Schermafbeelding 2016-02-20 om 18.47.04
Schermafbeelding 2016-02-20 om 18.47.04

Pony’s leren hoe touchscreen werkt

Nieuws

Japanse onderzoekers hebben bevestigd wat we eigenlijk al langer vermoedden: pony’s hebben iets met smartphones. Ze zijn namelijk niet voor niets altijd zo nieuwsgierig als je je telefoon uit je broek haalt. In een recent onderzoek - gepubliceerd in Biology Letters journal - ontdekten wetenschappers dat pony’s kunnen leren een groot touchscreen te gebruiken om een afbeelding aan te wijzen waarvan ze eerder hebben geleerd hem te herkennen.


Drie pony’s moesten een grote cirkel aanwijzen en als ze het goed deden hoorden ze een belonend geluid en kregen ze meteen een wortel als beloning. Dit onderzoek opent een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor onderzoekers. Ze worstelden in eerdere intelligentie-studies namelijk vaak met het feit dat een paard reageert op onbewust gedrag van de trainer. Mensen worden nu uit de proef gelaten waardoor er meer accurate resultaten kunnen worden behaald.

De 42-inch monitor werd eerder gebruikt bij onderzoek naar chimpansees. Hoofdonderzoeker Masaki Tomonaga gaf de pony’s twee keuzes, waarvan ze er één hadden geleerd te herkennen. De pony’s werd gevraagd te kiezen tussen verschillende vormen en tussen verschillende groottes van dezelfde afbeelding. Hun resultaten werden vergeleken met apen en mensen die de test ook deden.

Aan het einde wisten de pony’s precies hoe ze het scherm moesten gebruiken en hoe ze snel een wortel konden verdienen. De pony’s kregen wel moeite toen de vormen bijna gelijk waren qua grootte, maar de onderzoekers konden niet bepalen of dat kwam door een gebrek aan intelligentie of als gevolg van beperkt zicht.

Lees het hele onderzoek hier. 



Bron: Horse Collaborative