-

Je paard ‘bomproof’ maken: Hoe doe je dat?

bomproof paard Suzanne Taal

Als jouw paard schrikkerig is, kan dat behoorlijk lastig zijn. Niet alleen is het vervelend voor je paard, het is ook onhandig en soms ronduit gevaarlijk. Reden genoeg dus om je angstige paard wat meer zelfvertrouwen te geven. Hoe pak je dit goed aan? Suzanne Taal, gedragstrainer bij Paarden-Taal, geeft raad.

Dreigt er gevaar?

“Paarden zijn vanuit hun natuurlijke gedrag vluchtdieren”, legt gedragstrainer Suzanne Taal. “Dat betekent dat ze constant bezig zijn met hun omgeving en hun veiligheid. Dreigt er gevaar? Dan slaan paarden op de vlucht. Als er geen ruimte is om te vluchten, kan een paard ervoor kiezen om zich te verdedigen. Het goede nieuws is dat we paarden kunnen leren om zich te ontspannen in spannende situaties. Door gebruik te maken van hun nieuwsgierigheid, kunnen we hun zelfvertrouwen groter maken. Dat kan bijvoorbeeld door middel van obstakeltraining, met als resultaat een attent, relaxed en betrouwbaar paard. Een paard dat mentaal lekker in zijn vel zit, kan namelijk optimaal presteren.”

Maak gebruik van obstakeloefeningen

“Een leuke obstakeloefening is het werken met een zeil op de grond. Veel paarden vinden het spannend om over andere ondergronden te lopen, zoals een trailerklep of water. Met deze oefening leer je een paard daar beter mee omgaan.”

Wat heb je nodig?
• Een veilige omgeving en voldoende ruimte zoals een goed afgezette (binnen)bak;
• Een groot grondzeil (ca. 5 x 5 m.) en een kleiner grondzeil;
• Een stal- of trainingshalster met een lange leadrope of longeerlijn;
• Veiligheid voor alles: zet je cap op en doe handschoenen aan.

Hoe ga je te werk?

“Leg het grote zeil op ongeveer twee meter van de bakrand af. Vouw het kleine zeil op tot een smalle strook en leg deze strook van het midden van het grote zeil naar de bakrand toe. Je hebt nu als het ware een klein slootje van zeil tussen de bakrand en het grote zeil in.”

“Loop met je paard over de hoefslag en stop hem op ongeveer 1 meter voor het smalle strookje zeil. Je paard staat nu tussen het grote zeil en de bakrand in. Vraag of iemand je paard vasthoudt. Deze persoon staat daarbij aan de kant van het grote zeil, dus niet aan de kant van de bakrand. Terwijl de tweede persoon je paard vasthoudt, steek jij alvast het smalle strookje zeil over. Je hebt hierbij het einde van de longeerlijn in je handen. Je stopt als je ongeveer 2 of 3 meter voorbij het smalle strookje zeil bent. Ook jij blijft aan de kant van het grote zeil staan.”“De tweede persoon laat nu het paard los en loopt vlot, schuin naar achteren weg. Jij vraagt vervolgens, op afstand, aan de lange lijn je paard over het smalle strookje zeil heen, net alsof je aan het hengelen bent. Let op: het kan best zijn dat je paard de eerste keer met een sprongetje over het strookje heen gaat.”

“Herhaal dit een paar keer, totdat je paard rustig over het smalle strookje zeil heen stapt. Je kunt hem nu naast je over het zeil heen laten lopen. Ook hier loop jij aan de kant van het grote zeil en je paard aan de kant van de bakrand.”

“Gaat dit perfect en is je paard helemaal ontspannen? Vouw dan het smalle strookje zeil ietsje uit, zodat het wat breder wordt. Herhaal dan ‘het hengelen’ met de tweede persoon. Zo kun je de oefening uitbreiden door het smalle strookje zeil steeds verder uit te vouwen.”

Neem kleine stapjes

“Je wil dat je paard er met zelfvertrouwen overheen gaat. Vindt je paard het te moeilijk? Straf je paard dan niet, maar doe dan een stapje terug en maak het smalle zeil weer iets smaller. Elke positieve ervaring zorgt ervoor dat je paard meer zelfvertrouwen krijgt. Een paard dat erg bang is, kan niet goed leren.”

Tips:

  • Zorg er eerst voor dat je paard moeiteloos en zonder trekken met je meeloopt, voordat je aan de oefening begint;
  • Herken wanneer je paard spanning begint op te bouwen en welke signalen hij afgeeft wanneer hij weer ontspant. Sommige paarden laten dit heel duidelijk zien in hun gedrag, maar bij andere paarden moet je wat beter kijken;
  • Herhaal de oefening van beide kanten over het zeil heen;
  • Je kunt het zeil indien nodig verzwaren met wat zand uit de bak, of een springbalk;
  • Gaat het heel goed en is het zeil helemaal uitgevouwen? Dan kun je de oefening nog moeilijker maken door lege plastic bekertjes of wat water op het zeil te leggen. Doe dat ook stapsgewijs;
  • Lukt het niet of blijft je paard angstig? Jij bent, als begeleider van je paard, verantwoordelijk voor een goede en veilig training. Lees je daarom goed in, of vraag een gediplomeerde gedragstrainer om met je mee te kijken.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!