-

Gezond groomen

Frank Sorge

Je bent al maanden aan het trainen voor je grote wedstrijd en je paard is inmiddels precies waar je hem hebben wilt. Maar je kunt natuurlijk niet op wedstrijd verschijnen zoals je paard er thuis uitziet tijdens een training. Je zult flink moeten groomen voor de perfecte uitstraling. Maar is al dat gewas, geknip en gescheer wel goed voor je paard? Verena Affolter van de Universiteit van Californië is deskundig op het gebied van huidpathologie bij paarden en legt uit wat je in gedachten moet houden bij het groomen van je paard.

Piekerige tastharen

De tastharen van je paard gebruikt hij om te voelen en beschermen het paard tegen het stoten van zijn hoofd. “Het ziet er misschien niet al te flamboyant uit, maar de tastharen hebben wel degelijk een functie”, vertelt Verena. “Ze zorgen ervoor dat het paard zich kan oriënteren. Je kunt ze best een beetje inkorten, maar ze er helemaal afhalen is echt niet fijn voor het paard.”

Harige oortjes

Oren worden vaak helemaal uitgeschoren, alleen voor het oog van de ruiter. Dit kan echter ook flink wat problemen veroorzaken. “Ik vind het niet verstandig om het oor helemaal uit te scheren”, vertelt Verena. “Het is hier ook weer best oké om het een beetje korter te wieken en de plukken die uit het oor steken eraf te halen, maar de haren in het oor hebben een belangrijke functie. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen muggen in het paardenoor kunnen komen om te steken. Flink wat haar in het oor maakt het de muggen een stuk lastiger.”Grote zwilwratten

Veel paardeneigenaren trekken zwilvratten eraf wanneer ze ze zien. Maar dit is niet verstandig wanneer de zwilvrat te groot wordt en uitdroogt. Dan kun je het beter de smid laten doen, aldus Verena. “Grote zwilwratten zitten diep en als je ze verwijderd doe je het paard wellicht pijn.” Houdt ze daarom het hele jaar in de gaten, als je hoefsmid dit al niet doet.

Babyolie

Babyolie wordt vaak gebruikt om het paard extra te laten glanzen, maar het kan de poriën verstoppen en leiden tot huidirritaties. Gebruik het daarom niet te veel en te vaak. Af en toe gebruik kan geen kwaad.

Allergieën

Vaak wordt er vanuit gegaan dat organische producten geen allergische reacties oproepen. Niet waar, aldus Verena. “Planten bevatten ook chemische ingrediënten”, legt ze uit. “Je kunt een allergische reactie krijgen door het gebruik van natuurlijke producten. Negentig procent van de tijd zal het goed gaan, maar het gebruik van producten op organische basis geeft geen garantie op geen enkele allergische reactie.”

Om te testen of je paard ergens allergisch voor is, smeer je het eerst een klein beetje op een klein plekje op je paard. Als er binnen 48 uur niks aan de hand is, zal het paard niet allergisch zijn.

Hoeven

“Zorg dat de omgeving van je paard schoon is, dat is ook goed voor zijn hoeven”, vertelt hoefsmid Ada Gates. Het klinkt misschien eenvoudig, maar Ada stelt dat de sleutel naar gezonde hoeven begint met een schone en droge stalvloer, die vrij is van urine en mest. “Een bodem die nat is zorgt voor rotstraal en white line disease.”

Wassen

Je paard wordt vies, dus een bad is vaak noodzakelijk. Maar waar moet je op letten?

“Sommige haarproducten bevatten alcohol”, vertelt Verena. “Ze maken de staart pluizig en zacht voor een korte tijd, maar daarna drogen ze het haar uit. Een goede moisturizer of product op oliebasis is beter voor het haar.” Teveel wassen met shampoo is overigens ook niet goed. Het zeep tast de natuurlijke vetlaag van het paard aan, wat vooral in de winter veel narigheid kan geven, omdat de huid dan minder isolerend werkt.”

Laat je paard na het wassen niet te lang op de natte bodem staan, dan worden de hoeven te vochtig. Zorg dat de hoeven kunnen drogen.

Producten voor mensen op je paard gebruiken, raadt Verena niet aan. “Producten voor mensen zijn ontwikkeld voor de pH-graad van mensen. Ik zou gewoon paardenproducten gebruiken, dan heb je sowieso minder kans op problemen.”

Bron: The Horse

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant