-

Probleem & Oplossing: Bang voor je eigen paard

Arnd Bronkhorst

“Door een ongeluk met Grey was ik van het ene op het andere moment doodsbang voor hem. En voor andere paarden. Niet handig als je met paarden werkt.” Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en vertelt hoe ze de problemen met dit paard, dat bij het Horse Dialogue Centre rehabiliteert, oplost.

Grey is een vijfjarig paard, dat in de basis goed is opgevoed. Na zijn basistraining is hij verhuisd naar een trainingsstal voor zijn verdere opleiding. Daar is van alles mis gegaan. Wat er precies is gebeurd weet ik niet, maar het heeft het paard geen goed gedaan. Het paard valt iedereen aan die met hem wil werken, bijvoorbeeld tijdens het longeren. Angst, onzekerheid en agressie beschrijven de relatie tussen de mensen en dit paard. Het paard is inmiddels eigendom van iemand die het dier alle tijd van de wereld gunt om te herstellen. Grey blijft voor onbepaalde tijd hier, totdat het veilig genoeg is voor een nieuwe eigenaar.

Het probleem

Toen Grey 10 dagen bij het Horse Dialogue Centre stond is hij ‘vanuit het niets’ in de wei tegen mijn rug aan gesprongen, waardoor ik op de grond viel. Ik was doodsbang dat hij bovenop mij zou springen en stond zo snel mogelijk weer op mijn benen. Compleet overdonderd. Vijf tellen later vloog hij naar mij toe en had hij mijn sleutelbeen te pakken. Niet oké.

Ik ben verder gegaan met de voerroutine, maar ben de wei niet meer in geweest. De eerste 24 uur had ik er vooral ontzettend de balen van dat ik hier geen camerabeeld van had. Ik heb geen idee wat hij nou precies heeft gedaan, laat staan waarom. In de dagen die volgden merkte ik dat ik bang was voor mijn grote lieve paard en betrouwbare pony. Bij Grey durfde ik nog nauwelijks in de buurt te komen. En nu?Wat was er aan de hand?

In het begin dacht ik dat het niet zo vreemd is om bang te zijn voor een paard dat tegen je aan springt zonder dat je weet waarom hij dat heeft gedaan. Als hij in de stal bij de ingang van de poetsplaats stond, dan durfde ik hem wel te pakken en vervolgens op de poetsplaats te zetten. Zo kon ik zoals vanouds bij en met mijn paarden zijn. Het extreem op mijn hoede zijn voor hen was op deze manier na twee weken weg.

Maar de angst voor Grey werd nauwelijks minder. Iets in mij zei dat het geen agressief paard is. Dus ik bleef volhouden. Het moet goed komen. Grey zat al vol spanning en mijn angst hielp natuurlijk niet. Ik probeerde zo normaal mogelijk te doen, maar we schrokken vooral vaak van elkaar.

Ik was met mijn fysieke beschadigingen bij de huisarts in opleiding geweest. Zij drukte mij op het hart dat ik niet te lang met mijn angst voor het paard moest blijven rondlopen en op tijd hulp moest inschakelen. Ik bleef geloven en vertrouwen dat het vanzelf beter zou gaan.

Een paar weken later ontdekte ik dat ik doodsbang was voor alle paarden. Waar ik normaal gesproken met vertrouwen tussen loslopende paarden loop, sloeg de angst me nu iedere keer om het hart. Bijna letterlijk. Toen ik naast een meer dan schattig, lief, vreemd paard stond te huilen en alleen maar zei: “Niks doen, alsjeblieft, niks doen”, en het paard ook echt helemaal niets deed behalve heel braaf stil naast mij staan, was ik er klaar mee. Dit is zó niet wie ik ben, ik heb professionele hulp nodig.

De oplossing

Stap 1: Ik heb met mijn eigen huisarts gebeld. Zij kent mij goed en heeft altijd goede doorverwijzingen. Toen ik haar vertelde wat er was gebeurd en wat het gevolg was, riep zij uit: “Dat is voor jou helemaal niet handig! Jij gaat een afspraak maken met een psycholoog voor EMDR-therapie, je moet hier zo snel mogelijk vanaf.”

Stap 2: Ik heb een psycholoog gevonden die bekwaam is in de EMDR-therapie en ook nog iets van paarden begrijpt. Haar diagnose: een trauma/angststoornis volgens het boekje.

Stap 3: Ik heb inmiddels een EMDR-sessie gehad en het resultaat is geweldig. De irrationele, overweldigende angst is weg.

Stap 4: Doen wat eerst doodeng was. Wel opbouwen!

Resultaat: Ik ben weer gewoon mijn paarden-ik. Met een ervaring rijker.

Ik benader Grey weer vanuit mijn eigen vertrouwde ik en het effect is zó gaaf. Hij schrikt veel minder van wat er om hem heen gebeurt. Ik denk niet automatisch bij iedere beweging van zijn hoofd dat hij gaat bijten. De rehabilitatie gaat met sprongen vooruit en zijn vertrouwen in mij groeit, omdat mijn expertise en intuïtie niet meer overruled worden door de effecten van een trauma.

Ik ben ontzettend dankbaar dat dit is gebeurd. Het is echt niet fijn om bang te zijn voor een paard dat je dagelijks moet (mag) verzorgen, maar het is zó goed geweest voor mijn ontwikkeling als professional én voor Grey.

Tips

  • Neem je angst voor je paard bloedserieus! Er is niet altijd sprake van een trauma en we hoeven ook echt niet met zijn allen aan de EMDR, maar het is wel ontzettend belangrijk voor de relatie met je paard om aan je eigen angst te werken. Als je angst hebt voor je paard vertrouw je hem op een bepaald punt niet. Dan kan hij jou onmogelijk wel vertrouwen.
  • Schakel een professional in om je te helpen. Zoek hulp bij iemand die zelf heeft ervaren hoe het is om bang te zijn voor een paard. Ik kan nu uit ervaring zeggen dat dat echt wel uitmaakt.
  • Schaam je niet voor je angst. Het hoeft niet zo heftig te zijn als dit ongeluk. Kleine dingen kunnen je óók bang maken.
  • Als je bang bent voor je paard denk dan nog meer aan je eigen veiligheid en die van je paard. Hij doet iets waar jij helemaal niet blij mee bent, voorkom dat er ongelukken gebeuren.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor paarden en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image005.jpg

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant