-

Probleem & Oplossing: Je paard laat een wond op zijn been niet verzorgen

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je wilt een wondje op het been van je paard verzorgen, en in plaats van dat hij zijn benen laat staan en zich door jou laat helpen tilt hij zijn been op en blijft er maar mee bewegen. Stikirritant. En nu? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Socrates heeft door een ongelukkige samenkomst van omstandigheden een wond boven de kogel van een voorbeen. Fleur moet die wond verzorgen maar het is iedere keer een gevecht. Normaal gesproken laat Socrates alles doen (benen afspuiten, hoeven uitkrabben, benen borstelen, enzovoort), dus Fleur staat voor een raadsel.De adviezen van andere mensen op stal klinken leuk, maar werken niet. Het gaat van “Je moet zijn andere been optillen, dan moet hij het ene been we laten staan”, via “je moet hem een tik verkopen als hij begint met maaien”, tot het volstrekt zinloze “kwestie van opvoeden”. Het andere been optillen kan niet als je alleen bent en dat is bij Fleur vaker wel dan niet het geval. Een tik leidt alleen maar tot meer stress en gedoe. Ze ziet het niet meer zitten en belt de paardengedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Bij paarden en mensen werkt het hetzelfde als het om pijn gaat. Je wilt niet dat iemand iets doet wat pijn doet. Een wond verzorgen is niet altijd pijnloos en het paard zal dus zijn best doen om die pijn te vermijden. Of beter nog: te voorkomen. Dus als je, zodra die hand van dat mens in de buurt van je been komt, flink met dat been beweegt is, dan trekt de mens zijn hand weg … vrij effectief in het voorkomen van pijn. Als dit een paar keer heeft gewerkt dan heeft de conditionering zijn werk gedaan en het paard zal het geleerde in praktijk blijven brengen.

Omdat Socrates normaal gesproken zijn benen op de grond houdt als Fleur er iets mee wil doen, vraag ik me af of het vermijden/voorkomen van pijn de enige motivatie is voor dit gedrag. Als Fleur me laat zien wat er gebeurt, valt mij op dat ze het paard heel erg voorzichtig nadert. Ze vertelt me dat ze geschrokken is van zijn reactie de eerste keer en dat ze daarom nu extra voorzichtig is. Ik vraag wat zij ervan vindt om de wond te moeten verzorgen. Het is namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat iemand dat met het grootste gemak doet. Er zijn genoeg mensen die wonden en bloed eng en vies vinden. Fleur vindt het eng en ze is bang dat ze Socrates pijn doet. Samengevat is dit geen ideale combinatie.

De oplossing

Ik ben geen voorstander van het probleem voor een ander oplossen. Ik ben er namelijk niet iedere dag en de eigenaar/verzorger wel. Soms is het echter goed om iemand te laten zien wat het paard doet als je het op een andere manier, en met een andere mindset, benadert. Mijn mindset: ‘paard, ik begrijp dat het pijn doet maar het moet toch’. Ik ga zo voorzichtig mogelijk te werk, maar zonder enige twijfel. De wond gaat verzorgd worden en het doet er niet toe hoe lang dat duurt.

Nadat ik Socrates begroet heb laat ik mijn hand op zijn bovenbeen rusten. Socrates begint met maaien. Ik laat mijn hand gewoon liggen en doe verder niets. Socrates leert nu dat het maaien er niet voor zorgt dat mijn hand weggaat. Op het moment dat hij zijn been neerzet en laat staan haal ik mijn hand weg. Dit herhalen we een paar keer totdat Socrates zijn been gewoon laat staan als ik mijn hand erop leg. Ik laat mijn hand naar zijn knie zakken. Het ritueel begint opnieuw maar duurt een stuk minder lang.

De wond moet met een washandje en lauw water worden schoongemaakt. Ik neem het natte washandje en leg het onder de knie op het been van Socrates. Ook nu is het been optrekken, hand laten liggen, been neerzetten, hand even laten liggen en weg. Uiteindelijk komen we aan bij de wond en kan ik doen wat er gedaan moet worden. Socrates laat het toe zoals Fleur van hem gewend is.

Fleur oefent met het hand laten liggen, maar blijft het verzorgen van de wond eng vinden. Uiteindelijk besluit ze om haar zus te vragen om haar te helpen. Fleur wil het wel leren, maar de volgende keer helemaal alleen zelf doen is gewoon een stap te ver. En dat is oké.

Tips

  • Ga bij het verzorgen van wonden doortastend (maar niet grof!!) te werk.
  • Je paard heeft niets aan getut … verzorgen en eraf blijven, laat de natuur zoveel mogelijk haar werk doen.
  • We zijn niet allemaal dierenarts(assistent), het is niet erg als je gruwelt bij het zien van verwondingen en bij de gedachte dat je dat moet verzorgen. Vraag of iemand het voor je wil doen.
  • En bij alles geldt: vind je iets eng of spannend, ben je onzeker of wordt je gedreven door twijfel? Vraag hulp aan iemand met veel ervaring die naar jouw situatie kijkt en samen met jou het probleem oplost!

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant