-

Probleem & Oplossing: Je paard wil niet meer de trailer in

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je gaat met je paard regelmatig met de trailer op pad. Om ergens anders een buitenrit maken, naar de ruitervereniging, naar wedstrijden, of naar de kliniek. Van de ene op de andere dag doet je paard moeilijk als hij de trailer in moet. De trailer in om weer naar huis te gaan is geen enkel probleem, maar om te kunnen vertrekken moet je steeds meer tijd nemen om je paard de trailer in te krijgen. Je hebt geduld, maar niet eindeloos, en de frustratie komt om de hoek kijken. Hoe los je dit op?

Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur en Newton genieten van het maken van buitenritten en sinds ze haar eigen trailer heeft hebben ze al mooie nieuwe routes ontdekt die wat verder van huis liggen. Newton loopt altijd zonder problemen de trailer in. Dat wil zeggen, tot een maand geleden. Alle bekende trucjes om het probleem op te lossen heeft ze al geprobeerd. Ze heeft van alle kanten hulp gehad, ze is met clickertraining aan de gang gegaan. Newton blijft halverwege de laadklep staan. Ze belt de paardengedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Als je paard altijd probleemloos de trailer in loopt en dat ineens niet meer doet, dan moet je ervan uitgaan dat het paard een aantal keer na het verlaten van de trailer op een andere locatie een onaangename ervaring heeft gehad (meestal pijn).

Uit de vragenlijst die Fleur voorafgaand aan het consult heeft ingevuld blijkt dat er in ieder geval geen sprake is van een ongeluk en een trauma. Fleur is wel een paar keer met Newton naar de kliniek is geweest. Tijdens het consult hebben we het uitgebreid over waar Fleur met Newton naar toe gaat en wat er daar vervolgens gebeurt. Welke behandeling heeft het paard in de kliniek gehad? Hoe verliepen de buitenritten elders? Rijdt ze op de heenweg op een andere manier dan op de terugweg?

Na wat spit- en graafwerk in haar geheugen denkt Fleur aan buitenritten in een bepaald gebied. Het is een supermooie omgeving maar op de onverharde wegen liggen vrij veel stenen en kiezels. Newton is beslagen, maar hij loopt toch altijd wat minder lekker over die wegen. Ze heeft altijd gedacht “och, dan doen we het wat rustiger aan en we komen er wel” maar bij nader inzien realiseert zij zich dat het voor Newton veel vervelender is dan dat zij heeft ingeschat. Als zij daar met sneakers zou moeten lopen zou ze ook bedanken voor de uitnodiging.Nu dit duidelijk is, is de vraag wat er niet goed gaat met haar clickertraining. Het komt erop neer dat ze niet weet waar ze op moet letten en dus ook niet op het juiste moment het goede gedrag kan belonen.

De oplossing

Clickertraining, positieve bekrachtiging, is de meest charmante manier om een paard weer te leren de trailer in te lopen. We kiezen ervoor om de trailer even links te laten liggen. Fleur kan de finesses van het trainen met positieve bekrachtiging beter in de wei en de buitenbak onder de knie leren krijgen, zonder de druk die ervaren wordt bij de trailer.

We spreken af dat als Newton weer in de trailer staat, zij naar plekken gaat waarvan ze weet dat hij het leuk vindt. Op die manier koppelt de pony leuke ervaringen aan het inlopen en verlaten van de trailer. Een maand later laat Fleur we weten dat Newton weer probleemloos de trailer in gaat.

Tips

  • Sta erbij stil dat ook een gedomesticeerd paard een steppedier is. De wijde vlakte en de dichte doos die wij trailer noemen zijn elkaars tegenovergestelde. Er is voor een paard in de basis geen enkele reden om een trailer in te lopen. Dat hij dat wel doet heeft te maken met vertrouwen en training. De kunst is om dat vertrouwen niet te beschadigen.
  • Als je paard de trailer niet meer in wil vanwege de narigheid die volgt bij het verlaten van de trailer en je verandert niets aan die situatie, dan heeft Trailer-laden-clickertraining geen zin. 
  • Bij regelmatige pijnlijke kliniekbezoeken is het belangrijk dat je je paard tussendoor meeneemt naar leuke ervaringen. Het liefst meerdere keren tussen de kliniekbezoeken. Zo voorkom je dat je paard de trailer inlopen koppelt aan toekomstige pijn.
  • Als je regelmatig wedstrijden rijdt en je paard weigert steeds vaker de trailer in te gaan, dan moet je eens eerlijk naar de wedstrijddag kijken: is het voor jouw paard ook leuk? Als jij normaal gesproken vrij rustig bent maar op een wedstrijddag een stresskonijn wordt, dan zijn er paarden die het voor gezien houden.
  • Je zou in zo’n geval een (paar) keer een wedstrijd voor spek en bonen mee kunnen rijden, zodat jij meer ontspannen bent, terwijl de rest van de dag hetzelfde is. 
  • Het is natuurlijk ook mogelijk dat jij helemaal in je element bent, maar je paard helemaal niet blij wordt van de drukte die bij zo’n dag hoort. Dan moet je met dit paard geen wedstrijden rijden. Je doet jezelf en het paard er geen plezier mee.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!