-

Herken je stress? Buig het om!

Herken je dit: je vraagt je paard om iets te doen en je paard wordt steeds zenuwachtiger. Hoe je het ook probeert uit te leggen, hoe je ook probeert te helpen, de nervositeit groeit. Er zijn altijd paarden die het te goed willen doen. Deze paarden zetten hun eigenaren vaak voor vraagtekens. En twijfels. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie vertelt je meer over hoe je met stress om kunt gaan.

Zenuwachtigheid begint vaak met een korte periode van stress. Na een tijdje merk je echter dat je paard steeds sneller gestresst raakt. Zelf ervaar je daar ook weer stress van. Je probeert het paard gerust te stellen, maar het levert niks op. Sommige paarden raken die nervositeit niet makkelijk kwijt. En tonen dit al, terwijl er nog geen (menselijke) reden voor de nervositeit is. Of de reden van de stress is al lang verdwenen.

Voordat je op zoek kunt gaan naar een oplossing, is het belangrijk dat je weet waar de gevoeligheid voor stress vandaan komt:✔ Check omgevingsfactoren
✔ Check je training(sopbouw)
✔ Check de lichamelijke gesteldheid van je paard
✔ Check de basisbehoeften
✔ Check zijn persoonlijkheid

Als je alles onder de loep hebt genomen, kun je je richten op het voorkomen van stress tijdens de training. Bij stressgevoelige paarden zal geruststellen niet helpen. Richt je daarom, zodra je de eerste signalen herkent, op het ombuigen van het patroon.

Waarom? Omdat een ik-wil-het-graag-goed-doen-paard heel snel cortisol aan zal maken als het iets herkent wat “moeilijk” was in het verleden, dus:
❌ Niet doorgaan met wat je deed.
❌ Niet nogmaals proberen.

Meer van hetzelfde vragen zorgt alleen maar voor meer stress. En bevestiging waarom de stress terecht is.

✅ Vervang wat je deed door iets wat het paard heel leuk of makkelijk vindt.

✅ Iets nieuws toevoegen zorgt voor een reset in het brein: je buigt het gedrag om naar iets positiefs.

Wat je denkt dat je moet doen is waarschijnlijk:
“Ik moet het paard rustig maken. Ik moet het paard uitleggen dat het goed is zo.”

Wat je het beste kunt doen is:
“Ik ga iets met mijn paard doen wat mijn paard goed kan of erg leuk vindt.”

Werk met een ‘go’-systeem in plaats van het gedrag af te remmen via een ‘stop’-systeem.

Hoe dat zit bij mensen? In je lijf zitten 2 verschillende fysiologische systemen, volgens een nog altijd actuele theorie uit 1982 van sociaal psychologisch wetenschapper J.A. Gray. Het ene systeem noemt hij het ‘Behavorial Inhibition System (BIS)’, beter bekend als het ‘stop’-systeem, en het ander noemt hij het ‘Behavorial Activation System (BAS)’, beter bekend als het ‘go’-systeem.

Uit deze studie bleek dat focussen op het stoppen van de zenuwen ervoor zorgde dat de zenuwen en stress toenamen.Terwijl de zenuwen ombuigen via je ‘go’-systeem door middel van positieve motivatie en enthousiasmeren liet zien dat presteren terwijl je nerveus bent wél werkt. Bij paarden is dit niet anders.

Dus herken je stress? Buig het om! Ga voor het GO-systeem en zoek iets dat het paard makkelijk kan, of erg leuk vindt, zoek de reset! Zo houd je het paard gemotiveerd en de training positief. En dat zorgt weer voor (zelf)vertrouwen.

Tip: ga niet te snel weer datgene doen wat stress opleverde, heb geduld 😉

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant