-

Veelgemaakt ‘overtredingen’ volgens Monty Roberts

Frank Sorge

Longeren aan één longe, tikken met de zweep en het voeren uit de hand. Het levert volgens Monty Roberts niets dan ellende op. Hij keurt het daarom af en legt uit waarom.

Longeren
“Longeren aan één longe is erg slecht voor je paard”, zegt Mony Roberts stellig. “Door de eenzijdige inwerking van de longeerlijn kan het paard onmogelijk in evenwicht lopen. Zeker niet als er ook nog aan de lijn getrokken wordt. Het paard zal zijn natuurlijke hoofdhouding aanpassen, door zijn heup iets naar buiten te buigen. Hoofd en heup zijn dus naar buiten gesteld en hij loopt in de verkeerde lateroflexie. Het paard kan zijn spieren alleen goed gebruiken als het dezelfde buiging heeft als de volte. De tegengestelde buiging die veel paarden aan één longeerlijn aannemen, laat de spieren tegen het skelet werken.”

Voeren uit de hand
Voer je paard geen suikerklontje uit de hand. Dit vriendelijke gebaar veroorzaakt volgens Monty Roberts onbedoeld een hoop narigheid. “Ik heb verschillende paarden in de ring gehad die elke gelegenheid aangrepen om te bijten. Al deze alligators kregen snoepjes uit de hand.” Door het paard uit de hand te voeren, verbind je het voer namelijk aan jouw lichaam. Jij wordt een bron van lekkers. Eerst snuffelt hij, zoekende naar een volgende snack, dan hapt hij en vervolgens krijg je een flinke knauw. Ondertussen dringt het paard steeds ongevraagd en nogal opdringerig jouw ruimte binnen. Hij verzet je daarbij letterlijk en figuurlijk van je plek. En wie beweegt bepaalt. Het paard krijgt de dominerende rol. Leg het appeltje gewoon in de voerbak.
Roberts gebruikt voer hoe dan ook niet als beloning. “Roofdieren moeten een hoop moeite doen om hun prooi te pakken. Het eten is de beloning voor al dit werk. Een paard heeft nog nooit achter een grassprietje aan hoeven renen.”

Het gehele artikel, inclusief het stuk over de zweep, lees je na in Bit 148. Deze kun je hier nabestellen.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant