-

Ben jij je bewust van jouw gedrag?

Lonneke Ruesink

Ongewenst gedrag ontstaat bij paarden niet zelden door miscommunicatie met de eigenaar. Paarden en mensen hebben verschillende gedragsstijlen en daarmee ook verschillende talenten en valkuilen. Inzicht in je eigen gedragsvoorkeur en die van je paard, kan miscommunicatie voorkomen of zelfs oplossen. In dit artikel bespreekt Paula van de Geest de verschillende gedragsvoorkeuren en de mogelijke uitdagingen die daardoor tussen mens en paard ontstaan. 

Extravert of introvert

Dat de ene mens meer extravert is en de ander meer introvert, is algemeen bekend. Wist je dat dit ook voor paarden geldt? Extraverte paarden kunnen bijvoorbeeld niet zo lang stilstaan, hebben een hoog tempo, gaan snel over tot actie, houden van afwisseling en laten bij stress veel gedrag zien. Introverte paarden daarentegen kunnen prima lange tijd stilstaan, hebben een lager tempo, hebben nadenktijd nodig, houden van herhaling en laten bij stress steeds minder gedrag zien. 

Ben je als eigenaar introvert en is je paard extravert? Dan kan het zomaar zijn dat je soms te langzaam bent met je hulpen of dat je paard harder gaat dan jij zou willen. Ook kan het zijn dat je dingen vaker wilt herhalen dan je paard lief is. Ben je zelf extravert en is je paard introvert dan ga jij soms misschien juist te snel voor je paard en varieer je teveel in oefeningen. Mogelijk vind je het ook lastig om geduldig te blijven als je paard stress heeft en in zichzelf keert.

Ook dezelfde stijlen kunnen uitdagingen met zich meebrengen. Zijn jij en je paard beiden extravert, dan kan het gevaar dreigen dat jullie niet te stoppen zijn en daarbij over jullie grenzen heen gaan. Zijn jullie echter beiden introvert, dan kan het zijn dat jullie moeilijk vooruit komen en blijven hangen in het oude vertrouwde.

Mensgericht of taakgericht

Als je weet of jij en je paard introvert en/of extravert zijn, dan kun je ook nog een onderscheid maken tussen mensgericht en taakgericht. De eerste categorie is gericht op relaties met anderen en dat zijn de mensen en paarden die van gezelligheid en lange poetsbeurten houden. De tweede categorie daarentegen houdt niet van teveel getut en wil graag snel aan de slag.

Voor een mensgericht mens kan het lastig zijn als zijn taakgerichte paard geen zin heeft in een uitgebreide poetsbeurt. Voor een taakgericht mens kan het daarentegen vervelend zijn als zijn mensgerichte paard steeds aandacht wil en daardoor minder op de oefening lijkt te focussen. Bij twee mensgerichte types kan de training er een beetje bij inschieten, terwijl twee taakgerichte types misschien juist wat extra tijd zouden mogen besteden aan niets ‘moeten’.

Stress

Twijfel je over jouw gedragsvoorkeur of die van je paard? Bedenk eens hoe jullie in een stressvolle situatie reageren. Bij stress val je namelijk terug in je voorkeursgedrag en dat wordt dan extra zichtbaar. Introverte mensen en paarden keren meer in zichzelf en hun extraverte tegenhangers gaan zich bij stress juist nog meer uiten. Mensgerichte mensen en paarden zullen steun zoeken bij anderen en misschien ook hun verhaal kwijt willen bij een ander. De taakgerichte types zullen zich echter juist vastbijten in de taak die voor hen ligt; die móet volbracht worden.Zwart-wit

Natuurlijk stel ik het in dit artikel erg zwart-wit en zijn veel combinaties mogelijk. Het kan echter helderheid geven om jezelf en je paard even in een hokje te plaatsen.We hebben allemaal alle gedragsvoorkeuren in ons, maar de één heeft een beetje meer van het één en de ander juist van het ander. Of de bovenstaande uitdagingen ook daadwerkelijk een probleem vormen voor jou en je paard hangt voor een groot deel af van jouw doelen en ambities. Zijn jij en je paard bijvoorbeeld beiden introvert en mensgericht, dan zal de training misschien niet altijd vlotten. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, als je gewoon lekker recreatief met je paard bezig wilt zijn. Meer zelfinzicht zorgt ervoor dat je ook het gedrag van je paard beter gaat begrijpen. Het is tenslotte een interactie en het is goed om je altijd af te vragen of zijn (ongewenste) gedrag een reactie is op jouw gedrag. 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!