-

Problemen? Kijk naar jezelf! 

trailer laden

‘Hé, je komt voor mijn paard, niet voor mij!’ Dat riep een klant onlangs lachend naar me toen ik tips gaf tijdens het trailerladen. Of we het nu leuk vinden of niet, het gedrag van ons paard zegt ook veel over ons. Het kan iets zeggen over je manier van trainen, over je onzekerheden of angsten en over wat voor types jij en je paard zijn. Niet voor niets worden paarden zo vaak ingezet tijdens coachsessies. De kunst is om bij problemen eerst naar jezelf te kijken en je af te vragen of jij iets kan veranderen om de communicatie met je paard te verbeteren. Gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest legt uit.

Training

De manier waarop je je paard traint, is van invloed op zijn gedrag. Dat zal voor velen een open deur zijn. Toch is het niet zo gek als je, doordat je dagelijks met je paard bezig bent, niet meer helemaal scherp bent. Vooral met eigen paarden kan dat een dingetje zijn, omdat daar veel meer emoties meespelen. We vinden ons paard bijvoorbeeld zielig en pakken niet door óf we vinden juist dat hij niet moet zeuren en worden te hard. 

Als je je paard iets wilt leren, is het van groot belang dat je duidelijk en consequent bent en dat je lichaamstaal klopt met wat je vraagt. Als je paard jouw hulpen niet begrijpt, kan hij niet de reactie geven die jij zoekt. Ook als je te snel of te langzaam gaat in de training kan je paard daarop reageren met, voor jou, ongewenst gedrag. Vraag je dus altijd af of je paard jou wel kán begrijpen en pas je training eventueel aan. Merk je dat je niet lekker in je vel zit? Vraag je dan af of je nog steeds op een eerlijke en duidelijke manier met je paard kunt communiceren. Soms is uitstel de beste keus.

Ons verleden

De dingen die je als kind leert, positief en negatief, blijven ook in je latere leven bij je. Als je je daar niet bewust van bent, kan dat ervoor zorgen dat je bepaalde gevoelens op anderen projecteert, mens of dier.

Een voorbeeld: Je hebt regelmatig het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn. Dat kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met leiding geven aan je paard. Misschien trekt je paard wel zijn eigen plan of duwt hij je aan de kant. Misschien word je daardoor boos op je paard, omdat hij je ‘ook al niet voor vol aanziet’. Niets is gelukkig minder waar. Het paard reageert op wat jij uitstraalt. Zodra jij jezelf voor vol aanziet en je ruimte inneemt, zal hij die makkelijker respecteren.

Helaas is dit geen knopje in je hoofd dat je om kan zetten, maar bij jezelf te rade gaan waar een bepaald gevoel vandaan komt is al een belangrijke eerste stap!Gedragsstijlen

Ieder mens heeft bepaald voorkeursgedrag en dat maakt ons (deels) tot wie we zijn. Jouw paard heeft dat ook. Om die reden zijn er paarden waar je direct mee klikt of juist moeilijker mee op één lijn komt. Ben jij bijvoorbeeld een denker en is jouw paard een doener, dan kan dat weleens problemen geven, omdat je niet snel genoeg op hem reageert. Ook andersom kan het lastige situaties opleveren als je paard denktijd nodig heeft en jij juist erg snel bent met je hulpen. Maar ook als jij en je paard dezelfde gedragsvoorkeur hebben kan dat uitdagingen met zich meebrengen.

Inzicht in je eigen gedragsstijl en die van je paard kan helpen om jullie communicatie te verbeteren. Paarden kunnen zich niet aanpassen aan ons en dus moeten wij ons aanpassen aan hen. 

Termen als ‘ik heb gewonnen’ of ‘ik zal je even op je nummer zetten’, komen niet in de hersenpan van paarden voor. Ze kúnnen dit niet denken, omdat hun hersenen anders werken dan de onze. Naar jezelf kijken kan lastig zijn, maar is een heel stuk krachtiger én nuttiger dan naar je paard wijzen. Durf jij het aan?

Op 11 november vertelt Paula uitgebreid over de verschillende gedragsstijlen van mensen en paarden tijdens het webinar ‘Verbeter de communicatie met je paard’. Meer info en aanmelden kan hier!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!