-

Houdt mijn paard van mij?

Paula da Silva

Voelen paarden liefde voor mensen en voor elkaar? Dat is de vraag. Liefde is soms lastig te begrijpen, als je bedenkt dat je niet alleen lief hebt met je hart, maar dat er een heleboel andere factoren bij komen kijken. Tot op heden blijft het een mysterie.

Je houdt van die grote lobbes, zijn glanzende haren, mooie ogen en het gevoel dat hij je geeft. Jouw paard heeft een bijzonder plekje in je hart. Maar geldt dat andersom ook zo?

Bepaald gedraging zou je kunnen zien als een soort van emotionele band tussen een paard en zijn eigenaar of verzorger. Selectief reageren op slechts een persoon, aandacht zoeken, diepe gehoorzaamheid of de voorkeur om bij een specifiek persoon te blijven in plaats van andere dingen te doen. Maar het is mogelijk dat dit gedrag simpelweg is aangeleerd. In het brein van een paard is de associatie waarschijnlijk: ‘Deze persoon is degene die mij voedt. Of als ik blijf wachten, krijg ik vanzelf een knuffel.’

Hoewel de wetenschap nog niet zo ver is dat ze de emoties van paarden kunnen bestuderen, geloven sommige wetenschappers dat paarden wel degelijk emotie kunnen beleven. En er zijn diverse manieren om dit te meten: zoals verandering in de hartslag en gedrag herkennen dat ontspanning suggereert. Dit biedt de kans om de hersenactiviteit van paarden verder te onderzoeken.

Natuurlijk hebben paarden een andere belevingswereld dan wij. Ze hebben andere prioriteiten en ze hebben hun eigen complex geheel van gedragingen en reacties op hun omgeving. Ook dit maakt het moeilijk  om te bestuderen welke emoties een paard zou kunnen hebben en hoe een paard  die emoties kan uiten.

Of je paard nu van je houdt of niet, we beleven plezier aan hem en de tijd die we met hem doorbrengen. Liefde of niet, we worden er gelukkig van en dat is wel wetenschappelijk bewezen.

Bron: TheHorse.com

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant