-

Help, mijn paard stopt niet met graven

Arnd Bronkhorst

Het is de schrik van iedere paardeneigenaar; je lieve viervoeter die trots met zijn voorbenen in zijn prachtig gegraven gat in de paddock of rijbak staat. Waar komt dit gedrag vandaag, en nog belangrijker, wat kun je doen om het te voorkomen? Gedragstherapeut Ellen de Boer legt uit.

Veel paarden staan niet alleen op het weiland, maar brengen regelmatig ook tijd door in een zandpaddock. Dit is een fijne manier om je paard vrije beweging te geven als het weiland niet begaanbaar is. Maar je paard denkt daar misschien heel anders over. Die graaft bij iedere mogelijkheid een groot gat in de bodem waar je als eigenaar of stalhouder niet bepaald blij van wordt.

Normaal gedrag

Toch is het volgens paardengedragstherapeute Ellen de Boer, aangesloten bij Tinley Gedragstherapie voor Dieren, wel normaal gedrag. Ze vertelt: “Het zit in de aard van het paard om op zoek te gaan naar eten in de grond. Op de wei lopen ze ook rond en scharrelen ze naar voedsel. Het kan natuurlijk ook een teken van verveling zijn. Daarom is het goed om te kijken naar de omstandigheden. Heeft je paard bijvoorbeeld de beschikking over water en hooi? Heeft hij genoeg ruimte om zich te bewegen, kan hij een sprintje trekken? Staat hij met andere paarden samen of kan hij ze zien en ruiken? Deze factoren kunnen allemaal bijdragen aan het graafgedrag van je paard.”

Maak het interessant in de paddock

Als je alle punten bent nagelopen en je paard blijft graven, kun je proberen om het wat interessanter te maken voor je paard in de paddock. Ellen de Boer: “Je paard vindt het misschien leuk om te spelen met speeltjes zoals een bal of pion. Sommige paarden houden er ook van om te knabbelen aan wat takken. Wilgentakken zijn daarvoor geschikt. Daarbij krijgen de meeste paarden in de winter alleen hooi of kuil en daar zitten minder mineralen in dan gras. Dit kun je opvangen door een liksteen of mineralenblok op te hangen. Mocht het gedrag van je paard blijven bestaan, is het goed om te kijken of hij niet ziek is of een tekort heeft. Neem hiervoor contact op met de dierenarts.”Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant