-

De 3 oorzaken van probleemgedrag bij paarden

Pismerrie krijgt knikker Arnd Bronkhorst

Een paard wordt niet met probleemgedrag geboren. Aangeboren afwijkingen die ervoor zorgen dat paarden moeilijk gedrag vertonen, zijn zeldzaam. We kunnen dus gerust concluderen dat ongewenst gedrag ergens in de omgang met mensen ontstaat. Uitzoeken waar de oorsprong van het gedrag ligt is niet altijd eenvoudig, maar is wel terug te brengen tot 3 oorzaken. Gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest vertelt.

Stal- en voermanagement 

Voor paarden is het van groot belang dat ze hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dat kan een aardige uitdaging zijn, gezien de onnatuurlijke omstandigheden waarin we hen houden. Gelukkig zijn de meeste paardeneigenaren het er in ieder geval over eens dat voldoende vrije beweging, sociaal contact en ruwvoer noodzakelijk zijn. 

Ongewenst gedrag kan ontstaan doordat niet voldoende in de natuurlijke behoeften van het paard wordt voorzien. Staat jouw paard op een stal waar veel paarden weven, luchtzuigen of ‘box walken’? Grote kans dat dit veroorzaakt wordt door het stalmanagement en/of voerbeleid. Het is ook mogelijk dat de stal erg druk is en de paarden gestrest raken door de onrust. Het stereotiepe gedrag zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt en de paarden zich lekkerder voelen. Dit gedrag is helaas verslavend en, zelfs als je de oorzaak ervan wegneemt, moeilijk te stoppen.

Paarden kunnen ook ander, soms gevaarlijk, gedrag vertonen. Ze kunnen bijvoorbeeld aan de hand of in het zadel rennen of steigeren, voernijd ontwikkelen of bijten naar mensen die langs hun stal lopen. Vertoont je paard ongewenst gedrag? Kijk eens of je iets aan zijn situatie kunt veranderen, waardoor de stress afneemt. Je kunt je paard bijvoorbeeld langer buiten zetten, een extra hooinet geven of een tijdje bij/naast een ander paard zetten. Is een verandering niet mogelijk? Soms is een verhuizing de beste oplossing.

Pijn en ongemak

Een andere belangrijke reden voor ongewenst gedrag is pijn of ander lichamelijk ongemak. Dit lijkt een open deur, maar wordt nog vaak over het hoofd gezien. Ook door medisch experts. Dat komt voornamelijk doordat de link tussen het gedrag en eventuele pijn niet gelegd wordt. Paarden worden weggezet als dominant, ondeugend of boos. Bij merries wordt het vaak aangeduid als ‘merriegedrag’. 

Voordat je bepaald gedrag als ‘normaal’ gedrag aanmerkt, is het belangrijk dat je zeker weet dat je paard nergens last van heeft. Helaas is het bezoek van één expert vaak niet voldoende. Of je nu een dierenarts, fysiotherapeut of masseur naar je paard laat kijken: allen hebben hun eigen expertise en in die zin een beperkte blik. Ik ben zelf altijd groot voorstander van iemand die bijvoorbeeld én dierenarts én fysiotherapeut is. Natuurlijk is het daarnaast belangrijk dat het gebit van je paard in orde is, dat zijn hoeven gezond zijn en regelmatig worden bekapt, dat je zeker weet dat zadel en hoofdstel goed passen en dat je paard de juiste voeding krijgt. De meeste paardenberoepen zijn niet beschermd, dus let erop dat je altijd voor erkende, gediplomeerde professionals kiest.

Miscommunicatie

De laatste oorzaak van ongewenst gedrag is miscommunicatie. Om dit probleem op te sporen moet je als eigenaar een beetje zelfkennis hebben én in de spiegel kijken. Vraag je eens af of je altijd duidelijk en consequent bent in de training en of je de lat niet te hoog legt. Ook is belangrijk om te bedenken wat voor type jij bent en wat je paard is. Ben jij bijvoorbeeld een doorpakker die van de ene naar de andere oefening sprint, maar heeft je paard bedenktijd nodig? Of is je paard snel afgeleid en wil jij een oefening juist keer op keer herhalen? Bedenk hoe je je training kunt aanpassen aan wat je paard nodig heeft.

Ook is van invloed hoe jij je voelt. Als je gestrest bent zal je paard daarop reageren en kan hij bijvoorbeeld ineens van de gekste dingen schrikken. Heel belangrijk dus om altijd na te gaan of jij de juiste signalen uitzendt. Een paard dat niet begrepen wordt door zijn eigenaar kan op lange termijn gevaarlijk gedrag gaan vertonen of zich helemaal afsluiten. Schakel hulp in als jullie er samen niet uitkomen. En voel je je gestrest? Geef jezelf en je paard een dagje vrij!Puzzel

Het opsporen van de oorzaak van ongewenst gedrag kan een behoorlijke puzzel zijn. Heb je je paard al langere tijd en vertoont hij van de ene op de andere dag ineens ander gedrag? Dan moeten er alarmbellen bij jou gaan rinkelen. Heb je een nieuw paard en weet je nog niet wat zijn ‘normale’ gedrag is? Zorg in ieder geval dat je zeker weet dat het paard fysiek in orde is, dat zijn harnachement goed past en dat in zijn natuurlijke basisbehoeften wordt voorzien. 

Kom je er niet uit? Ongewenst gedrag komt altijd ergens vandaan. Zoek iemand die je kan helpen om het probleem op te sporen en op te lossen. Zo’n zoektocht kan best wat tijd en geld kosten, maar je paard (en jijzelf uiteindelijk ook) zal blij zijn dat je de moeite neemt!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!