-

Help, mijn paard schrikt!

Paula da Silva

Vind jij het ook zo onhandig dat paarden soms van die angsthazen zijn? Voor ons is het moeilijk te begrijpen dat paarden schrikken van een schattig konijntje dat voorbij huppelt of van een jas die over de bakrand hangt. Vanuit de natuur is het echter heel logisch. Gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest vertelt in dit artikel over schrikkerige paarden.

Prooi- en vluchtdier

Paarden zijn prooidieren en worden in de natuur bejaagd. Om die reden leven paarden het liefst veilig in een kudde en op een plek waar ze de omgeving goed in de gaten kunnen houden. Zodra ze in de verte iets zien staan dat niet in het landschap thuishoort, ontstaat paniek. Dat zou namelijk weleens een roofdier kunnen zijn. Paarden slaan direct op de vlucht, stoppen na enkele honderden meters en kijken dan of het inderdaad een roofdier is. Doen ze dit niet, dan is de kans groot dat ze in de bek van dat dier eindigen. Waakzaamheid is in het wild van levensbelang.

Schriktraining

Voor onze omgang met paarden kan deze vluchtreactie vervelende gevolgen hebben. Gelukkig kun je je paard laten wennen aan ‘enge’ objecten, bijvoorbeeld door middel van schriktraining. Het helpt je om te ontdekken wat je paard precies eng vindt: dingen die op de grond liggen of dingen die boven hem hangen? Vindt hij het spannend als iets op hem af komt of juist als het niet beweegt? Schrikt hij van geluid? Je kunt je paard desensibiliseren, oftewel: ongevoeliger maken voor de spannende situaties. Je leert hem dan dat rustig stilstaan veel prettiger is (en meer oplevert) dan vluchten. Het is hierbij heel belangrijk om goed naar je paard te blijven kijken. Op die manier ontdek je hoe hij spanning opbouwt en, nog belangrijker, hoe hij het weer af laat vloeien. Dat is voor elk paard verschillend. Zo komt het ene paard tot rust als hij in beweging is, terwijl de ander kalmeert als hij stil staat. Ga op onderzoek uit!

Balans

Als je paard erg schrikkerig is, kan het nuttig zijn om niet alleen zijn gedrag te trainen, maar ook goed te kijken naar zijn lichaam en de manier waarop hij beweegt. Als je bijvoorbeeld een paard longeert dat niet in balans loopt, dan kan hij het gevoel hebben dat hij omvalt en dat geeft stress. Als reactie hierop gaat het paard vaak óf hard rennen óf staken. 

Paarden die niet in balans lopen en/of lichamelijke problemen hebben, zijn in de natuur een makkelijke prooi voor roofdieren en moeten daardoor extra alert zijn. Door je paard op correcte wijze te trainen, waardoor hij uiteindelijk zowel verticaal als horizontaal in balans loopt, zorg je ervoor dat hij lekkerder in zijn vel zit en minder spanning vasthoudt.

Hypermobiliteit

Tegenwoordig worden steeds meer (sport)paarden gefokt op spectaculaire bewegingen. Helaas heeft dit tot gevolg dat veel paarden hypermobiel zijn. Dit betekent dat de gewrichten minder goed kunnen stabiliseren en grotere bewegingen maken dan gemiddeld. Hypermobiele paarden zijn vaak nerveuze paarden. Ze zijn niet stabiel en, zoals ik hierboven beschreef, zorgt dat voor stress. Er wordt zelfs gezegd dat hypermobiliteit rechtstreeks op het zenuwstelsel inwerkt. De juiste training is van groot belang om zowel lichamelijke, als geestelijke overbelasting te voorkomen.Heb je een schrikkerig paard? Zorg ervoor dat je zeker weet dat hij fysiek in orde is en train hem op de juiste wijze. Daarnaast kan je je paard door middel van schriktraining leren om rond enge objecten te ontspannen. Kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag een professional om met je mee te kijken. Een ontspannen paard voelt zich fijner, is veiliger en zorgt voor meer trainingsplezier!

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!