-

Probleem & Oplossing: Je paard loopt weg als je wilt opstijgen

Arnd Bronkhorst

Wat doe je als je paard wegloopt, of erger nog … wegspringt, als je wilt opstijgen? Je hebt netjes een krukje naast je paard staan en op het moment dat je je voet in de beugel zet is je paard vertrokken. Dat kan een heleboel verschillende oorzaken hebben, in dit artikel één van de vele oorzaken en de oplossing. Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Tijdens haar vakantie heeft een vriendin van Fleur Socrates gereden. Fleur had hier alle vertrouwen in, want haar vriendin kan goed rijden. Als Fleur na haar vakantie weer voor het eerst wil gaan rijden stapt Socrates tot haar stomme verbazing ineens weg terwijl Fleur haar voet in de beugel zet. Fleur stapt altijd op vanaf een krukje en gelukkig kan ze nog snel van het krukje afstappen om Socrates tegen te kunnen houden. Ze wil er niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als Socrates een seconde later zou zijn weg gestapt, dan zou ze lelijk zijn gevallen.Ze begint opnieuw en Socrates stapt weer weg. Bij de derde poging houdt ze de teugels stevig vast. Nu is Socrates nog eerder weg! De instructeur zegt dat ze gewoon streng moet optreden, maar dat heeft totaal geen effect. Het wordt alleen maar erger. Om verdere ongelukken te voorkomen stopt ze en belt de gedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Als Socrates altijd gewoon stil is blijven staan en hij doet het ineens niet meer als Fleur met vakantie is geweest, dan is er dus iets in de vakantie gebeurd waardoor Socrates heeft besloten dat hij moet voorkomen dat er iemand op zijn rug klimt. Tijdens de voorbereiding van het consult vraag ik Socrates wat er is gebeurd. Hij kan het moeilijk uitleggen en het eindigt met: kom maar hier, dan zie je het vanzelf. 

Als ik aankom is de bewuste vriendin haar eigen paard aan het rijden. Ze rijdt het paard stevig door met veel druk. Als ik ernaar vraag zegt zij dat ze Socrates op precies dezelfde manier heeft gereden.

Fleur vertelt me dat zij zelf met meer geduld rijdt, en de nieuwe of inspannende oefeningen duidelijk afwisselt met ontspanning. En daar gedijt deze combinatie wel bij. Fleur is bijna zover dat ze voor zichzelf (dus niet op een wedstrijd, dat interesseert haar niet) een nette M1-proef kan rijden. 

De manier van rijden van de vriendin werkt prima bij haar eigen paard, maar niet bij Socrates. De vriendin vertelt dat ze na een week wel steeds meer moeite had met opstijgen, maar zij kwam er altijd wel op, dus geen probleem. Daaruit blijkt dat Socrates het na een week wel gehad had met haar rijstijl.

De conclusie: niet kunnen opstijgen om de rit die volgt. Soms legt een paard het verband tussen de specifieke mens en de rit, waardoor de ene ruiter wel kan opstijgen en de ander niet. Socrates maakte dat onderscheid niet meer.

De oplossing

Ik kan dit oplossen door Socrates uit te leggen wat er is gebeurd en dat Fleur niet rijdt zoals die vriendin, zoals hij weet. Zijn vertrouwen heeft echt een goede deuk opgelopen maar we krijgen hem zover dat hij wel stilstaat om Fleur de gelegenheid te geven hem te rijden zoals zij gewend is. Na 10 minuten met Fleur staat het paard ineens stil en schudt zich alsof hij net heeft gerold en slaakt een diepe zucht. Een mooie vorm van stress-release.

De volgende dag krijg ik een WhatsApp van Fleur dat Socrates wel wat onzeker was, maar dat ze echt de tijd genomen heeft en vervolgens gewoon kon opstijgen. Wat doe je als je niet op deze manier met paarden kunt praten? Dan moet je een paar stappen terug, want je paard moet weer vertrouwen in jou krijgen. Dat betekent enerzijds grondwerk en longeren en anderzijds het opstijg-proces opnieuw opbouwen. Zo leert het paard weer dat jij het op een andere manier aanpakt.

Tips

  • Zorg ervoor dat je iemand eerst écht op jouw paard hebt zien rijden als die ander jouw paard rijdt als jij met vakantie bent.
  • Als je er om welke reden dan ook geen vertrouwen in hebt, dan is het paard beter af met weidegang. Eventuele terugval in conditie bouw je na je vakantie weer op.
  • Spreek ook met de instructeur of de staleigenaar af dat jouw paard niet gereden wordt.
  • Heb je een ander op je paard laten rijden en zit jij met de gebakken peren, dan kun je het beste je paard zien als een nieuw paard dat wat deuken heeft opgelopen waarmee jij aan het werk gaat.
  • Bel het Horse Dialogue Centre om jezelf en je paard te helpen te begrijpen wat er aan de hand is als hij wegloopt tijdens het opstijgen.

Bron: Bitmagazine.nl

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant