-

Stop twijfelen aan je ruitervaardigheden!

buiten rijden Arnd Bronkhorst

Ken je dat? Dat je soms aan je ruitervaardigheden twijfelt? Dat andere ruiters beter lijken dan jijzelf? Dat je denkt dat je iets nooit gaat leren? In dit artikel maak je korte metten met je onzekerheden.

Negatief denken gaat zo snel en jezelf klein denken ook. Het is zo makkelijk. Soms veel makkelijker dan positief denken. 

Leren

Een brein is goed in je misleiden. Je gaat soms vergeten welke ontwikkeling je al hebt doorgemaakt en raakt gefocused op nog wat je nog niet kan. Of je brein waarschuwt je voor allerlei zaken die nog niet aan de orde zijn: let op! Kijk uit! Wat als? En voordat je het weet voer je een dagelijkse dialoog met al deze gedachten en zijn angst, onzekerheid en twijfel bij je geboren.Maar… weet jij nog dat je leerde paardrijden? En hoe moeilijk dat in het begin leek? En dat je daarna elke keer weer nieuwe dingen leerde: doorzitten, springen, buitenritten, wedstrijden, zijgangen, van je paard vallen en weer opstappen… 

Je hebt al ongelooflijk veel geleerd en gedaan! 

Tips om korte metten te maken met je onzekerheden

Tip 1: Omdenken!

Waarom omdenken? Omdenken is denken in termen van mogelijkheden en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. 

De stap maken van ja-maar (het is niet wat het zou móeten zijn en dat is een probleem) naar ja-en (het is, wat het is). Daarna kijk je welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan door de feiten volledig te accepteren:

 • Maak van een probleem een feit: je neemt een probleem, haalt daar af wat-er-zou-moeten-zijn en houdt dat-wat-er-is over.
 • Kijk naar nieuwe mogelijkheden: het transformeren van bestaande feiten tot een nieuwe mogelijkheid. Je start met een feit, en kijkt wat je daar mee zou kunnen doen.

Zo zie je nieuwe mogelijkheden en train je je gedachten en de bijbehorende gevoelens op een positieve manier.

Tip 2: Focus op je kwaliteiten!

Waarom zou je meer focussen op jouw kwaliteiten? Je ontwikkelt je beter door bestaande kwaliteiten uit te bouwen dan door zwaktes te repareren. 

Er zijn altijd dingen die je makkelijk af gaan:

 • “Ik krijg complimenten voor mijn houding en zit, daar mag ik trots op zijn.”
 •  “Ik voel goed aan wanneer mijn paard en ik samen volledig in balans zijn.”

Het gebruik maken van je kwaliteiten voelt authentiek. Het voelt sterk en geloofwaardig:

 • “Ik weet precies wat mijn paard nodig heeft bij het trailerladen, daarom hebben we geen stress.”
 • “Ik ben sterk in het rijden van een springparcours, daardoor kan ik mijn paard goed begeleiden.”

Het geeft energie om je kwaliteiten te gebruiken, focus op zwakte put uit: 

 • “Een klasse hoger lukt misschien nog niet, maar ik ben al een eind op weg.”
 • “Ik ben een keer gevallen, maar ik reed 999 uit de 1000 ritten zonder problemen.”

Het focussen op kwaliteit geeft meer tevredenheid:

 • “Ik heb al zoveel bereikt met mijn paard, daar ben ik dankbaar voor.”
 • “Ik mag trots zijn dat ik de moed heb om weer op te stappen na een val.”

Bewust zijn van je kwaliteiten levert meer zelfvertrouwen op:

 • “Ik kan eigenlijk veel meer dan ik eerst dacht.”
 • “Mijn ontwikkeling laat zien dat ik nog meer kan leren.”

Tip 3: Het geheim voor succes en motivatie!

Hak je ultieme droom op in subdoelen! En deze subdoelen hak je weer op in kleinere stappen. Elk stap is net groot genoeg om een uitdaging te vormen, en klein genoeg om altijd haalbaar te zijn. Zo zijn je paard en jij zeker van succes. 

Elke kleine succesvolle stap leidt naar meer zelfvertrouwen voor de volgende stap. Zo hou je je je droom in het vizier en controle over het pad erheen! Laat je niet uit het veld slaan: “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” ~ Pippi Langkous

Hulp voor heldere doelen

Hoe? Klik hier voor het Prisma-Model. Een moeilijk woord voor een prachtige steun in de rug om je doelen helder en behapbaar te maken! Probeer het maar eens! Laat je ons weten welk doel jij in kaart gaat brengen?


Deskundigen artikel:

Monya Spijkhoven: Oprichtster, trainer, docent en instructeur van de Gelukkige Ruiter Academie – Instructeursopleidingen, gedragskundige voor paard & ruiter, 30 jaar ervaring vanuit een geheel eigen(wijze) filosofie waarin welzijn steevast een rode draad vormt.

Celine van der Stroom: Eigenaar van een paddock paradise en trainingsstal, kundig in rijkunst, houding & zit specialist, bedreven in horsemanship en gedreven in communicatie tussen ruiter en paard.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant