-

Probleem & Oplossing: Paard staat niet stil naast opstapje

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je wilt je paard leren om naast het opstapje stil te staan zodat jij netjes kan opstijgen, maar hij lijkt er totaal niets van te begrijpen. Hij doet helemaal niet leuk mee, terwijl jij denkt dat het echt niet zo ingewikkeld is wat je van hem vraagt. En nu? Hoe los je dit op?

Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur vindt het belangrijk om met een opstapje op te stijgen, dus dat wil ze Newton even leren. Het probleem is dat hij niet stilstaat naast het opstapje, terwijl hij wel stilstaat als ze zonder krukje opstijgt. Ze gebruikt hetzelfde opstapje regelmatig om zijn manen in te vlechten, dus je zou zeggen dat hij er wel aan is gewend dat zij daarop staat. Maar zodra ze in de rijbaan staat en het opstapje naast hem wil neerzetten doet hij ingewikkeld. En als ze eerst het opstapje neerzet en hem er daarna naast wil zetten gaat het goed totdat ze op het krukje staat. Ze snapt er helemaal niets van en het frustreert haar mateloos. Alle tips van iedereen helpen niet, dus ze belt de gedragstherapeut.Wat was er aan de hand?

Aan het begin van het consult laat Fleur me zien dat als Newton op de poetsplaats of in de gang staat, zij het krukje naast Newton kan neerzetten en erop gaan staan. Newton staat dan echter niet stil, hij zet continu een stapje naar voren en weer een stapje naar achter. Dat valt Fleur totaal niet op. Omdat het paard vaststaat blijft het bij dit enkele stapje.

In de rijbaan heeft Newton alle ruimte om alle kanten op te gaan en fat doet hij dan ook. Ik vraag Fleur hoe ze hem geleerd heeft naast het krukje te staan. “Heel simpel. Ik heb hem aan het krukje laten ruiken en het naast hem neergezet en ben erop gaan staan. Dat was het wel”.

Voor de zekerheid wil ik nog even weten of Newton wel kan stil staan zonder het krukje naast hem. Zowel op de poetsplaats als gewoon in de rijbaan blijkt dat zo te zijn. 

Conclusie: Newton is helemaal niet gewend aan het krukje naast hem, als hij vaststaat kan hij alleen nergens heen, en in de rijbaan kan hij dat wel. Fleur is veel te snel gegaan. Het is fijn dat zij een heel duidelijk doel voor ogen heeft, en dat is ook belangrijk, maar ze moet wel het tempo van de pony volgen.

De oplossing

Een paard aan een opstapje naast zich laten wennen bestaat uit een heleboel verschillende stapjes: hij moet wennen aan dat ding op de grond, dat het naast hem staat, dat zij erop staat et cetera. Dus we beginnen even opnieuw. 

We zetten het krukje in de rijbaan en laten Newton het eens rustig bekijken. Daarna lopen we rustig wat heen-en-weer en staan regelmatig even stil. De ene keer naast het krukje, de andere keer ergens anders.

In het gesprek dat we intussen hebben merk ik dat Fleur enorm bezig is met dat krukje, Newton moet er naast stilstaan en zij moet er op kunnen staan. Ze heeft er moeite mee om te accepteren dat de kleine stapjes naar het gewenste doel leiden. Pas als ik haar herinner aan hoe zij heeft leren lezen en rekenen valt het kwartje.

Met dit inzicht gaat het ineens een stuk makkelijker. Door de spanning die Fleur eerst had over het zo snel mogelijk te bereiken doel, werkte het  niet. Hoezo niet? Zij is onrustig (want we moeten rap door al die stapjes heen, go go go!), het paard legt het verband tussen haar onrust en de aanwezigheid van dat ding , dus er is iets met dat ding, wat hij altijd al wist, trouwens. Newton vertrouwt het voor geen meter en doet alle moeite om enigszins op afstand te blijven. 

Op het moment dat Fleur haar aandacht verlegt naar de stap waar ze mee bezig is komt er een aangename ontspanning over haar heen. Dat werkt ook door op Newton. We nemen ruim de tijd en aan het eind van de middag kan Fleur opstijgen vanaf het opstapje. Dit zegt overigens ook iets over het karakter van Newton, want het lukt echt niet altijd in een middag!

Tips

Als je je paard iets wilt leren, is het handig om de volgende zaken in je achterhoofd te houden:

  • Wat voor jou logisch en vanzelfsprekend is, is dat voor je paard hoogstwaarschijnlijk niet!
  • Neem de tijd om van tevoren te bedenken uit hoeveel verschillende stapjes het bereiken van jouw doel bestaat
    Spoiler alert: dat zijn er meestal meer dan je denkt!
  • Houd het doel altijd voor ogen, maar ben met je aandacht bij de stap die je op dat moment aan je paard wilt leren 
  • Iets leren kost tijd, dat geldt voor jou en voor je paard, dus: heb geduld
  • Beloon je paard voor alles wat hij goed doet, zo houd je het voor jullie alle twee leuk

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant