161121222_ABFweb
161121222_ABFweb

Eerste kennismaking met Extreme Mountain Trail

Nieuws

In Nederland tref je onder andere bij Stal Tilburgs in Bergeijk een ‘Extreme Mountain Trail’ park aan. Samen met je paard kun je langs en over allerlei obstakels. Door de oefeningen op of naast je paard uit te voeren, kun je een nog betere band opbouwen met je paard. Alles draait om vertrouwen, de volgende brug die je tegenkomt tijdens je buitenrit is een eitje. 😉


Extreme Mountain Trail is een discipline die ontstaan is in Amerika rond 2000 en nu eindelijk naar Nederland overgewaaid is. Inmiddels is de discipline in populariteit gestegen en uitgegroeid tot een ware wedstrijdsport. Ondanks dat het ‘Extreme’ heet, betekent dit niet dat het alleen voor zeer gevorderde ruiters is. Het draait om de finesse waarmee de oefeningen worden uitgevoerd en de durf van ruiter en paard. Hoewel het steeds meer bekendheid krijgt, zijn er in Europa nog maar weinig Extreme Mountain Trails vinden. Na het zien van andere trailparken besloten de eigenaren van Stal Tilburgs, Ruud Tilburgs en Jamie Boeijen, zelf zo’n trailpark te bouwen.

[caption id=”attachment_84924” align=”alignright” width=”300”] Extreme Mountain Trail - Stal Tilburgs[/caption]

Goede oefening voor andere disciplines


Veel ruiters willen graag  een leuke buitenrit kunnen maken met hun paard. Soms gaat dit helaas niet altijd goed en is enige oefening gewenst. In dat geval kan ‘Extreme Mountain Trail’ een goed hulpmiddel zijn. De trail is een soort oefenparcours met allerlei obstakels die je in het gewone buitenrijden ook tegen zou kunnen komen. Het doel is dat ruiter en paard zich met enige behendigheid door de verschillende obstakels heen manoeuvreren. Het partnerschap tussen ruiter en paard is hierbij het allerbelangrijkst, dit partnerschap wordt  gecreëerd door wederzijds vertrouwen en respect. Het staat dus los van welke discipline je rijdt, het kan juist helpen om succesvol te worden in andere disciplines.

[caption id=”attachment_84937” align=”alignright” width=”200”] Ger van Beek fotografie - Extreme Mountain Trail Park Stal Tilburgs[/caption]

Zelfverzekerd paard


Volgens de ontwikkelaars van de discipline draagt Mountain Trail bij aan een moedig en zelfverzekerd paard. Je geeft je paard een bepaalde taak, waarbij je paard ook nog eens in situaties terecht komt die voor hem/haar niet altijd vertrouwd zijn. Doordat er situaties ontstaan waarbij paard en ruiter zich minder op hun gemak voelen, moeten ze samen deze situaties overwinnen, wat bijdraagt aan de band tussen paard en ruiter. Deze vertrouwensband kan vervolgens helpen in andere (wedstrijd)situaties waarbij het paard heeft geleerd dat zijn baas hem zal helpen en begeleiden.

[caption id=”attachment_84925” align=”alignleft” width=”300”] Extreme Mountain Trail - Stal Tilburgs[/caption]

Wedstrijden


Er worden ook Extreme Mountain Trail wedstrijden georganiseerd. Hierbij moet een parcours zo snel mogelijk afgelegd worden. Ook kijkt de jury naar de finesse waarmee de oefeningen uitgevoerd worden. Er kan ook nog een extra dimensie aan de trail worden gegeven door bijvoorbeeld (in wedstrijd verband) zonder hoofdstel te rijden.

Bekijk hier een video van een Mark H. Bolender die een Extreme Mountain Trail aflegt zonder hoofdstel (outdoor).

Bekijk hier een video van een Extreme Mountain Trail zonder hoofdstel van Mark. H Bolender (indoor).

Lees hier meer over de Mountain Trail.

Bron: Bitmagazine.nl
150713280_ABFweb
1
3
22156737_890078094494593_521165875_n