-

Merriestreken: Bestaan die eigenlijk wel?

Frank Sorge

Je ziet het wel eens in een advertentie staan: vrij van merriestreken. Maar wat zijn merriestreken eigenlijk? We vragen het aan ervaringsdeskundige Tineke Bartels en aan gedragsdeskundige Marc Pierard.

De meest bekende merrie waarmee Tineke Bartels topsport mee heeft bedreven is Barbria. Haar dochter Imke nam het paard later over en zij maakte tot voor kort ook faam met de merrie Sunrise. “Allebei zeer hete merries”, zegt Tineke. Ze waren fantastisch voor de topsport.

Plassen

Tineke Bartels

Ze is uitermate lovend over de twee bovengenoemde merries, maar ze waren allebei ook heel speciaal, zegt Tineke. En daarmee bedoelt ze dat zij en haar dochter zich hebben moeten aanpassen aan deze merries. Of ze streken hadden? En of ze bekend is met merriestreken? Op die vragen antwoordt ze stellig: “Het woord ‘streken’ vind ik erg negatief. Dan ga je er bij voorbaat van uit dat je paard iets niet van plan is. Natuurlijk snap ik wel wat mensen bedoelen met merriestreken, dat ze bijvoorbeeld in een bepaalde periode gaan staan plassen als je erop zit. Ik zeg: dat is een natuurlijke eigenschap, dat hoort erbij.”Positief kijken

“Ik ben zelf positief ingesteld en ik denk een paard van nature ook. Als je zegt dat een merrie een ander temperament of karakter heeft dan een hengst of een ruin zeg ik ‘ja, dat klopt’. Dat is ook niet heel vreemd, bij mensen is het niet anders.”

Dominant

“Bij een merrie kan het wat langer duren voor je haar hebt waar je naar toe wil. Je moet ze vaak eerst aan jouw kant zien te krijgen. Dat is logisch, want als je naar een kudde kijkt, heeft een merrie altijd de leiding. Een merrie kan zich wat dominanter gedragen, maar heb je ze eenmaal voor je gewonnen, kun je er heel ver mee komen. Bij Barbria was dat extreem. Die deed op concours meer dan ik thuis ooit van haar had verwacht. Sunrise heeft ook waanzinnig goed haar best gedaan.”

Aanpassen

Vraag Tineke niet wat ze liever heeft: een merrie, ruin of een hengst. “Ik heb graag een heel fijn paard. Je aanpassen aan dat paard is juist de uitdaging van het vak.” Ze heeft in elk geval zeer goede ervaringen met merries: “Merries hebben ons nooit laten zitten.”

In de huid kruipen

Er is wel een voorwaarde verbonden aan het omgaan met merries, vindt Tineke. Maar die geldt eigenlijk voor het omgaan met alle paarden: “Je moet bereid zijn in de huid van je paard te kruipen. Je moet je paard willen begrijpen en je aanpassen. Wil je dat niet, begin er dan niet aan.”

Plezier

Negatief kijken naar een paard gebeurt volgens Tineke veel te veel in de sport. “Ik vind dat we in de dressuursport erg negatief kijken en praten. Ik zou graag wat meer positiviteit zien. We moeten al blij zijn dat paarden ons zo toelaten en we er zoveel plezier van kunnen hebben. We willen allemaal beter worden, maar kies daarbij voor de positieve weg en benader je paard niet bij voorbaat al negatief.”

Niet simpel

Marc Pierard

Gedragsdeskundige Marc Pierard herkent de negatieve kijk op merries. “Paardenmensen verwijzen inderdaad vaak naar merriestreken. Daar bestaat eigenlijk geen sluitende definitie voor, net omdat het niet zo simpel is.”

Hormonale schommelingen

“Het gaat eigenlijk om grote schommelingen in het humeur van de merrie, die vaak geassocieerd wordt met de cyclus van de merrie. Schommelingen in humeur en bijhorend gedrag kan mede te wijten zijn aan hormonale schommelingen, maar er is veel  meer dan dat. Zelfs als het qua timing sterk gekoppeld is aan de cyclus, kunnen er andere factoren meespelen.”

Zelfvervullende voorspelling

“Om te beginnen, verwachten veel mensen eigenlijk lastiger gedrag en dat wordt dan een soort ‘self fulfilling prophecy’, omdat we zien wat we willen zien. We gaan ook op voorhand ons gedrag al aanpassen door meer gespannen of strikter met de merrie om te gaan op die momenten, waardoor we het gedrag van de merrie beïnvloeden.”

Medisch probleem

“Soms heeft de merrie een abnormale hormoonhuishouding door een medisch probleem, dat kan opgelost worden met een ingreep of medicatie. Als dat uitgesloten is, zien we toch nog altijd heel grote individuele verschillen, net als bij hengsten en ruinen. Factoren als persoonlijkheid, voeding, training of frustratie door gebreken in fundamentele noden van het paard (continu ruwvoer, sociaal contact en vrije beweging) kunnen de hoofdoorzaak zijn of de respons op de hormoonschommelingen sterk vergroten.”

Huisvesting

“Als je dus een merrie hebt die chronisch gedragsproblemen vertoont, laat je best eerst een fysieke oorzaak uitsluiten door je dierenarts. Als dat gedaan is, moet je kritisch gaan kijken naar hoe je jouw paard huisvest, voedt en traint.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant