-

Probleem & Oplossing: Je paard maakt ruzie met andere paarden

Herken je dit? Je zet je paard in de wei met een ander paard en binnen de kortste keren wordt er geslagen met een voorbeen, gepiept en naar elkaar gebeten. Na een paar minuten is het rustig. Anderhalf uur later zijn de paarden weer naar elkaar aan het happen en als een deken op hebben, is het maar de vraag of deze heel blijft. Wat is hier aan de hand en wat moet je hier aan doen? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur zet Socrates en Newton altijd samen op de wei. Ze staan veel buiten en het eindigt altijd in ruzie. Af en toe heeft één van de twee ergens een wondje, veroorzaakt door de tanden of een hoef van de ander. Fleur is er wel klaar mee. Ze is moet iedere keer als een kleuterjuf de partijen uit elkaar halen en dekenreparaties zijn ook niet gratis. Als er in de wei naast Socrates een ander paard staat ontstaat er altijd ruzie tussen die twee. Ze belt de paardengedragstherapeut, ze wil dit probleem oplossen maar weet niet hoe.Wat was er aan de hand?

Fleur heeft een video gemaakt van Newton en Socrates en ik zie twee spelende paarden. Voor jonge paarden in het wild, zoals bij zoveel dieren, is spelen het oefenen van vaardigheden en leren met elkaar omgaan. Als ze ouder zijn gaat het voor hengsten om leiderschap over de kudde, dat is vechten. Voor de rest zijn deze vaardigheden, voor zowel gedomesticeerde als voor wilde paarden, nodig om de onderlinge dominantieverhoudingen te kunnen bepalen. En als dat allemaal duidelijk is, is het gewoon spelen. Maar hoe zie je het verschil tussen spelen en vechten?

Spelende paarden staan vaak tegenover elkaar naar elkaars hoofd en hals te happen. Of naar een halster, of de deken, want dat is leuk. Soms staan ze even op hun achterbenen tegenover elkaar. Ook spelende paarden kunnen hun oren in hun nek hebben, elkaar bijten, naar elkaar trappen en achter elkaar aan rennen. Het verschil zit in de snelheid, de kracht en de tijd. Het is allemaal wat minder heftig. Het achterwerk komt wel omhoog, maar er wordt geen doelgerichte klap uitgedeeld. Als ze elkaar bijten, is het kort, noem het plagerig. En dit is precies wat Newton en Socrates doen. Laten we wel wezen, ik hoef er niet tussen te staan en mijn handen er ook niet tussen te hebben, maar ik ben een mens, geen paard. En net als met kinderen die spelen, gaat het wel eens mis en heb je een pleister nodig.

Als ik bij haar ben zet Fleur Socrates op de wei naast een ander paard. De paarden lopen naar elkaar toe snuffelen aan elkaars neus, er worden wat gegild en Socrates slaat met een voorbeen. Mijn eerste reactie: “Ooh, dat deed Paard vroeger ook! Dat heet agonistisch gedrag.” Het paard onderzoekt of het buurpaard potentieel gevaar oplevert. Als er geen hek tussen staat, lopen ze vervolgens langs elkaar om op de diverse plaatsen elkaars lijf te besnuffelen. En daarna zie je sociaal gedrag waarbij de dominantieverhoudingen worden bepaald. Door dat hek wordt dat stadium nooit bereikt. Dus ze beginnen iedere keer opnieuw. Dit is geen ruzie, maar volstrekt natuurlijk onderzoekend gedrag.

De oplossing

Er is hier geen probleem, Fleur had onvoldoende kennis van het natuurlijk gedrag van paarden om te begrijpen wat er aan de hand is. Advies: Socrates en Newton zonder deken in de wei laten. Zo kunnen ze spelen, elkaar groomen en even lekker paard zijn.

Als het gaat om Socrates en andere paarden is het een keuze om deze twee samen in een wei te zetten. Zeker als de wei groot genoeg is komt dat allemaal vanzelf wel goed.

Tips

  • Wij bekijken het onderlinge gedrag van paarden meestal vanuit ons perspectief, en niet vanuit die van het paard. Vergroot je kennis over natuurlijk sociaal gedrag.
  • Op YouTube staat een filmpje van vechtende Koninkspaarden. Bekijk dit eens en zoek daarna op ‘spelende paarden’. Bekijk dat ook en zie het verschil.
  • De meningen zijn verdeeld over weidegang samen met andere paarden, omdat de paarden beschadigd kunnen raken. Er hangt heel veel af van hoe de paarden gehouden worden. Hoeveel tijd staan ze alleen in de stal, en hoeveel tijd staan ze samen in de wei. 
  • Als jij een paard ooit kreupel uit de wei heb gehaald na een tik van een ander paard ben je uiteraard huiverig. Probeer dat te zien als een buitengemeen vervelend incident en niet als iets dat altijd gebeurt.
  • Als jouw paard niet alleen in de wei, maar ook in de stalgang en tijdens het rijden in de bak naar andere paarden slaat, dan is er meestal iets niet goed gegaan in de socialisering als veulen/ jong paard. Met hulp van een paardengedragstherapeut kun je hier nog verbetering in aanbrengen.

De volgende keer: je paard rent alleen maar in de wei.


Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant