-

Probleem & oplossing: Help, mijn clickertraining werkt niet! (deel 2)

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je wilt je paard iets leren met behulp van clickertraining, maar het werkt voor geen meter. Je paard let niet op, staat niet stil, is onrustig. Zo kun je hem natuurlijk nooit iets leren! Maar hoe los je het op? Bij clickertraining zijn een aantal elementen cruciaal voor het succes van je training. Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur kan een tijdje niet rijden, maar met Socrates is niets aan de hand, dus heeft ze besloten om hem de Spaanse pas aan te leren. Daar moet je toch op de grond mee beginnen, en tegen de tijd dat zij weer mag rijden kan hij dat dan ook leuk onder het zadel. Ze heeft een boek over vrijheidsdressuur gekocht en is vol enthousiasme begonnen. Socrates tilt zijn benen op op haar commando, en zet ook met zijn achterbenen een stap, zodat de voorwaartse beweging erin blijft. Na een paar dagen trainen kan ze zo meerdere stappen achter elkaar van hem vragen. Nu wil ze dat hij zijn benen hoog optilt en strekt. Maar dat doet hij niet. Ze heeft een trainer in vrijheidsdressuur om raad gevraagd maar dat heeft niets opgeleverd. Ze belt de gedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Als Fleur mij de oefening laat zien is duidelijk dat zij de clickertraining-vaardigheden absoluut in huis heeft. Timing, beloning, duidelijke aanwijzingen. Allemaal goed. Het valt me echter ook op dat Socrates regelmatig met zijn staart slaat. En niet om een vlieg weg te jagen. Hoe verder ze komt in de oefening hoe onrustiger het paard wordt: hij slaat met zijn staart, schudt om de haverklap met zijn hoofd en tussen de gevraagde stappen door staat hij steeds te schrapen. Dit zijn allemaal stresssignalen. Daarnaast voel ik zelf de onrust van het paard steeds groter worden. Er wordt dus iets van het dier gevraagd waar hij het niet mee eens is. De vraag is wat en waarom niet.Er schieten direct twee mogelijkheden door mijn hoofd. De oefening is fysiek te moeilijk en/of het paard vindt het gewoon niet leuk.

De Spaanse pas is voor barokke paarden, zoals de Lipizzaner, Andalusiër en Lusitano, redelijk makkelijk om te leren omdat ze de ruimte hebben in hun schouder om die beweging te maken. Socrates is geen barok paard. Dat wil niet automatisch zeggen dat hij deze oefening niet kan doen, maar we moeten het wel testen om een fysieke beperking uit te kunnen sluiten. Als we zijn voorbeen met de hand optillen en naar voren willen strekken kunnen we het gestrekte been optillen tot de hoef bijna op kniehoogte van het andere been is, daarna trekt Socrates het been snel en hard terug. Ik vraag hem wat er aan de hand is. 

Het antwoord is simpel: het been zo optillen voelt niet fijn. En hij voegt eraan toe dat dat hij op de plaats draven veel leuker vindt dan deze stomme oefening. Dat heeft dus met zijn spieren te maken. Een knie met gebogen been hoog optillen is wat anders dan een gestrekt been hoog optillen.

De oplossing

De oplossing is niet leuk voor Fleur maar wel heel simpel: stoppen met deze oefening. Fleur vraagt iets van het paard wat hij niet kan (en – daarom – niet leuk vindt). Daar gaat geen enkele trainingstechniek iets aan veranderen. De bonus is dat Socrates heeft aangegeven wat hij wel kan en leuk vindt. Fleur realiseert zich dat Socrates vaker een paar passen verzameld draaft, terwijl zij er niet om vraagt. Tot nu toe vond ze dat vooral ontzettend irritant. Daar kijkt ze nu heel anders tegenaan. Ze gaat de tijd dat ze nog niet mag rijden nu vullen met het aanleren van de passage en de piaffe.

Tips

 • Stel jezelf deze vragen als je begint aan het trainen/de training van je paard: 
  • is de oefening fysiek haalbaar voor je paard?
  • past dat wat je wil doen bij het karakter van je paard?
  • wat is jouw motivatie om je paard dit te leren, wat wil je met de oefening bereiken?
 • Je hoeft niet met paarden te kunnen praten om de stresssignalen te leren herkennen. Herken ze niet alleen, maar doe er ook iets mee. Het is de enige manier die je paard heeft om jou aan te geven dat er iets niet oké is.
 • Probeer gedachten als “hij moet het gewoon begrijpen, zo moeilijk is het toch niet” en “hij ligt gewoon dwars omdat hij geen zin heeft” te zien als waarschuwing voor jezelf dat er iets niet goed gaat en ga terug naar de eerste tip.
 • Verdiep je in de bouw van het paard en paardengedrag – hoe meer je hiervan weet en begrijpt, hoe leuker en makkelijker het wordt om je paard te trainen, omdat je weloverwogen keuzes kan maken.
 • En tot slot: een paard kan iets niet leuk vinden, ook al krijgt hij nog zoveel snoepjes en ook al vind jij het wel leuk. Echt waar. Respecteer dat en zoek iets waar je samen plezier in hebt.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant