-

Hoe herken je verlatingsangst bij paarden?

verlatingsangst bij paarden
Monique De Hont

Monique de Hont, gedragstrainer en eigenaar van Natural HorseMo, traint al jaren het gedrag van paarden en ziet regelmatig paarden met verlatingsangst. Zij specialiseerde zich hierin en vertelt hoe die verlatingsangst kan ontstaan, hoe je dit herkent en hoe je kunt trainen zodat het minder wordt.

Hoe ontstaat verlatingsangst?

Monique de Hont heeft al veel paarden met verlatingsangst geholpen. Ze betrekt de eigenaar van het paard in de training. Zo kan het paard intensief getraind worden, waardoor de verlatingsangst verdwijnt. Ze vertelt eerst hoe het kan ontstaan: “Belangrijk om als eerste te benoemen is dat een paard maar behoefte heeft aan één vriendschap. Of ze nu in een kudde of met z’n tweeën staan: een derde paard erbij zetten heeft dus meestal geen nut. Als een paard in zijn leven veel alleen heeft gestaan en weinig sociaal contact heeft gehad, is het fijn als hij een maatje krijgt. Maar, als dat maatje weg gaat, dan kan verlatingsangst ontstaan. Vaak is het zo dat verlatingsangst dan begint, maar ook wel weer stabiliseert. Thuis heb ik ook een kudde staan en ik heb nu een paard die veel alleen gestaan heeft. Dit paard raakte in het begin in paniek als er maar één paard wegging. Maar, nu begint hij eraan te wennen dat ze ook weer terugkomen. Deze paarden train ik vaak ook niet gelijk. Zij mogen dan eerst even wennen in de kudde en dan eens zien of het paard er zelf aan went.”

“Als het paard op stal staat en zijn maatje gaat weg voor bijvoorbeeld een poetsbeurt, dan kan het paard met verlatingsangst dit al laten zien. Op het moment dat het maatje dan terugkomt als het paard nog steeds angst heeft, dan wordt hij bevestigd dat zijn gedrag helpt. Het paard heeft succes geboekt met het uitten van verlatingsgedrag en zal dit dus gaan herhalen. Dan zal het gedrag dus weer eerder terugkomen. Het is dus belangrijk dat je het snel herkent. Hoe vaker het paard hier in wordt bevestigd, hoe moeilijker het is om het weer te trainen.”

“Paarden krijgen natuurlijk niet altijd verlatingsangst. Dit komt maar een enkele keer voor. Het komt natuurlijk regelmatig voor dat paarden verkocht worden of dat een paard ingeslapen moet worden. Als dit paard dan weggaat, zal zijn maatje niet altijd verlatingsangst krijgen. In de natuur gebeurt dit ook en wennen paarden hier ook aan. Net als mensen groeien paarden eroverheen.”

Hoe herken je verlatingsangst bij paarden?

Monique vertelt hoe paarden zich kunnen uiten als ze verlatingsangst hebben: “Als een paard verlatingsangst heeft, dan uiten ze dat meestal door heel erg in paniek te raken. Specifiek bij verlatingsangst blijft de paniek hangen of het wordt erger. Als een paard even onrustig wordt en van zich laat horen door te hinniken, is dat niet zo erg. Ik denk dat het ook logisch gedrag is, gezien het kuddegedrag. Blijft het paard in paniek en wordt het alleen maar erger? Dan spreken we wel van verlatingsangst.”

“Er zijn paarden die echt heel heftig reageren op het weggaan van hun maatje. Ze zijn dan bijvoorbeeld heel druk in de stal of komen zelfs met hun voorbenen over de staldeur heen. Wat je vaak ziet is dat ze zichzelf niet meer rustig kunnen krijgen. Ze zoeken dan wel naar een oplossing, maar die vinden ze niet meer. De situatie escaleert, waardoor ze eerder nog meer gestrest raken dan rustiger worden.”“Soms komt ook stereotype gedrag voor, zoals weven en rondjes draaien in de stal. Ze blijven dan net zo lang bezig tot hun maatje weer terugkomt. Het merendeel van de paarden eet niet zolang hun maatje weg is.”

We vroegen Monique ook of er bepaalde type paarden of bijvoorbeeld extraverte of introverte paarden eerder last hebben van verlatingsangst: “Ik heb te veel verschillende paarden met verlatingsangst gezien dat ik daar niet iets over kan zeggen. Het zijn merries, ruinen, introverte en extraverte paarden. Het kan wel zo zijn dat er verschil is in hoe ze het laten zien. Extraverte paarden zullen eerder gaan gillen of druk doen in de stal dan een introvert paard. En daardoor heb je het vaak eerder door bij een extravert paard.”

Hoe train je een paard met verlatingsangst? 

Nadat je de angst bij je paard hebt herkend, is het belangrijk om hem te helpen hiervan af te komen. Het is fijn als je paard weer wat relaxter door het leven kan gaan. Monique traint op de volgende manier: “Bij het eerste moment dat ik het paard zie, schat ik eerst de situatie in. Ik vraag de ruiter om een dagelijkse situatie na te bootsen en dan kijk ik wat er gebeurt. Ik let er op wanneer de spanning begint en wat het paard zelf probeert om rustig te worden. En als laatste kijk ik naar wanneer de situatie escaleert. Dan kunnen we beginnen bij het punt dat de spanning begint en daar de escalatie proberen te voorkomen. De trainingsmethode heet shaping: op deze manier kun je complex gedrag in kleine stapjes trainen. Is een stap bevestigd, ga je pas door naar de volgende stap. Het doel van de stappen doorlopen is dat het paard leert hoe hij de spanning kan laten afvloeien. Daarbij gaat het veel om timing. Je moet proberen de escalatie in de toekomst zien te voorkomen.”

“We starten dus op het punt vlak voordat de spanning begint. Wat ik probeer te doen is om het hoofd van het paard laag te houden. Het hoofd laag zorgt dat er endorfine vrijkomt. Dit stofje helpt het paard te ontspannen. Daarna wil ik graag dat hij een hap hooi neemt, om te zien of hij wel de tijd neemt om hierop te kauwen. De kauwbeweging maakt dat de kaakspieren ontspannen en dus de rest van zijn lichaam spanning loslaat. De bedoeling is om ze te leren dat ze in die positie en met het eten van hooi de ontspanning kunnen vinden. De energie moet als het ware naar beneden gaan.”

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!