-

Geen waakhond, maar paard als inbraakalarm

Waakhond Paula da Silva

Er zijn verschillende dieren die je als waakhond of inbraakalarm kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan ganzen. Maar een paard als waakhond? Ofwel waakpaard? Daar denk je toch niet zo gauw aan? Of toch wel?

In South Doncaster in Engeland maakte een paard zijn eigenaren om een uur ’s nachts wakker. De merrie Niamh, die eventing loopt, is normaal altijd erg rustig, maar nu maakte ze veel herrie met harde knallen en door te snurken. De eigenaresse, Becky, kan haar paarden in de gaten houden met een stalcamera en daarop zag ze dat haar paard rondjes aan het draaien was en tegen de staldeur trapte.

Bivakmutsen

Mogelijk een kat die zich ergens verstopt heeft, was haar eerste gedachte over het vreemde gedrag van haar altijd kalme merrie. Toch ging haar partner Simon met een zaklamp een kijkje nemen in de wei. Simon dacht dat Becky achter hem liep, maar het bleken drie mannen te zijn met bivakmutsen en breekijzers. Hij vroeg ze wat ze aan het doen waren. Alles is oké, zeiden ze, ze waren op zoek naar quadsporen. Toen liepen ze weg en klommen over een hek, waarna ze wegreden op quads die daar geparkeerd stonden. Later bleek dat ze hadden geprobeerd in te breken bij het tuincentrum vlakbij de woning van Becky en Simon.Klaarwakker

Becky weet nu zeker dat haar paard reageerde op de geluiden van de inbrekers, want normaal gesproken reageert het dier nergens op. Niamh gaat zelfs in een storm rustig door met het opeten van haar hooi, zegt ze. En als ze slaapt, ligt ze vaak in diepe coma. Maar deze bewuste nacht bleef ze klaarwakker. De mensen van het tuincentrum waren erg blij dat Niamh de inbrekers heeft gehoord.

Gealarmeerd

En dat is helemaal niet zo gek. Als je je paard goed in de gaten houdt, zul je merken dat hij ander gedrag vertoont als er iets verandert in zijn omgeving. Iemand die over de weg aan komt wandelen, een andere auto op het erf of de voerton die ineens op een andere plek staat: een paard is vaak de eerste die het ziet of hoort. Zo was het voor het paard Niamh heel vreemd om te horen dat er ’s nachts mensen over het erf liepen. Ze was dan ook gelijk gealarmeerd.

Waakhond

Mogelijk herken je het: je paard hinnikt al naar je, nog voor je zelf gedag hebt gezegd en nog voordat hij je gezien heeft. Ook jouw paard is dus alert op geluiden. Maar of hij ook geschikt is als waakhond?

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant