-

Problemen & Oplossing: Paard slaat met voorbeen op poetsplaats

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je paard staat vast op de poetsplaats (of ergens anders) en bijna continu met een voorbeen te maaien. Irritant, als het tegenzit gevaarlijk voor je eigen voeten, en als je paard beslagen is maakt het ook nog eens een rotherrie. Hoe los je dit op?

Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.Het probleem

Als Socrates op de poetsplaats staat begint hij binnen de kortste keren te maaien met een voorbeen. Fleur heeft al van alles bedacht en gedaan. Ze had de hoop dat ze het voor kon zijn door hem heel snel te poetsen. Maar Socrates was altijd sneller. Ze dacht dat het had te maken met de plaats waar ze het paard op zijn lijf poetste, maar daar viel geen peil op te trekken.  Misschien vindt Socrates het niet fijn vindt om vast te staan, maar het maakt niet uit of iemand het paard vasthoudt. Het heeft wel geleid tot gevaarlijke situaties, waarbij zijn voorbeen erg dicht in de buurt van de benen van haar vriendin kwam. De volgende ingeving: Socrates is vast bang op de poetsplaats en wil weg, dus gaf ze hem telkens een stuk wortel om hem gerust te stellen. Ook dat hielp niet. Ten einde raad belt ze de paardengedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Op de vragenlijst die ik altijd gebruik om vooraf zoveel mogelijk informatie te hebben over het paard en het gedrag had Fleur aangegeven dat Socrates een maand of drie geleden met dit gedrag is begonnen en het alleen doet als hij op de poetsplaats staat. Verder nergens anders. Dan is het dus contextgebonden gedrag. De context is de poetsplaats.

Een van mijn eerste vragen tijdens het consult is wat er drie maanden geleden is gebeurd. Fleur heeft geen idee. Zijn er ongelukken op de poetsplaats gebeurd? Nee. Heeft hij een verwonding gehad waardoor hij iedere keer een onaangename wondverzorgingservaring op de poetsplaats had? Nee.

Tijdens het gesprek vallen me twee dingen op. Fleur is erg onrustig en iedere keer als Socrates met een been begint, verdwijnt er een wortel in zijn mond. In de belevingswereld van het paard wordt hij beloond voor het slaan met een been. Kleine moeite om dat te herhalen als dat een wortel oplevert! Als ik de onrust van Fleur benoemen wordt ze ineens heel erg stil. En de onrust slaat om in verdriet. Socrates houdt spontaan alle hoeven op de grond. Het blijkt dat er in het leven van Fleur veel is veranderd drie maanden geleden. Ze vond het moeilijk om daarmee om te gaan. Sindsdien is de onrust begonnen.

De oplossing

Terwijl Fleur mij hierover vertelt, begint Socrates na een paar minuten toch weer met een been te slaan. Fleur geeft hem automatisch een wortel geven dus ik leg haar uit dat ze het gedrag dan beloont en dat de kans groot is dat hij ermee stopt als zij de wortel geeft als hij met vier benen op de grond staat. Tijdens de rest van haar verhaal houdt ze dit vol. Socrates heeft heel snel begrepen wat hij moet doen om een wortel te krijgen: alle benen op de grond.

We zetten Socrates in de wei en praten even verder over de impact van hoe Fleur zich voelt op het gedrag van Socrates. Nu ze er met enige afstand naar kan kijken realiseert ze zich dat hij het vooral doet als zij even niet weet wat ze aan moet met de uitdagingen die het leven haar biedt. Zij wordt dan onrustig. En dat pikt Socrates haarfijn op. Ze heeft zich voorgenomen om het als een signaal te zien voor zichzelf en Socrates de wortel te geven als hij zijn benen op de grond heeft staan.

Dan blijft de vraag waarom wel op de poetsplaats en niet in de gang? Daarover zegt Fleur dat zij zich er niet op haar gemak voelt, omdat ze het glad vindt. Waar ze lachend aan toevoegt “en dat helpt dus ook niet, dat begrijp ik nu ook!”

Tips

 • Slaan met een voorbeen kan veel verschillende oorzaken hebben, onder andere: 
  • pijn vermijden
  • de ervaring dat maaien leidt tot een lekker hapje
  • de behoefte aan bewegen
  • vervelende ervaringen uit het verleden
  • jouw gemoedstoestand of gedrag
  • verwijderd zijn van de kudde
  • enzovoort
 • Zorg ervoor dat je weet wat de oorzaak is voordat je oplossingen gaat zoeken. Dan is de kans op succes veel groter.
 • Bedenk dat je eigen aannames meestal niet overeenkomen met de motivatie voor het gedrag van het paard zelf! Het gebeurt te vaak dat de mens van alles voor het paard invult en daardoor veel mist, ook een eventuele eigen inbreng in het geheel.
 • Verlaag je niet tot het hanteren van een zweep om je paard ‘af te leren’ met dat been te maaien. Je bereikt er alleen maar mee dat zijn vertrouwen in jou beschadigd raakt.
 • Bedenk wat je je paard wilt leren, niet wat je af wilt leren. Consequent belonen van gewenst gedrag levert onderaan de streep een fijne en veilige relatie met je paard op.
 • Neem contact met mij op als je paard dit doet, dan kunnen we samen achterhalen waarom je paard zich zo gedraagt en kunnen we het juiste probleem oplossen in plaats van dat een symptoom wordt bestreden.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant