-

Bang voor de tuinslang? Zo laat je jouw paard wennen aan water

Katya Druz

Met dit warme weer genieten we allemaal van een duik in het zwembad op een verkoelende douche na inspanning. Het is dan ook logisch dat je jouw paard na een flinke training ook graag wat opfrist. Maar wat nou als je paard angstig is voor water, de wasplaats of de tuinslang? E-quine-docente en gedragsinstructrice Lotte de Haan legt je uit hoe je jouw paard het beste kunt laten wennen aan water!

“Is je paard bang voor de wasplaats, probeer hem daar dan allereerst aan te laten wennen. Laat het water nog even achterwege. Je kunt in de tussentijd alvast oefenen met de spons of tuinslang op een andere plek”, adviseert Lotte. “Kies voor een ruimte die wat groter is en je paard niet zo spannend vindt, bijvoorbeeld in een paddock of op het erf.”

Beloning

Lotte: “Sommige paarden vinden de tuinslang al eng zonder dat er water uit komt. Oefen dan met een losse tuinslang, door hem er rustig mee aan te raken. Staat je paard stil en ontspant, dan haal je de enge tuinslang weg: dat is zijn beloning. Een paard is een vluchtdier, dus je kunt hem het beste belonen door het ‘gevaar’ weg te halen.”

Niets spannends

Het doel is om je paard op deze manier te ‘habitueren’: het dier past zijn gedrag aan op de omgeving en leert dat het niet nodig is om op iedere prikkel te reageren. Je paard moet leren dat er geen gevaar dreigt wanneer de spons, tuinslang of het water hem aanraakt.

“Sommige paarden vinden de tuinslang en de wasplaats zelf niet eng, maar kunnen niet goed tegen het gevoel van water op het lichaam. In dat geval kun je het beste beginnen met een emmer en spons. Daarmee kun je het water net wat beter controleren”, zegt Lotte. “Werk volgens hetzelfde principe: ontspant je paard, dan haal je de spons van het lijf.”

Schouder

Vindt je paard dit allemaal prima, dan kun je langzaam beginnen met afspoelen. Laat de sproeikop nog eventjes achterwegen en laat het water zo langzaam mogelijk stromen. Lotte: “Je kunt de tuinslang het beste tegen de schouder houden en rustig richting de schoft bewegen. Je zou zeggen dat je beter met de benen kunt beginnen, maar niets is minder waar. Spoel je de benen af, dan kan je paard in zijn spanning makkelijk opzij stappen om van de waterstraal weg te komen. Houd je de tuinslang tegen de schouder, dan wordt dat moeilijker. Zodra je paard ontspant, haal je de waterstraal van zijn lijf af. Dit schept meer duidelijkheid bij je paard.”

Zicht blokkeren

“Blijf dicht bij je paard staan. Wanneer je zijn schouder afspoelt, dan kun je het zicht van je paard stiekem een beetje blokkeren met je lijf. Op den duur kun je de afstand tussen je paard en de kletterende waterstraal groter maken. Stukje bij beetje werk je zo het hele paard af, totdat je hem in alle ontspanning kunt afspoelen.”Hoofd 

En wat doe je met een paard die afspoelen prima vindt maar niet tegen water op zijn hoofd kan? “Eigenlijk pak je dat probleem op dezelfde manier aan. Je kunt het beste met een spons beginnen. Werk vanaf een plek dat je zonder problemen kunt afsponzen – bijvoorbeeld de hals – richting het hoofd. Houdt de spons tegen het hoofd tot het moment dat je paard ontspant: dan haal je je hand weg. Vindt je paard de spons niet meer eng, dan kun je op dezelfde manier aan de slag met de tuinslang”, legt Lotte uit.

Extra tips 

arnd bronkhorst

Foto: Arnd Bronkhorst

Vastberaden om met je paard aan de slag te gaan? Lees dan ook nog even deze vier extra tips van Lotte door!

1. Houd rekening met de temperatuur van het water

“Het zou zonde zijn als je paard net op zijn gemak is en hij ineens opgeschrikt wordt door een ijskoude plets water op zijn lijf!”, zegt Lotte. Het is natuurlijk heel verleidelijk om je paard met dit warme weer met ijskoud water af te spoelen, maar dat kun je beter niet doen: houdt het liever fris.

2. Zet je paard tijdens het oefenen niet vast

“Je wilt natuurlijk niet dat je paard van schrik gaat hangen. Het is beter om je paard zelf vast te pakken of vast te laten houden door iemand anders. Gaat alles goed, dan kun je een lang touw door de ring steken. Zo lijkt het alsof je paard vast staat, maar kan hij bij schrik nog altijd weg”, adviseert Lotte. Veiligheid gaat immers voorop!

3. Stel je paard niet overmatig gerust wanneer hij nog spanning toont

“Als je zijn spanning met aandacht beloont, denkt hij dat zijn nerveuze gedrag zinvol is. Beloon je paard pas wanneer hij zich ontspant. Dat doe je door hetgeen dat eng is weg te halen, maar je mag hem natuurlijk ook nog wat extra met je stem belonen of een aai geven.”

4. Neem de tijd en blijf rustig

Het kan best even duren voordat je paard afspoelen niet meer eng vindt, dus neem de tijd. Het is natuurlijk extra slim om op tijd te beginnen met oefenen en niet te wachten op een hittegolf! Paarden spiegelen je gedrag, dus blijf zelf kalm en rustig. Probeer ook zeker niet de spanning van je paard over te nemen!

Bron: Bitmagazine.nl

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!