hij zijn voetje optilt. Tijdens het oefenen ben je te laat met de beloning en je geeft hem een snoepje op het moment dat hij naar je hapt. Grote kans dat hij het happen in verband brengt met het snoepje en dit gedrag vaker gaat herhalen.

Antropomorfisme

Mensen hebben de neiging om menselijke eigenschappen toe te kennen aan dieren. Als mens weten we hoe het is om als mens te denken en het is dus logisch dat we ons moeilijk kunnen voorstellen dat de hersenen van een paard anders werken. Zoals je hierboven las kunnen paarden actie + reactie heel goed koppelen. Ingewikkelde verbanden kunnen ze echter niet leggen. Menig ruiter roept weleens: ‘Hij neemt me in de maling!’, maar dat kán je paard helemaal niet denken. In de omgang met paarden moeten we ons dus aanpassen aan hen. Wat heeft je paard nodig om jouw vraag te begrijpen?

Hoe voel jij je?

Je herkent vast wel dat een training minder goed verloopt als je druk en gestrest bent. Je paard voelt jouw spanning haarfijn aan en wordt daar onrustig van. Op jouw beurt erger je je aan zijn onrust en de spanning tussen jullie beiden wordt steeds groter. In dit soort gevallen is het fijn om de training uit te stellen naar een andere dag. Ga lekker met je paard wandelen of geef hem een uitgebreide poetsbeurt. Dit voorkomt strijd én brengt jullie beiden tot rust. Win-win!

Verschillende types

Met het ene paard lijkt de training als vanzelf te gaan, terwijl je met het andere paard niet op één lijn komt. Net als mensentypes zijn er ook verschillende paardentypes. Een van de mogelijke redenen voor miscommunicatie is dat jullie tempo, fysiek of mentaal, verschilt. Ben jij iemand die direct tot actie overgaat of iemand die eerst denkt en dan pas doet? Ook in paarden komen deze verschillen voor. Het ene paard wil snel, kan moeilijk stilstaan en reageert direct op een hulp, terwijl het andere paard nadenktijd nodig heeft, een lager tempo heeft en prima een tijd stil kan staan. Interessant om eens na te gaan of jouw tempo overeen komt met dat van je paard.Ben je bewust en consequent aan het trainen, maar doet je paard nog steeds niet wat je vraagt? Mogelijk is er iets anders aan de hand. Ga op onderzoek uit en zorg ervoor dat je lichamelijke problemen uitsluit, voordat je verder traint. Ook het stalmanagement kan van invloed zijn op het gedrag van je paard. Krijgt hij bijvoorbeeld te weinig vrije beweging of staat hij op een erg onrustige plek? Dat kan ongewenst gedrag veroorzaken. Vaak is het lastig om met een objectieve blik naar je eigen situatie te kijken, omdat je er middenin zit. Kom je er niet uit? Vraag een buitenstaander met kennis van zaken om eens met jullie mee te kijken. Hopelijk kan je daarna met nieuwe inzichten verder.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!