-

Wat kun je verwachten van onze challenge?

Nikki de Kerf

In de Bit-Challenge Bouwen aan Vertrouwen leggen we je samen met Petra Vlasbom van 2Moons uit hoe je kunt bouwen aan het vertrouwen tussen jou en je paard. Elke dag krijg je van ons inzichten en een stukje verrijking van de vertrouwensband tussen jou en je paard. We illustreren dit met foto’s en filmpjes. Hier geven we je vast een idee aan wat je kunt verwachten:

Dag 1 – Je paard beter leren lezen

Oortjes naar voren, oortjes naar achteren. Een puntlipje als je hem lekker staat te kroelen. Maar herken je ook de subtielere signalen die je paard afgeeft? Juist als je zelf geconcentreerd bezig bent? In deze challenge leer je de uiterlijke kenmerken van je paard te herkennen en oefen je dit tijdens het benaderen van onbekende objecten.

Dag 2 – Hoe sterk is jullie vertrouwen in elkaar?

Een paard is als vluchtdier voor zijn veiligheid afhankelijk van jou. Vertrouwen moet je verdienen en je moet er zuinig mee omgaan. In deze challenge leer je om je gedachten aan te passen en zo je paard vertrouwen te kunnen geven in nieuwe situaties.Dag 3 – Wie spiegelt wie?

Hoe werkt spiegelen precies? En kun je een paard voor de gek houden? Door middel van een filmpje legt Petra Vlasbom van 2Moons uit hoe het spiegelgedrag van een paard werkt.

Dag 4 – Samen een stapje verder?

Wanneer jij niet goed bent afgestemd op je paard kan hij op verschillende manieren reageren. Hij kan vluchten, vechten of bevriezen. Dat uit zich vaak in losrukken en wegrennen, steigeren of in zichzelf keren. In een filmpje van 2Moons wordt duidelijk laten zien dat een kleine aanwijzing van de trainer een situatie helemaal kan veranderen en voor ontspanning kan zorgen.

Dag 5 – Energie laten zakken

Met behulp van aanwijzingen in tekst en foto’s helpt Petra Vlasbom je er met ontspanning zoeken bij jouw paard door je eigen energie omlaag te brengen.

Dag 6 – Blijf trouw aan jezelf

In deze challenge ga je kijken naar je training. Is dit optimaal op jou en je paard afgestemd? Je komt er achter door het beantwoorden van een aantal vragen.

Dag 7 – Hopen en proberen

Twijfel jij weleens als je aan het werk bent met je paard? In oefening 7 vertelt Petra Vlasbom hoe je jouw paard de juiste leiding kan geven en hoe je zelf zekerder wordt.

Dag 8 – Follow the leader

Wanneer ben je nu een echte leider? Met behulp van een Filmpje legt Petra Vlasbom uit hoe het leiderschap van paarden werkt en geeft ze je een opdracht mee om bewust bezig te zijn met leiderschap.

Dag 9 – Je persoonlijke ruimte claimen

Hoe claim je jouw persoonlijke ruimte? Hoe vergroot je jouw ruimte en hoe oefen je hier mee? Tekst in combinatie met een video laat zien hoe je dit kan doen.

Dag 10 – Leiderschap hernemen

Op dag 8 leer je hoe je de leider van jouw paard kan zijn en hier bewust van kan zijn. In de opdracht van dag 10 leer je hoe je de leiderschap kan hernemen als je paard deze van jou over heeft genomen.

Dag 11 – Ontwikkel lichaamstaal

Paarden reageren beter op non-verbale communicatie. Jouw lichaamstaal is dus een krachtig hulpmiddel in de onderlinge relatie met je paard. Maar hoe geef je met je lichaamstaal de juiste signalen naar je paard toe? Met behulp van foto’s en video’s legt Petra Vlasbom dit uit.

Dag 12 – In harmonie samenwerken

Op het moment dat jij je blootgeeft aan je paard, ben je een betere leider en makkelijker te vertrouwen. Op dag 12 leer je dit te doen door middel van een oefening.

Dag 13 – Geef je paard de ruimte om zelf keuzes te maken

Als je wilt dat je paard met meer vertrouwen met je aan de slag gaat, dan is het noodzakelijk dat je nieuwe situaties de tijd geeft om in te dalen. Dat betekent dat je het moment moet leren herkennen dat je paard zèlf de keus maakt iets niet meer eng te vinden of met je meegaat een drempel over om iets nieuws te leren. Met behulp van een filmpje en een opdracht leer jij dit zelf te doen.

Dag 14 – Actief spanning laten afvloeien

Als een echte leider kun jij situaties voor je paard voorspelbaar en veilig maken door zijn spanning actief te laten afvloeien. Petra Vlasbom legt je uit hoe je dit doet.

Voor 3,50 euro per maand ben je al Bit-member en kun je deze challenge volgen!

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant