-

Probleem & Oplossing: Doodeng om paard in de wei los te laten

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Je vindt het doodeng om je paard in de wei te zetten, want hij springt weg zodra hij in de wei aankomt. Of hij trekt je in zijn achteruit de wei in als je gewend bent om hem eerst met zijn neus naar het hek toe te draaien. Hoe los je dit op? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en legt aan de hand van een voorbeeld uit haar eigen praktijk uit hoe je dit probleem kunt oplossen.

Omdat sommige mensen zich ervoor schamen dat ze problemen hebben met hun paard gebruik ik niet de echte namen van de paarden en hun eigenaren. Dus het gaat altijd over Fleur en haar paard Socrates en pony Newton. Socrates en Newton testen alle problemen die mensen met paarden kunnen hebben op Fleur. Fleur is dol op haar paarden maar weet het af en toe ook niet meer. En dan slaat de onzekerheid toe.

Het probleem

Fleur is gewend om Newton met zijn neus naar het hek te draaien als ze hem in de wei loslaat. Newton heeft echter verzonnen dat het veel leuker is om meteen een sprint trekken zodra hij door het hek is. Die paar keer dat het Fleur lukt om hem om te draaien draait hij met hetzelfde gemak en twee keer sneller van haar vandaan. Fleur heeft tips gekregen over zogeheten daadkrachtig optreden, en onder het motto “die knol moet leren stilstaan!”, moet ze hem maar eens een goede tik verkopen voordat hij wegrent, of met een extra lijn of ketting over de neus zorgen dat hij blijft staan. Ze heeft het gevoel dat het hooguit erger is geworden. Fleur staat doodsangsten uit en is de controle helemaal kwijt. Ze belt de paardengedragstherapeut.

Wat was er aan de hand?

Aan het begin van het consult laat Fleur me zien hoe ze probleemloos met Newton overal naartoe kan wandelen (ze loopt uiteraard niet naar de wei) en dat hij stilstaat als zij dat wil. Op het moment   dat we er aan toe zijn dat zij hem naar de wei moet brengen wordt zij bloednerveus. Begrijpelijk, want zij weet wat haar te wachten staat. Dit heeft al direct invloed op het gedrag van Newton. Hij wordt onrustig en Fleur begint de controle te verliezen.Bij het oplossen van problemen met paarden is mijn uitgangspunt dat het mijn taak is om de eigenaar te leren en helpen het probleem op te lossen. Niet om zelf het probleem op te lossen. Als een paard iets met mij wel doet maar met de eigenaar niet, dan heeft de eigenaar nog steeds het probleem. In dit geval is Fleur echter zo bang dat het slimmer is dat ik even met Newton richting de wei loop. 

Ik heb er een spuughekel aan als paarden zich van mij wegdraaien en straal dat ook uit. Vlak voordat we bij het hek aankomen voel ik Newton sterker worden en reageert hij minder op mijn bepaling van het tempo. Ik weet genoeg en draai om. Newton loopt met een schuddend hoofd met mij mee terug, deze actie had hij niet zien aankomen!

Tijdens het gesprek komen we tot de conclusie dat dit gedrag is ontstaan door een combinatie van factoren. Newton is altijd actiever zodra het kouder wordt dan 20°, omdat het eerder donker wordt staan de paarden minder lang buiten en Fleur rijdt door omstandigheden minder dan ze deed. Samengevat: Newton krijgt meer energie en minder beweging, dus nog meer opgekropte energie. Dan is het natuurlijk heerlijk als je de wei in kunt om eens even lekker de benen te strekken en deze energie van je af te rennen. Als je dan ook nog ontdekt dat je dat eerder kunnen bereiken door meteen bij het hek al te beginnen, dan is het plaatje compleet.

De oplossing

Dit probleem kan op verschillende manieren worden opgelost. Wij kiezen ervoor om met Newton naar de wei te wandelen en om te draaien zodra Fleur het gevoel krijgt dat ze de controle verliest. Op deze manier vangen we drie vliegen in één klap: Newton beweegt, Fleur krijgt het vertrouwen dat ze de controle altijd kan herpakken en Newton leert dat de wandeling richting het weiland niet automatisch betekent dat hij ook daadwerkelijk de wei in gaat. We wisselen halthouden en verder lopen af met omdraaien en teruglopen naar de stal. Bijkomend voordeel is dat dit leerproces Newton ook energie kost! Uiteindelijk staat de pony in de wei, en heeft Fleur weer wat vertrouwen gekregen. Vanaf nu herhaalt ze deze aanpak. Het kost echt even tijd voordat het rustig in de wei zetten weer bijna vanzelfsprekend is.

Tips

  • Een paard is geen partij voor een wedstrijdje touwtrekken, met ons gewicht en onze kracht verliezen wij per definitie. Dit probleem los je niet met kracht of agressie op.
  • Draai je paard altijd met zijn neus naar de uitgang, uiteraard met een gesloten hek, en zorg ervoor dat jij de ruimte hebt om aan de kant te stappen als je paard vol enthousiasme omdraait nadat je hem hebt losgemaakt.
  • Een andere aanpak van dit probleem is door tijdens de wandeling naar de wei regelmatig stil te staan en je paard te belonen met iets lekkers. Als de afstand groot genoeg is kan je paard tegen de tijd dat je bij het hek bent geleerd hebben dat stilstaan betekent dat hij wat lekkers krijgt. Bij voer-gedreven paarden kan dit heel leuk werken. Zo kun je hem ook in de wei laten stilstaan en wacht je paard op het lekkers, terwijl jij het touw losmaakt, of het halster afdoet.
  • Als je de mogelijkheden en de vaardigheid hebt, kun je een paard dat teveel energie heeft om zonder gevaar op de wei te zetten ook eerst even longeren.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant