-

Ga jij al aan de slag met je veulen?

opvoeden, veulen, veulen opvoeden Arnd Bronkhorst

Er is toch niks leukers dan je paard al van jongs af aan te kennen? Maar als je nou een veulen gekocht hebt en je wilt hem alvast een beetje opvoeden. Wat kan je dan al met hem doen? We vroegen het Paula van de Geest, paardengedragstrainer.

Laat het opvoeden over aan de kudde

Paula van de Geest geeft aan dat veulens het best worden opgevoed in de kudde: “De beste opvoeding die een veulen kan krijgen, komt van zijn moeder en van andere (oudere) kuddegenoten. Van die opvoeding hebben wij later profijt, omdat het veulen een aantal belangrijke basisvaardigheden al heeft geleerd, zoals het volgen van de leider en het respecteren van andermans grenzen. Dit maakt het voor ons gemakkelijker om het paard op latere leeftijd te trainen.”

Hoe meer een paard in handen is geweest in zijn jongere jaren, hoe meer je dat later op negatieve wijze kan terug zien. Paula: “Bijvoorbeeld veulens die met de fles zijn groot gebracht. Deze dieren zijn zo aandoenlijk, dat ze vaak teveel geknuffeld worden en geen respect hebben voor je persoonlijke ruimte. Erg jammer als hij straks 600 kilo weegt. Ditzelfde geldt voor het aanleren van kunstjes. Bedenk je van tevoren goed of je het kunstje nog steeds leuk vindt als je veulen straks volwassen is.”

Onderzoek wijst uit

Paula vertelt ook over een onderzoek uit Amerika: “Uit onderzoek in Amerika is gebleken dat het wel heel handig is als je een paard al aanraakt wanneer het een veulen is. Wat bleek: de paarden die als veulen aan de linkerkant van hun lijf waren geaaid en benaderd, bleken, na 2-3 jaar op de wei, nog steeds veel makkelijker te aaien/trainen aan de linkerkant. Datzelfde bleek te gelden voor veulens die alleen aan de rechterkant waren benaderd/aangeraakt. Het heeft dus zeker voordelen om het veulen in de periode na de geboorte aan te raken en te benaderen aan beide kanten. Hij ‘vergeet’ dit niet tijdens zijn jaren in de opfok!”

Leer je veulen de basis

Het aanleren van bepaalde gewoontes is het makkelijkst wanneer het veulen nog klein is. Wanneer je een driejarige moet aanleren om zijn voeten op te tillen, is dit veel moeilijker dan bij een klein veulen. Dat heeft voornamelijk te maken met het gewicht en zeker als een driejarige nog weinig in handen is geweest, weet hij soms niet wat hem overkomt als je zijn benen aanraakt.

Paula: “Verder is het natuurlijk fijn als je veulen benaderd kan worden door een hoefsmid of dierenarts. En is het handig als hij mee kan lopen aan een halster en vast kan staan. Veel meer dan deze praktische dingen moet je eigenlijk nog niet willen. Het kan helpen om in het begin in de buurt van de moeder te oefenen, uiteraard alleen als dat veilig is. Zo blijven moeder en veulen rustig en kan het veulen vertrouwen krijgen door zijn moeder die er ontspannen bij staat.Let op: veulens hebben, net als kinderen, een hele korte aandachtsspanne en ik raad aan om niet langer dan 10 minuten per keer met het veulen te oefenen. Hak je training in kleine stapjes en neem de tijd. Wil je het veulen bijvoorbeeld leren om vast te staan? Doe dan niet direct een knoop in het touw, maar houd het uiteinde van de (lange) lijn vast. Wil het veulen weglopen, neem dan wat druk op de lijn op en laat dat weer los zodra het veulen naar voren stapt. Zo leer je het veulen om van druk af te gaan in plaats van er tegenin (‘hangen’). Na een aantal keren herhalen zal hij begrijpen wat de bedoeling is.”

Geef je veulen vertrouwen

Tot slot wil Paula nog meegeven: “Het goede nieuws: een veulen is een ongeschreven blad en als je hem voldoende vertrouwen geeft, leert hij over het algemeen erg snel. Als hij na het afspenen de opfok in gaat, gaat zijn leerschool weer verder in de kudde. Uiteraard kan je hem daar opzoeken en af en toe iets met hem doen. Het grootste deel van de tijd moet hij echter gewoon paard zijn. Jij kunt straks nog heel veel jaren met hem aan de slag, dus gun hem deze heerlijke (vrije) jaren!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!