-

Probleem & Oplossing: Help, mijn clickertraining werkt niet!

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je wilt je paard iets leren met behulp van clickertraining, maar het werkt voor geen meter. Je paard doet niet wat jij wilt en lijkt steeds gemotiveerder om precies dat te doen wat je niet voor ogen hebt. Om gek van te worden! Maar hoe los je het op? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Bij clickertraining zijn een aantal elementen cruciaal voor het succes van je training. In deze en de volgende aflevering van Probleem & Oplossing de cursus Clickertraining-problemen oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur wil Newton leren om in de stal te blijven staan terwijl de deur helemaal open is. Ze heeft besloten dat clickertraining hiervoor een uitstekende methode is en ze is aan de slag gegaan. Maar Newton zet iedere keer een voet buiten de stal. Hij loopt dan niet verder, maar het doel is dat die hoef binnen de stal blijft staan. Op het moment dat ze zich realiseert dat ze zich begint te ergeren besluit Fleur een gedragstherapeut te bellen. Ze wil Newton nog veel meer leren met deze trainingsmethode en als het nu al mis gaat, dan wordt het niks. Dan kan ze beter tijd en geld besteden aan het leggen van een goede basis. Daar heeft ze straks alleen maar profijt van.Wat was er aan de hand?

De basis van clickertraining is dat je een dier (paard) leert dat wanneer hij een bepaald geluid hoort, dat geluid wordt gevolgd door een beloning (een paardensnoepje, een stukje appel of wortel). Meestal wordt hier een zogeheten clicker voor gebruikt, maar je kunt ook een woord gebruiken dat je normaal gesproken niet gebruikt. Zodra het paard de link heeft gelegd tussen de klik en de beloning leert hij dat hij de klik kan controleren: als hij iets specifieks doet geeft jij hem een beloning… Dát is leuk! Het is een hele vriendelijke trainingsmethode, waarbij het paard zich nooit bedreigd voelt. In het slechtste geval raakt hij gefrustreerd omdat de trainer niet de juiste vaardigheden heeft. Eén van die cruciale vaardigheden is timing.

En dat is hier het probleem: de timing van Fleur klopt niet. De klik komt op het moment dat Newton zijn voet naar buiten zet. Fleur heeft de basis wel goed gelegd, dus Newton reageert perfect op de klik. Maar Newton leert iets dat ze helemaal niet wil: met een voet buiten de stal staan.

De oplossing

We werken eerst zonder clicker, om te ontdekken of Fleur het juiste moment ziet. Newton vertoont het gedrag dat zij wil, hij staat met twee voorbenen voor ‘de drempel’ in de stal en zij zegt “klik” in plaats van de clicker te gebruiken. Dus ze weet wat het goede moment is. Hoe komt het dan dat de klik toch te laat komt? Tijdens het bespreken van deze observatie zegt Fleur dat ze zo’n hekel heeft aan het geluid van de clicker. Hee, dat zou het kunnen zijn! Ik vraag haar of zij zich iedere keer even over dat “oh bah nu komt dat rotgeluid” moet zetten? Er volgt een volmondig “ja”. 

Dáár komt de vertraging dus vandaan. Er moet geen tijd zitten tussen (de aanstalten tot) het gewenste gedrag en de klik. Haar gedachte zorgt voor ruis op de lijn waardoor de klik, de beloning, komt als Newton zijn voet buiten heeft staan.

De oplossing: een andere clicker gebruiken, die een plezieriger klik geeft, of een woord gebruiken en die hele clicker en de la laten liggen. Waarop Fleur giechelt “zal ik dan vanaf nu gewoon ‘klik’ zeggen?” Tja, waarom niet? Het woord ‘klik’ gebruik je in de normale omgang met je paard niet, dus het werkt prima als (aankondiging van) de beloning.

Uiteindelijk kiest ze toch maar een ander woord, om ‘klik’ moet ze iedere keer te hard lachen. Het herconditioneren van Newton is zo gebeurd, en diezelfde middag staat hij in de stal met de deur open.

Tips

  • Gebruik een clicker waarvan zowel jij als je paard het geluid niet als storend ervaren. Als jij je ergert aan het geluid, of je paard vliegt telkens een meter achteruit bij het horen van de klik, zoek dan een clicker die minder luid is, of gebruik een woord.
  • Bij clickertraining leert het paard wat je van hem verwacht doordat hij iets doet en daarvoor beloond wordt. In het begin doet hij alles per ongeluk, en ontdekt dat hij wat te knabbelen krijgt als hij gedrag X vertoont. Hij heeft geen notie van de betekenis van dat gedrag, waar het goed voor is of waar het toe leidt. Het is wel handig om dat in je achterhoofd te houden. Je paard heeft geen idee van jou snode plannen.
  • Geduld & Timing: beloon je paard zodra hij aanstalten maakt om dat te doen wat jij van hem wilt. Zo leert hij in kleine stappen wat de bedoeling is.
  • Clickertraining is een slimme manier om je paard op afstand te kunnen belonen.
  • Vergeet dan niet om regelmatig een oefening dicht bij het paard te doen, zodat je direct na de klik of het woord het snoepje/appel/wortel kunt geven. Zo blijft de klik of het woord (de aankondiging van) de beloning.

De volgende keer deel 2 van de serie ‘Clickertraining-problemen oplossen’.


Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant