-

Probleem & Oplossing: Paard kan niet tegen bandages of verband

Medische bandage Arnd Bronkhorst

Heb je dit wel eens meegemaakt? Je hebt je paard voor het eerst een verband of transportbeschermers omgedaan en hij gaat compleet uit zijn plaat. Hij doet zijn uiterste best om dat wat er om zijn benen zit zo snel mogelijk kwijt te raken. Hoe voorkom je dit of hoe ga je om met de gevolgen? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Socrates heeft een lelijke snee in zijn achterbeen door een ongeluk op de poetsplaats. De dierenarts heeft de wond gehecht en het been verbonden. Omdat Socrates naar iedereen sloeg die in de buurt van zijn achterbenen kwam, heeft de dierenarts het dier licht gesedeerd (slaperig gemaakt) zodat het voor iedereen veilig was om het paard te behandelen.Zodra Socrates weer bij zijn positieven is begint hij echter met het gewonde achterbeen te slaan en stampen en zodra hij op drie benen kan staan, doet hij zijn uiterste best om het verband er met zijn tanden af te trekken. En met succes: twee uur later heeft hij het verband vakkundig verwijderd.

De dierenarts is gelukkig nog in de buurt en met de nodige moeite en wat kalmeringsmiddelen lukt het om het been opnieuw te verbinden. De dierenarts geeft Fleur wat kalmeringsmiddelen in pastavorm in de hoop dat Socrates rustig blijft en het verband laat zitten. Hij laat wel duidelijk merken dat dit niet zijn voorkeur heeft. Hij vindt dat ieder paard verband moet accepteren.

De volgende dag begint Fleur met goede raad van de dierenarts op te volgen en doet bandages om de voorbenen van van Socrates. Dat had ze beter niet kunnen doen. Het paard raakt volledig in paniek en het is meer geluk dan wijsheid dat er niet nog meer ongelukken zijn gebeurd.

Op stal is er inmiddels een heftige discussie ontstaan over de zin en onzin van bandageren, en Fleur lijkt de enige te zijn die het met de dierenarts eens is. Als een paard gewend is aan bandages, dan is een noodzakelijk verband tenminste geen ramp voor het paard. En je weet nooit wanneer je dat nodig hebt. Ze belt de verdrietig de paardengedragstherapeut, omdat ze niet weet wat ze nu moet doen.

Wat was er aan de hand

Heel kort gezegd: Socrates heeft in stressvolle situatie kennisgemaakt met onbekende dingen om zijn benen. Voor een paard zijn zijn benen van levensbelang. Zonder gezonde benen kan een paard niet vluchten. Dat systeem werkt ook bij gedomesticeerde paarden (daarom lopen paarden heel vaak niet over de witte vlakken van zebrapaden of over putdeksels, dat zijn oppervlakten die hun benen in gevaar kunnen brengen). Meteen de volgende dag beide voorbenen bandageren was te snel en teveel.

De oplossing

Socrates moet stap voor stap wennen aan aangeklede benen. Dat betekent dat hij enerzijds moet wennen aan dat er iets strak om het been zit, en anderzijds aan de warmte die met bandageren (of bij peesbeschermers, of een verband) door het paard in het been wordt gevoeld. Bij de opbouw van de gewenning zijn dat de twee variabelen waar we rekening mee houden. We beginnen met een vaatdoekje dat we met twee wasknijpers vastzetten. Als het paard zijn been vijf seconden laat staan, is dat fantastisch en halen we het doekje weer weg. Fleur begrijpt de bedoeling en samen maken we een opbouwschema waarbij we van dun naar dik en van soepel naar stug materiaal gaan.

Na een paar weken kan ze alle benen van boven tot beneden inpakken.

Tips

  • Je wilt niet dat je paard pas bij een blessure voor de eerste keer met iets om zijn benen in aanraking komt. Laat je paard er dus rustig aan wennen als er nog niets aan de hand is.
  • De bedoeling is dat je paard het ingepakte been, in ieder stadium van de gewenning, op de grond laat staan. Je kunt het paard belonen met snoepjes, of juist met het verwijderen van hetgeen je om zijn been hebt gewikkeld.
  • Als je paard het allemaal prima vindt terwijl hij vastgebonden of in de stal staat, dan kun je ook een stukje met hem lopen. De meeste paarden trekken in het begin vooral hun achterbenen hoog op. Laat dat rustig gebeuren, ze stoppen er vanzelf weer mee.
  • Neem de tijd, houd het leuk en luchtig en vooral veilig!
  • Tot slot: begrijp waar bandages voor bedoeld zijn: ondersteuning van de pezen en banden. Als je altijd rijdt met ingepakte benen geef je het paard niet de gelegenheid om sterke ligamenten op te bouwen. Daarnaast is het paardenbeen zo ontworpen dat de pezen tijdens het werk gekoeld worden. Bij gebruik van bandages of peesbeschermers belemmer je die werking. Een paard alleen maar bandages, peesbeschermers of pijpkousen om doen, omdat dat stoer of mooi staat, is niet waar ze voor bedoeld zijn.
  • Als je een wedstrijd hebt gereden of elders een buitenrit hebt gemaakt kun je, nadat je de benen gekoeld hebt, het paard voor de terugweg in de trailer wel een plezier doen met bandages, omdat je zijn benen daarmee enige ondersteuning en welverdiende rust geeft.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant