-

Probleem & Oplossing: Paard rent de stal in

Marlies Brunings

Herken je dit? Je paard loopt altijd braaf met je mee, in jouw tempo, maar als je de stal in wilt gaan ben je de controle compleet kwijt. Je paard loopt niet de stal in, maar rent de stal in. Je weet zeker dat dat anders kan! En nu? Hoe dan? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Normaal gesproken loopt Newton altijd braaf met Fleur mee. Als het fris weer is, of hard waait, gaat dat met beduidend meer enthousiasme dan op een warme zomerdag, maar Fleur ervaart geen probleem. Totdat ze Newton op stal wil zetten. Als ze op een meter of anderhalf van de staldeur zijn trekt Newton een sprintje de stal in. Nadat ze een paar keer klem gezeten heeft tussen paard en deurpost was ze er klaar mee. Sinsdien laat ze Newton los, zodat zij in ieder geval niet gewond raakt. Op stal vindt iedereen er wat van. De een zegt dat ze de deur dicht moet houden totdat ze ervoor staan, zodat Newton in ieder geval geen aanloop kan nemen. De ander zegt dat Newton geen respect voor haar heeft. Fleur wordt hier erg verdrietig van en wil het probleem oplossen.

Wat was er aan de hand?

Voordat Fleur me laat zien wat Newton doet heeft ze me al verteld dat het niet uitmaakt of ze hem uit de wei heeft gehaald, met hem heeft gereden, een wandeling heeft gemaakt, of hem alleen maar heeft gepoetst. Vlak voor de stal is ze de controle kwijt en alle tips van iedereen werken voor geen meter.

Ze haalt Newton van stal en loopt een rondje. Geen probleem. Vervolgens brengt ze hem terug naar zijn stal. Op 2 meter voor de stalingang geeft Newton met een zijwaartse beweging naar rechts een goeie ruk aan het halstertouw, hij gooit zijn hoofd nog een keer de lucht in en zet het gas erop. Fleur laat los en voordat ik met mijn ogen heb geknipperd staat Newton in de stal. Met zijn neus in de voerbak. Aha!

Fleur bevestigt dat ze altijd iets in de voerbak van Newton legt, zodat hij altijd iets te knabbelen heeft bij terugkomst. Als ze zeker weet dat er al gevoerd is als hij terugkomt, legt zij niets in de bak. Maar het maakt Newton uiteraard niet uit wie zijn bak vult, de stal in betekent eten! 

Ik vroeg mij nog wel af waarom hij precies vanaf dat punt vertrekt, en niet eerder. Fleur vertelt dat ze hem daar soms aan de stal vastmaakt, bijvoorbeeld om nog even een borstel over zijn lijf halen. Maar als zijn hem dan losmaakt, staat hij ook in een seconde in zijn stal.

De oplossing 

Er is hier sprake van conditionering: bij terugkomst in de stal krijg ik eten. Daar helpen alle goedbedoelde tips dus ook niet tegen. Het enige wat helpt is ervoor zorgen dat de bak leeg is. Altijd. Als Fleur toch af en toe eten in de bak legt is er sprake van partiële bekrachtiging. Partiële bekrachtiging betekent dat je een paard niet altijd beloont voor bepaald gedrag, maar af en toe. Doordat hij blijft hopen op eten zal Newton de stal in blijven rennen. Op het moment dat je helemaal stopt met belonen, dan dooft het gedrag vanzelf uit. Zodra Newton door heeft dat er geen voer op hem ligt te wachten, heeft hij ook geen reden meer voor die sprint. Er valt niets meer te halen.

Fleur maakt met de staleigenaar de afspraak dat hij geen voer in de bak zal doen als Newton niet in de stal staat, en dat Fleur dan zelf naderhand een schepje voer uit de voerkar haalt.

En van af dan is het een kwestie van geduld.

Tips

  • Rent je paard de stal in? Dan is eten vaak de reden. Zorg ervoor dat de voerbak altijd leeg is bij zijn binnenkomst.
  • Voer je paard in het begin niet direct nadat hij binnen staat. Deur dicht doen, al je spullen opruimen en dan voer geven.
  • Heb geduld. Het kan even duren maar hij leert echt dat er geen eten op hem ligt te wachten.  
  • Laat je niet gek maken met ‘gebrek aan respect voor jou’. Sommige paarden doen er heel veel moeite voor om bij hun voer te komen en hun enthousiasme en kracht winnen het altijd.
  • Het is een open deur, maar kan niet vaak genoeg gezegd worden: zorg voor je eigen veiligheid en die van het paard. Ga het gevecht niet aan!
  • Tot slot, laat je een paard zonder jouw begeleiding de stal in lopen, maak dan altijd het halstertouw los. Zo voorkom je dat hij erop kan gaan staan.

De volgende keer: wat te doen als je paard naar je bijt of slaat als je zijn buik poetst?


Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant