-

Probleem & Oplossing: Paard van een ander doet niet wat jij wilt

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je rijdt op het paard van een ander (geen manegepaard), het dier doet niet wat jij wilt en jij doet niet wat nodig is om het paard weer met zijn neus in de goede richting te zetten. Hoe komt dat, en hoe los je het op? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Een vriendin van Fleur kan even niets met haar eigen paard doen, dus Fleur heeft met haar afgesproken dat ze Newton mag rijden. Fleur is voor de zekerheid de eerste twee keer meegelopen. Dat ging allemaal prima. Vriendin wil gewoon relaxte buitenritten maken, Fleur heeft er alle vertrouwen in dat het helemaal goed komt.

De vijfde keer dat Vriendin en Newton het erf verlaten wil Vriendin rechtsaf en Newton doet niet leuk mee. Het tegemoetkomend en achteropkomend verkeer (zul je zien, uitgerekend op dat moment) zorgen ervoor dat Vriendin de keuze maakt om linksaf te gaan en verder de discussie te vermijden.De keer daarna komen ze het erf überhaupt niet af. Vlak voor het hek zet Newton de versnelling in zijn achteruit en dat was het dan. Vriendin doet haar best, maar onderaan de streep is Newton niet onder de indruk. Uiteindelijk stapt de vriendin af en loopt met de pony terug naar stal. Fleur en Vriendin zijn het erover eens dat dit niet de bedoeling is. Vriendin stijgt weer op en Fleur loopt met haar mee. Newton stapt braaf door en bij de Y-splitsing 500 m verderop maken Fleur en vriendin de keuze dat Fleur linksaf gaat en vriendin op Newton rechtsaf. De rit wordt zonder problemen vervolgd.

Het probleem is voor nu opgelost, maar de dames zien gebeuren dat dit de volgende keer niet anders zal gaan. Terwijl het de bedoeling is dat Vriendin ook zonder Fleur naar buiten kan. Ze vragen voor de zekerheid advies aan de paardengedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Tijdens het gesprek met Fleur en haar vriendin heb ik de indruk dat ze dezelfde gedachten hebben over wat je wel of niet van een paard moet accepteren. Die vijfde keer was Vriendin liever gewoon rechtsaf gegaan, maar het Newton interesseert echt niet dat er ergens een auto staat en een pony duwt met het grootste gemak een deuk in de deur. Daarom is ze omgedraaid en de andere kant op gegaan. De keer erop gaf ze hem wel een tik omdat hij niet reageerde op haar been, maar daarvan zegt ze zelf dat ze toch niet reageerde zoals ze op haar eigen paard zou doen. Vervolgens hebben we het over de verschillen tussen op je eigen paard en op het paard van een ander rijden. Vriendin merkt dat de onzekerheid op twee manieren toeslaat. Enerzijds weet ze dat Newton heel vies kan reageren als je hem een flinke tik geeft, ze is bang dat ze eraf valt. Anderzijds “Maar het is niet mijn eigen paard, kan ik wel een tik geven?”

De oplossing

Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Als Fleur meeloopt is er geen probleem, dus dat is de oplossing. Maar Fleur kan niet altijd mee.

Ik bespreek met Fleur en haar vriendin het probleem en de oplossing aan de hand van de BEHAVE-methode, een stappenplan met alle aspecten waar paardengedrag uit ontstaat. Vriendin ziet direct haar aandeel in het weigerachtige gedrag van Newton: zij is onzeker. Fleur kan echter 100 keer zeggen dat ze juist wil dat Vriendin op Newton rijdt alsof het haar eigen paard is, maar als Vriendin die manier van doen direct koppelt aan de gedachte dat ze dan op de grond eindigt, dan blijft Newton de lachende derde. Ze spreken af dat Fleur een buitenrit met Newton maakt en eventuele problemen oplost. Met uiteraard de kans dat Newton dan fluitend doorloopt, omdat Fleur met een hele andere mindset dan Vriendin op de pony zit.

Doordat we het probleem aan de hand van de BEHAVE-methode hebben geanalyseerd en de verschillende oplossingen hebben benoemd hebben de dames er vertrouwen in dat ze een manier zullen vinden die bij hen en de pony past.

Tips

  • Problemen bij het verlaten van het erf kunnen te maken hebben met kuddegedrag, het niet willen verlaten van de kudde. Als Fleur meeloopt is de kudde compleet.
  • Als het een aantal keer wel goed gaat en daarna ineens niet meer, vraag je dan af hoe de laatste buitenritten zijn gegaan en bekijk dit vanuit het paard! Als die ritten namelijk niet leuk waren heeft het paard alle reden om na drie keer te voorkomen dat er een vierde keer volgt. Maak dan een wandeling in plaats van een rit met je paard.
  • Onderschat de kracht van je eigen gedachten niet! De meeste paarden laten je haarfijn weten dat er iets niet in de haak is. Dan ligt het werk dus bij jou, niet bij het paard.
  • Houd er tot slot rekening mee dat je heel wat minder vastbesloten en daadkrachtig op je paard zit als je de energie hebt van een vaatdoek. Dat wil niet zeggen dat je dan niet moet gaan rijden, want dat kan je juist weer heel veel energie geven. Wees je er bewust van en ben mild voor jezelf en je paard.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant