-

Nieuw paard? Zo maak je samen een goede start

Arnd Bronkhorst

Als je een nieuw paard hebt, moet hij meestal wennen aan zijn nieuwe omgeving. Maar ook aan jou; zijn nieuwe eigenaar met nieuwe routines, regels en manieren. Wat kun je nu die eerste tijd het beste met je paard doen, zodat je een fijne relatie met hem opbouwt? Tanja Lentjes, pensioneigenaar en ruitercoach van De Paardeblom in Almen, vertelt hoe je een zo goed mogelijke start maakt met je nieuwe paard.

Ze heeft een paardenpension, is ruitercoach, begeleidt mensen bij de aankoop van een paard én is net zelf trotse eigenaar van een nieuw paard. Zodoende heeft Tanja Lentjes van verschillende kanten regelmatig te maken met ‘nieuwe’ paarden. Helaas ziet ze daarbij ook vaak mensen tegen problemen aanlopen. “Veel mensen doen de eerste 14 dagen niks met hun nieuwe paard en gaan daarna ineens volop met hem aan de slag. Vaak komen ze dan al gauw in de problemen, terwijl ze wel een goed paard hadden uitgezocht”, vertelt ze. “Natuurlijk moet je je nieuwe paard de tijd geven om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Maar het is ook heel belangrijk om hem direct aan jou te laten wennen en aan jouw routines en manieren. Ook al is hij in het begin nog wat nerveuzer en drukker; ga wel zo snel mogelijk wat met hem doen.”

De eerste twee dagen met je nieuwe paard

“Je hoeft niet meteen de eerste week te gaan rijden”, vervolgt Tanja. “Dat doe ik zelf ook niet en raad ik mijn klanten ook niet aan. Maar kom zo vaak als je kan naar je paard, mogelijk zelfs tweemaal per dag. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je erbij bent als hij wordt gevoerd, of naar de wei gaat. Jij bent de enige op stal die hij kent, hij heeft jou immers voor de verkoop al gezien. Dan ben jij ook degene op wie hij kan terugvallen en met wie hij vertrouwd kan raken. Daarnaast start je die eerste twee dagen heel eenvoudig met de basis: haal hem uit de stal of wei, poets hem, neem hem even mee naar de binnen- of buitenbak of wandel wat over het erf. Gewoon al die kleine dingen die je normaal doet in de dagelijkse omgang. Dat klinkt allemaal heel basic, maar het is echt belangrijk om aandacht te besteden aan deze basis en daarbij ook duidelijk jouw grenzen te stellen. Misschien staat hij niet stil bij het poetsen omdat hij nog wat zenuwachtig is, maar vertel hem toch dat jij dat wel van hem verlangt. Wees niet bang om in het begin een beetje ‘streng’ te zijn en wees niet té lief en te voorzichtig. Paarden vinden het heel fijn om grenzen te hebben. Dan weten ze wat je van ze verwacht en dat ze je kunnen vertrouwen. En hoe eerder jij hem jouw methoden en manieren vertelt, hoe fijner het paard dat vindt. Als de grenzen eenmaal duidelijk zijn, kun je al snel wat liever zijn.”Longeren en grondwerk

“Afhankelijk van hoe druk je paard is, kun je hem na een dag of twee á drie gaan longeren. De eerste keer kan dat nog los, zodat hij de spanning er eventueel uit kan laten komen. Het is sowieso belangrijk dat het paard zijn spanning de eerste weken kwijt kan in de wei, bak of aan de longe. Daarna kun je hem bijvoorbeeld met touwtjes longeren en zet je hem echt aan het werk. Voel jij je happy bij grondwerk, dan is dat ook een hele mooie manier om met het paard in contact te komen. Loop gewoon met hem door de rijbaan en laat hem netjes meelopen, stilstaan, wissel in tempo, draai bochtjes of laat hem ergens overheen gaan. Juist als je naast je paard staat, krijg je een connectie. Belangrijk is dat je wat met hem doet! De arbeid, het longeren of rijden, het poetsen; dat is hij waarschijnlijk allemaal al gewend bij de vorige eigenaar. Daar heeft hij dan ook steun aan, want dat wordt er normaal gesproken van hem gewacht. Zet je hem nu eerst 14 dagen stil, dan raak je zijn routine kwijt.”

De eerste keer rijden

Tanja raadt aan om ook niet te lang te wachten met rijden: “Anders kan dat ‘een dingetje’ worden. Zorg dat er iemand bij is als je de eerste keer gaat rijden. Desnoods ga je eerst aan de longe, als jij of je paard het spannend vindt. Sowieso is het een goed idee om de eerste maand je paard even kort te longeren voordat je erop stapt. Ook al is het maar tien of vijftien minuten. Het gaat er daarbij niet om dat hij hard aan het werk is, maar zo kun je zien hoe hij in zijn velletje zit. En als hij nog wat spanning heeft – wat niet gek is na zijn verhuizing – dan kan hij die nog even kwijt. Daarna stap je erop. Je hoeft echt geen heel uur te gaan rijden. Waarschijnlijk verspilt je paard nog een hoop energie door alle nieuwe indrukken. Maar rij een halfuurtje en als je fijn hebt gereden, zet hem dan weer terug in zijn stal of wei. Zorg dat je het fijn afsluit samen en dat het leuk is, dat je elkaar leert kennen! Op die manier bouw je een band op.”

