-

Paarden die expres vervelend doen

Arnd Bronkhorst

Misschien herken je het wel: paarden die staken, steigeren of schrikken om je een hak te zetten. Je geeft je paard een opdracht, maar in plaats van netjes te luisteren, gooit hij zijn kont tegen de krib. Logischerwijs word je boos, want hij weet prima wat de bedoeling is! Helaas is er slecht nieuws voor de mensen die zich in bovenstaande tekst herkennen: de hersenen van paarden zijn namelijk niet in staat om snode plannen te bedenken. Als je paard niet doet wat je vraagt, zal er iets anders aan de hand zijn. Hoogtijd dus om de hand in eigen boezem te steken. Paula van de Geest, instructeur Paard en Gedrag, vertelt je meer.

Lichaam en geest

Als je paard zich in de omgang of tijdens de training verzet, dan is het belangrijk om allereerst uit te sluiten dat hij ergens last van heeft. Een paard dat met opstappen wegloopt, kan bijvoorbeeld last hebben van het zadel. Het zadel past niet goed en/of hij heeft pijn aan zijn rug. Een paard dat staakt met rijden of longeren kan een balansprobleem hebben en/of pijn in zijn lijf. Paarden laten pijn en ongemak op verschillende manieren zien. Neem elke vorm van verzet serieus en vraag bij twijfel een expert om met je mee te kijken.

Naast lichamelijk ongemak kan een paard ook mentaal niet zo lekker in zijn vel zitten. Voeding en stalmanagement kunnen een negatieve invloed hebben. Elk paard heeft behoefte aan voldoende vrije beweging, sociaal contact, gezonde voeding, voldoende ruwvoer, afwisseling en rust. Vertoont je paard moeilijk gedrag? Ga na of er voldoende in zijn natuurlijke behoeften wordt voorzien.

Onduidelijkheid

Een paard dat niet doet wat jij vraagt, kan je ook gewoon verkeerd begrijpen. Op het moment dat hij met jou de bak instapt, heeft hij geen flauw idee wat jullie gaan doen. Aan jou de taak om hem zo goed mogelijk uit te leggen wat de bedoeling is. Van belang hierbij is allereerst dat je duidelijk bent in je hulpen. Een twijfelachtige hulp zal een paard ook aan het twijfelen brengen. Wees ook consequent. Als iets de ene keer wel mag en de andere keer niet, dan snapt je paard er ook geen hout meer van. Zorg ook dat je beloning binnen +/- 3 seconden na het gewenste gedrag plaatsvindt. Anders kan het paard de beloning niet meer koppelen aan zijn actie en bestaat de kans dat je het verkeerde gedrag beloont.

Hak je training ook altijd in kleine stapjes. Gaat het goed, dan ga je door naar de volgende stap. Lukt het nog niet? Dan herhaal je dezelfde stap of ga je een stapje terug. Als je drie keer dezelfde vraag hebt gesteld en je paard doet niet wat je in gedachten hebt, dan zul je hem de vraag op een andere manier moeten stellen. Hij begrijpt je niet.

Dominant

Als mensen het idee hebben dat hun paard een middelvinger naar hen opsteekt, dan wordt zo’n paard nog weleens ‘dominant’ genoemd. Dat is onterecht. De eigenaar voelt zich weliswaar ‘gedomineerd’, maar dat is niet hetzelfde. Veel paarden tonen dit ‘dominante’ gedrag namelijk vanuit stress. Bij trailerlaadproblemen komt dat bijvoorbeeld regelmatig voor. Als je twijfelt aan de intenties van je paard, dan zou je hem een hartslagmeter om kunnen doen om te kijken of hij echt zo koel is als je vermoedt. Het grootste deel van de paarden dat voor de trailer weigert of steigert, is angstig. Vat zijn gedrag dus niet persoonlijk op, maar help hem om vertrouwen te krijgen in de stressvolle situatie.Er zijn veel verschillende redenen waarom je paard niet altijd doet wat jij hem vraagt. Check of hij zich fysiek en mentaal goed voelt en ga na of je duidelijk genoeg communiceert. ‘Hij neemt me in de zeik’, is in ieder geval nooit een reden.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!