-

Help, mijn paard laat zich niet longeren

Carina Bader

Longeren lijkt een makkelijke bezigheid: lijntje eraan, zweep erachter en gaan! Niet elk paard laat zich echter zo gemakkelijk op de cirkel rondsturen. Er zijn bijvoorbeeld paarden die het midden van de cirkel niet willen verlaten, paarden die steeds naar je toe draaien, paarden die keihard gaan rennen en paarden die geen stap meer willen verzetten. Paula van de Geest vertelt je waarom paarden dit doen en wat je eraan kunt doen om dit gedrag te voorkomen.

Jonge paarden

“Van nature lopen paarden niet graag in een cirkel. Dit is belastend voor hun lijf en wij moeten ze dus leren om met correct lichaamsgebruik op de volte te lopen. Heb je een jong paard? Dan is de kans groot dat hij geen idee heeft wat de bedoeling is. Je zult hem dit stap voor stap moeten uitleggen. Dit geldt uiteraard ook voor oudere paarden die geen of weinig ervaring hebben met longeren. Je kunt de training beginnen door naast het paard mee te lopen op de cirkel. Gaat dat goed? Dan kijk je of je de afstand tussen jullie iets kan vergroten. Gaat dat goed, dan doe jij nog een stap naar het midden en zo werk je langzaam naar de gewenste longeerafstand toe. Vindt je paard dit moeilijk en wil hij steeds achter je aan komen? Dan kun je de hulp inschakelen van een stalgenoot die naast je paard meeloopt op de cirkel, terwijl jij al meer op afstand staat. Dit alles hoeft uiteraard niet tijdens één sessie plaats te vinden. Beter verspreid je het over meerdere keren, zodat je paard voldoende verwerkingstijd heeft en je een fijne basis legt.”

Lichaamstaal

“Hoe sta jij erbij tijdens het longeren? Ben je je bewust van je lichaamstaal? Simpel gezegd zit het gaspedaal van het paard ter hoogte van zijn billen, het stuur bij zijn schouders en de stopknop bij zijn hoofd. Als je bijvoorbeeld ter hoogte van het hoofd staat en tegelijkertijd met je zweep ‘gas geeft’, is dat voor je paard heel verwarrend. Als je goed wilt communiceren met je paard zal je mee moeten lopen tijdens het longeren. Zo blijf je de hele tijd in connectie en kun je je lichaamstaal inzetten om je paard te sturen, te vertragen en te versnellen.”

“Wees je bewust van je schouders. Deze wijzen in de richting waarin je het paard wilt laten bewegen. Loopt het paard zoals je wilt? Dan zijn je schouders neutraal en zij aan zij met die van je paard. Wil je zijn richting veranderen? Dan kun je je schouders op zijn schouder richten om hem naar buiten te sturen. Draai je je schouders van hem af dan zal hij naar binnen komen.”

Vierkantjes

“Veel longeerproblemen ontstaan vanuit disbalans. Paarden die op de cirkel moeten lopen en niet in balans zijn, zullen het gevoel hebben dat ze om gaan vallen. Vooral als ze moeten draven of galopperen. Veel paarden gaan als gevolg hiervan harder rennen of juist vol in de ankers. Het is aan te raden om je paard niet meteen op een cirkel te vragen. Rechte lijnen zijn minder belastend en het is dan ook handiger om te longeren in een (afgezette) bak waar je je paard op een vierkant/rechthoek kunt vragen.”

Balans trainen

“Balanstraining aan de longe is niet alleen heel nuttig, maar ook heel leuk! Je leert heel goed naar je paard kijken en de oefeningen helpen je ook onder het zadel. Kijk allereerst eens goed naar hoe je paard zijn gewicht over zijn voorbenen verdeelt. Een paard dat zijn gewicht evenredig verdeelt en voldoende voorwaartse beweging heeft, zal uit zichzelf de voorwaarts-neerwaartse tendens aannemen. Het hoofd zakt (tot ongeveer heuphoogte) en de neus gaat voor de loodlijn. Loopt je paard met zijn hoofd omhoog, naar buiten en/of naar binnen? Dan is hij niet in verticaal evenwicht en kan je hem leren om zijn gewicht beter te verdelen door zijn schouders te verplaatsen.”

‘Balanstraining aan de longe is niet alleen heel nuttig, maar ook heel leuk!’
“Kijk ook eens wat zijn achterhand doet. Is deze recht of gekanteld? En kan je paard correct in zijn lichaam buigen en zijn binnenachterbeen onder de massa zetten? Stap voor stap kun je hem leren om steeds meer in balans te lopen. Dit is echter een traject dat maanden, zo niet jaren, kan duren. Neem hiervoor de tijd. Voordat je met deze training begint, is het belangrijk om uit te sluiten dat je paard fysieke problemen heeft. Paarden met pijn laten zich logischerwijs niet/moeilijk longeren. Ook is het goed om je paard één keer in de zoveel tijd los te laten maken door een behandelaar. Op die manier worden eventuele compensaties uit zijn lijf verwijderd en kan je hem makkelijker in balans brengen.”

“Hopelijk ten overvloede: hulpteugels zorgen niet voor correct lichaamsgebruik. Ze brengen schade toe aan je paard.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!