Les nemen

“Hoe je het rijden verder opbouwt, hangt er vanaf wat je paard gewend is. Heb je een twaalfjarige die gewend is om zeven keer per week te rijden, doe dat dan ook zo snel mogelijk. Maar heb je een paard gekocht dat nog heel jong is, volg dan de routine die hij gewend is. Neem vooral ook les. Vanaf de grond kan iemand vaak net wat meer zien en je verder helpen. Bovendien heb jij je eigenaardigheden die je meeneemt en je paard ook. Door les te nemen voorkom je dat je hiermee in de problemen komt. Zodat je niet na een paar maanden denkt; ik heb geen klik met hem. Want dat komt meestal door een communicatieprobleem. En heel vaak is dat eenvoudig op te lossen door les te nemen.”

De tijd nemen

“Hoewel je er natuurlijk voor moet zorgen dat je een paard koopt dat aan je verwachtingen voldoet en kan wat jij wil: verwacht in het begin niet te veel van hem. Waarschijnlijk zal je paard nog niet direct zo fantastisch lopen, zoals hij bij de vorige eigenaar liep. Dat heeft tijd nodig. Verwacht dus ook niet dat je na een maand meteen al op wedstrijd kan. Het kan wel tot een halfjaar duren voordat een paard gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Jouw nieuwe routine kent hij na ongeveer een maand en na twee maanden is hij daaraan wel gewend, maar aan een nieuwe plek moet een paard echt een tijd wennen. En het duurt zelfs ongeveer een jaar voordat jij je paard door en door kent. Dan weet je hoe hij reageert als het waait, als het regent, het koud is of als er een trekker voorbijkomt. Neem dus de tijd om elkaar te leren kennen. Zorg eerst dat je paardje lekker is gesetteld, dat hij luistert en gehoorzaam is en dat je de dingen doet die je altijd doet. Hoe kleiner je je doelen stelt met je nieuwe paard, hoe sneller je die zal bereiken en hoe sneller je samen hogerop kunt komen.”

Valkuilen

“Heb je eerder een paard gehad, trap dan niet in de valkuil dat je verwacht dat je nieuwe paard hetzelfde is als je oude paard. Vergeet niet dat je waarschijnlijk veel tijd hebt gestoken in je vorige paard. Om dit nieuwe paard net zo fijn of braaf te krijgen als je vorige, zal je daar dus ook de tijd voor moeten nemen. Als dit je eerste paard is, dan ben je waarschijnlijk een overbezorgde moeder en vind je elk bultje of schrammetje spannend. Dat je je onzeker voelt en je afvraagt of het wel goed is; dat hoort er ook allemaal bij. Zorg dan dat je iemand in je omgeving hebt die al langer een paard heeft en durf gewoon te vragen als je iets niet weet of als je twijfelt. Het blijft jouw paard, dus je mag het altijd op je eigen manier doen, maar vragen is handig. Dat geldt natuurlijk ook als dit niet je eerste paard is. Twee weten immers meer dan één en soms ziet iemand van een afstand net wat meer dan jijzelf. Ondanks dat er veel informatie is te vinden op internet en in bladen: durf te vragen. Kom je iemand tegen waarvan je vindt dat ‘ie op een fijne manier met zijn paard omgaat, vraag dan gerust eens: ‘hoe doe jij dat?’. En zie je zelf iemand in je omgeving worstelen met een nieuw paard: vraag eens vriendelijk of je kunt helpen.”

Do’s:

  • Leer je paard zo snel mogelijk jouw manieren, routines en grenzen.
  • Ga zo vaak mogelijk naar je paard en zorg dat je er bijvoorbeeld bij bent met voeren en dergelijke.
  • Ga meteen met je paard aan de slag met bijvoorbeeld grondwerk en longeren.
  • Kijk bij het kopen van je paard al hoe de eigenaar met het paard omgaat. Neem over wat je fijn vindt. Wil je het anders doen? Ook prima, maar introduceer je nieuwe methode dan direct aan je nieuwe paard.
  • Neem de tijd.
  • Stel kleine doelen.

Don’ts:

  • Zet je paard niet eerst een tijd stil.
  • Laat niet allemaal andere mensen veel met je paard doen of op hem rijden. Zorg eerst dat jij een band met hem krijgt.
  • Ga niet meteen van hot naar her, bijvoorbeeld naar wedstrijden (tenzij je paard dat al gewend is). Zorg dat jullie eerst een team zijn.
  • Verwacht in het begin nog niet te veel.

Meer weten?

Meer weten over het introduceren van je paard in een bestaande kudde? Daarover lees je alles in de minigids Kuddegedrag die je vindt bij Bit 264. De digitale edities van Bit plus minigids zijn toegankelijk voor alle Bit-abonnees. Bit 264 is vanaf dinsdag 14 mei 2019 in de winkel verkrijgbaar.

Bron: www.bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant