-

Mag jouw paard een mening hebben?

Pismerrie krijgt knikker Arnd Bronkhorst

Sommige paarden zijn nogal expressief en zullen hun mening al snel laten zien, of je er nu om gevraagd hebt of niet. Andere paarden zijn wat stiller en meegaander. Zij hebben ongetwijfeld ook een mening, maar uiten dit minder snel. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie bespreekt een aantal meningen van je paard en tips hoe je ermee om kunt gaan.

Denk jij soms ook wel eens over je paard dat ie eigenwijs is of je in de maling neemt? Weerstand bij het paard is een weigering vanuit het overlevingsprincipe. Deze weerstand komt voor uit gebrek aan vertrouwen omdat hij zich onvoldoende veilig voelt, pijn heeft, moeite heeft aan het gevraagde te voldoen of zijn persoonlijkheid is niet in acht genomen.Vanuit het oogpunt van het paard is de weerstand logisch, natuurlijk en rationeel.

Hieronder een aantal meningen van je paard en tips hoe ermee om te gaan!Hij is eigenwijs!

Waarschijnlijk voelt je paard zich niet veilig.

Sommige paarden zijn gevoelig voor geluiden of ervaren veel prikkels vanuit de omgeving. Dat jij niets ziet of hoort of ervaart wil niet zeggen dat er niets is. Maar de kwaliteit van de relatie met jou maakt of het paard zich bij jou veilig genoeg voelt om alle potentiële gevaren te negeren. Daarnaast is het wellicht voor een paard niet duidelijk wat er exact van hem verwacht wordt. Of voldoen zijn levensomstandigheden niet in zijn basisbehoeften.

Tip: Wanneer je een paard leert meedenken en leert aangeven wat hij wel of niet prettig vindt kan zeker ten goede komen aan de samenwerking met je paard. Geef het paard ruimte om nee te zeggen en train jezelf in manieren om hem weer naar een JA te krijgen.

Hij neemt me in de maling!

Het paard zegt ‘Nee’ omdat hij het niet kan.

Onvermogen van het paard kan tot een staking leiden. Wanneer er een langere periode te veel van een paard gevraagd wordt, kan een paard gaan blokkeren. Dit kan zowel op fysiek als op mentaal of emotioneel vlak zijn. Soms raakt een paard uitgeblust of sluit hij zich af. Het kan voor het paard soms echt te moeilijk zijn om aan het gevraagde te voldoen.

Tip: houd in de training voldoende rekening met de voor- en nadelen van je paard zijn bouw en karakter. Kijk eens kritisch naar je trainingsschema. Soms is een stapje terug doen het beste. Het is een proces om vertrouwen op te bouwen.

Hij stelt zich aan

Het paard weigert of schrikt omdat daar een reden voor is.

Wanneer jij niet dezelfde taal spreekt als degene waar je mee omgaat en jij wilt aangeven dat je pijn hebt of je onveilig voelt, is je lichaamstaal de enige manier waarop je iets duidelijk kunt maken. Vaak geeft een paard al aan dat er iets aan de hand is, maar zijn de signalen slechts heel klein en nauwelijks waarneembaar voor de meeste mensen. Ook al zien wij niets aan het paard, dan wil dat nog niet zeggen dat er ook niets aan de hand is!

Tip: Monitor dagelijks spierspanning (palpatie), warme en koude plekken op zijn lichaam en neem vooral veranderend gedrag niet voor lief, maar onderzoek waar het vandaan komt.

Hij is dominant

Het paard luistert niet!

De kreet vol frustratie. Het gevolg is vaak dat je het paard gaat dwingen om iets te doen. Dit schaadt het vertrouwen van je paard. Onder de noemer ‘hij moet respect voor mij hebben’ vergoelijk je je eigen gedrag. Gebruikt je paard kracht om niet te hoeven doen wat je vraagt of negeert hij jou compleet? Een paard is van nature meegaand en bereidwillig. Problemen die jij tegenkomt met je paard hoeven bij anderen niet voor te komen.

Tip: Neem jezelf eens onder de loep? Wat is er niet wat je paard wel nodig zou kunnen hebben en wie kan jou daarbij helpen? Werk aan de vertrouwensband! Check of je wat je wilt wel goed hebt uitgelegd!

Hij probeert me uit

Paarden gedragen zich precies zoals zij zich voelen.

Respect is een mening en visie op een situatie. Vanuit de wereld van de mens kan gedrag respectloos zijn of lijken. Vanuit de wereld van het paard kan dit het tegenovergestelde zijn. Dit is miscommunicatie door onwetendheid of onbegrip.

Tip: Leer je paard goed kennen. Neem niet zomaar jouw gedachten over hem aan, maar onderzoek wat er nodig is om samen te werken, de communicatie helder te houden en tot een vriendschappelijk leiderschap te komen.

Hij heeft geen zin vandaag

Het paard zegt ‘Nee’ omdat hij niet aan het werk wil.

Het niet aan het werk willen heeft vaak een oorzaak die in het verleden ligt. Een paard dat bijvoorbeeld met een slecht passend zadel heeft gelopen zal minder graag willen werken dan een paard dat dit niet kent.Een ander voorbeeld is wanneer de training van de afgelopen tijd erg zwaar is geweest voor hem en hij spierpijn heeft of weinig energie heeft. Het werk is wellicht te saai, of te repeterend.

Tip: Check eens hoe vaak je in een training langs de letter H komt? Misschien zijn rondjes gewoon niet uitdagend genoeg. Laat jouw doelstellingen eens los en verdiep je in aanvullingen op je training. Ook paarden hebben behoefte aan nieuwe dingen leren!

Gaandeweg kom je uitdagingen tegen en de manier waarop jij daarmee omgaat bepaalt of dit wel of niet bouwt aan de relatie met je paard. De manier waarop jij leiding geeft, waarop je in je vel zit, is van invloed op het gedrag van jouw paard.

Realiseer je dat communicatie met je paard is iets wat voortdurend gebeurt of je dat nu wilt of niet. Voor vertrouwen moet je zelf moeite doen, het is een wisselwerking.

Daarnaast vraagt ruimte maken voor je paard van jou om je doelgerichtheid te laten varen. Ruimte maken biedt het paard de mogelijkheid om oprecht met je te communiceren en zich gehoord te voelen. Vanaf daar ga je samenwerken en kom je uiteindelijk toch bij je doel uit. Zonder weerstand!

Met andere woorden: verbeter-de-wereld-van-je-paard-en-begin-bij-jezelf!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant