gapen fun grappig
gapen fun grappig

Win: kaartjes daglezing ‘Kalmerende signalen van paarden’

Nieuws

Als ruiter moet je je paard waarschijnlijk wel eens geruststellen in nieuwe situaties of op spannende momenten. Maar wist je dat paarden zelf ook kalmerende signalen afgeven? Als we ons bewust zijn van deze harmoniserende paardentaal kunnen we onze paarden nog beter begrijpen en ondersteunen.

We communiceren heel wat af. Jij naar je paard en je paard naar jou. Als prooidier maakt je paard daarnaast constant contact met zijn omgeving en schat hij deze continu in: is het veilig is of moet ik vluchten? Een paard is ook een sociaal dier. Onderling geven paarden daarom signalen aan elkaar af, ter communicatie en om hun leefklimaat positief te houden.

Lichaamssignalen

Rachaël Draaisma deed drie jaar lang onderzoek naar deze signalen. “Het doel was de signalen te ontdekken die paarden afgeven in relatie tot prikkels vanuit hun omgeving. Dit kunnen andere paarden zijn, maar ook andere dieren, mensen, geluiden, objecten en andere zaken. Ik heb me in het onderzoek bewust gericht op gedomesticeerde paarden. Dit kan qua lichaamssignalen een ander beeld opleveren dan bij paarden die onder vrijere omstandigheden leven, maar omdat de meeste paarden tegenwoordig nauw samenleven met mensen in een door ons gecontroleerde leefomgeving, is het juist interessant om de lichaamssignalen te herkennen die een communicatieve functie tussen mens en paard kunnen hebben. Dan kunnen we die signalen gebruiken om een beter leefklimaat en een fijnere samenwerking op te bouwen met onze paarden.”

Stress-signalen

Volgens Rachaël zijn stress-signalen bij paarden niet te missen: een opgerichte hoofd-halshouding, een versnelde ademhaling, gespitste oren, grotere ogen met zichtbaarder oogwit, opengesperde neusgaten, een strakke mond, een verlengde bovenlip, een veranderende neusvorm, een aangetrokken of juist gedragen staart, vaker mesten of plassen, frequentere schrikreacties en gehaaste (eet- en drink)bewegingen of zelfs niet meer kunnen eten en drinken. “Dat paarden voorafgaand aan de stress-signalen, tussendoor of erna ook kalmerende signalen afgeven, is veel minder bekend. Als we die signalen herkennen, kunnen we zien wanneer de spanning oploopt of afvloeit en het paard helpen om te kalmeren. Zo kan worden voorkomen dat hij de noodzaak voelt te bevriezen, vluchten of vechten.”
Bron: Bitmagazine.nl
Prijsvraag
Rachael Draaisma