-

Probleem & Oplossing: Angst voor de deken

Arnd Bronkhorst

Herken je dit? Als je je paard een deken wilt opleggen bijt en hapt hij naar de deken of naar jou. En met een beetje pech slaat hij met een achterbenen naar je handen op het moment dat je de dekensingels onder zijn buik door wilt halen om ze vast te maken. Hoe los je dit op? Marlies Brunings is gespecialiseerd in paardengedrag en de interactie tussen mensen en paarden en vertelt hoe ze de problemen met paarden oplost.

Grey is een vijfjarig paard dat in de basis goed is opgevoed. Na zijn basistraining is hij verhuisd naar een trainingsstal voor zijn verdere opleiding. Daar is van alles mis gegaan. Wat er precies is gebeurd weet ik niet, maar het heeft het paard geen goed gedaan. Het paard valt iedereen aan die met hem wil werken, bijvoorbeeld tijdens het longeren. Angst, onzekerheid en agressie beschrijven de relatie tussen de mensen en dit paard. Het paard is inmiddels eigendom van iemand die het dier alle tijd van de wereld gunt om te herstellen. Grey blijft voor onbepaalde tijd hier, totdat het veilig genoeg is voor een nieuwe eigenaar.

Het probleem

Grey staat zonder deken 24/7 buiten en binnen in de inloopstal. Maar met de koudegolf van de laatste dagen vond ik een deken ’s nachts geen slecht idee. Hij kwam hier behoorlijk dik aangekleed aan, dus veel wintervacht heeft hij niet. Het eerste wat hij echter deed toen ik met de deken naast hem stond was happen en bijten naar die deken en naar mij. Het volgende probleem dat opgelost moet worden.

Wat was er aan de hand

In de vrije natuur heeft een paard geen deken op zijn rug. Wij leggen onze gedomesticeerde paarden om diverse redenen een deken op. Voor het paard kan dat inpakken als ‘gevangen’ voelen. Ik heb met Grey twee mogelijkheden. Is er sprake van een gebrek aan gewenning, of voelt het paard zich zo bedreigd door mensen dat de deken een bevestiging van die bedreiging is?‘Voor het paard kan dat inpakken als ‘gevangen’ voelen’

Gezien zijn heftige ervaringen in het verleden kan ik maar beter uitgaan van het tweede. Het vertrouwen dat hij in mensen had is een vrij korte tijd om zeep geholpen, en het is aan mij om dat weer te herstellen. Ik moet er rekening mee houden dat hij het zonder deken moet doen. Het paard in de stress helpen heeft ook geen zin.

Oplossing

In het begin was de standaard reactie van Grey als ik zijn lijf wilde aanraken snel met zijn hoofd naar mij toe zwaaien, met zijn oren in een niet-vriendelijke stand. Ik heb ontdekt dat het voor dit paard (!) werkt als ik rustig tegen hem blijf praten, vooral niet boos word of schrik en rustig mijn hand op de zijkant van zijn neus leg. Op deze manier voorkom ik dat ik gebeten kan worden. Het opleggen van de deken is natuurlijk wel een heel goed moment om te zien in welke mate hij mij nu vertrouwd. Hij mag aan de deken ruiken, maar zodra hij aanstalten maakt zijn tanden er in te zetten beweeg ik de deken met een snelle beweging richting zijn neus en zeg niets. Bij Grey (!) werkt dat heel goed. Deze deken is helemaal niet leuk om mee te spelen of in te bijten. Ik kan de deken vervolgens gewoon naast hem uitvouwen. Hij kijkt er nu naar en raakt de deken aan met een hele andere gezichtsuitdrukking. Dat laat ik toe. Mijn gedachten en energie zijn bij wijze van spreken een wolk van vriendelijkheid, geduld en goede bedoelingen.

Als ik de deken op zijn rug leg probeert hij toch weer een stuk te pakken. Ik vertel hem rustig dat hij mij niet hoeft te helpen, knabbel maar lekker aan je hooinet. Dat slaat natuurlijk in tekst helemaal nergens op, maar het komt heel anders over dan “nee, niet doen, afblijven!”. In beide gevallen is mijn intentie dat hij van die deken af blijft. De lading die de tweede variant heeft werkt bij dit paard vreselijk averechts.

In minder dan 10 minuten heeft hij de deken op en zit alles vast. Het kostte drie keer meer tijd dan normaal, maar ik durf te zeggen dat dit paard mij begint te vertrouwen. De koudegolf is weer voorbij, maar dit proces blijf ik herhalen zonder aanleiding, zodat ik tegen de tijd dat hij wel weer een deken nodig heeft, deze zonder problemen op kan leggen.

Tips

  • Sommige paarden krijgen van sommige dekens een statische schok als je de deken van zijn lijf trekt. Een paard legt dan snel het verband tussen het opleggen van de deken en de pijn bij het afhalen. Hij zal dus zijn best doen om te voorkomen dat je de deken oplegt. Heb je een deken die knettert als je hem van het paard afhaalt, zorg dan voor een katoenen laag tussen de deken en het paard.
  • Als een paard nog nooit een deken heeft opgehad is het een kwestie van rustig opbouwen. Je gaat zijn lijf inpakken en je mag niet aannemen dat hij dat zomaar goed vindt. Begin met een handdoek. Laat je paard eraan ruiken en snuffelen en aai er rustig mee over zijn lijf. Houd je paard in de gaten en stop waar je mee bezig bent op het moment dat je enige onrust bespeurt. Als je dit stapje voor stapje opbouwt kun je op een gegeven moment de handdoek op zijn rug leggen, op de diverse plaatsen waar de deken komt te liggen. Als je aan een deken toe bent, pak dan niet meteen de meest zware die je kunt vinden, maar begin met een lichte deken. Neem ruim de tijd voor deze training, zowel tijdens de trainingsmomenten als de hoeveelheid. Twee weken lang iedere dag 2 × 10 minuten is beter voor de band tussen jou en je paard dan het proces in viereneenhalf uur op zaterdagmiddag proppen.

Over Marlies

Marlies heeft de opleiding tot gedragstherapeut voor en een opleiding tot dierentolk gevolgd. “Vervolgens heb ik het Horse Dialogue Centre opgericht. Ik ben gespecialiseerd in de interactie tussen mensen en paarden en houd mij vooral bezig met veiligheid in de omgang met paarden.” Marlies ontwikkelde de BEHAVE-methode, omdat ze ervan overtuigd is dat een heleboel problemen met paarden voorkomen en opgelost kunnen worden door kennis over paardengedrag en inzicht in je eigen invloed.

Bestel ook het e-zine Leer je paard begrijpen van Marlies Brunings in onze webshop!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image005.jpg

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant