-

‘Angst voor vliegenspray is trainbaar’

Arnd Bronkhorst

Paarden die bang zijn voor vliegenspray, je komt ze weleens tegen. Ook jonge paarden – die vliegenspray nog niet kennen – kunnen ervan schrikken. Paula van der Geest, paardengedragstrainer, vertelt hoe je erachter komt wat je paard er zo eng aan vindt en hoe je het gedrag kan trainen. Zo kan je jouw paard toch een groot plezier doen met vliegenspray tijdens de zomer!

“Bij een jong paard is het sowieso slim om het gebruik van de spray rustig op te bouwen. Een goede basis geeft een grotere kans dat het paard zich ook later niet druk zal maken om die spray”, legt Paula van der Geest uit. “Bij een bang paard is het slim om uit te zoeken wat het paard eng vindt: is het de toenadering van iemand (met iets in zijn hand), is het het geluid van de spray, is het de geur of het gevoel van de spray op zijn vacht. Al deze onderdelen kan je afzonderlijk testen en (her)trainen.”

Toenadering

“Vraag iemand om je te helpen en het paard vast te houden met zijn/haar gezicht naar het paard toe. Zorg ervoor dat jullie, voor de veiligheid, steeds aan dezelfde kant van het paard staan. Als het paard schrikt, springt hij meestal weg van wat hij eng vindt en staan jullie dus samen veilig. Loop op het paard af en aai hem op de schoft. Loop direct weer naar achteren om de ‘druk’ van hem af te halen. Herhaal dit een paar keer aan beide kanten. Is hij hier oké mee? Neem dan de spray in je andere hand en laat deze ontspannen naast je lichaam hangen, terwijl je hem met je andere hand aait. Sta je aan de linkerkant van het paard, aai hem dan met je linkerhand en houd de spray in je rechter. Gaat dit goed, houd dan de volgende keer de spray dichterbij. En bouw dit verder op totdat je het paard aan beide kant kunt aanraken met de spray. Het allerbelangrijkst is dat je wegloopt op het moment dat het paard een teken van ontspanning laat zien. Op die manier beloon je zijn rust en hertrain je als het ware de vluchtreactie. Gaat hij lopen? Probeer dan bij hem te blijven tot je collega hem heeft stilgezet en loop dan direct weg als beloning.”

Geluid vliegenspray

“Veel paarden schrikken van het plotselinge geluid van de spray. Je kunt de oefening hierboven verder uitbouwen door vervolgens al sprayend richting het paard te lopen. Eerst weer in de hand die ver weg is en daarna steeds dichterbij. Wat ook goed kan helpen is iemand al sprayend in het midden zetten van een volte en het paard hieromheen laten lopen. Deze volte maak je kleiner als je merkt dat het paard de spray minder eng vindt. Ga je te snel? Maak dan de volte weer groter.”

“Zorg ervoor dat jij de hele tijd aan de binnenkant loopt, het dichtst bij de spray. Ook is het slim om in een vast patroon te sprayen, zodat het geluid voorspelbaar wordt. Als het ritme steeds verandert kan het paard hier moeilijker aan wennen. Een derde optie is het paard de sprayende persoon laten volgen. Dit kan hem zelfvertrouwen geven omdat hij als het ware de spray ‘wegjaagt’.”

Geur vliegenspray

“Het is aan te raden om eerst te oefenen met water in een fles. De geur is dan neutraal en je kunt op die manier de verschillende onderdelen testen en trainen. Doet hij het allemaal prima, dan kan je kijken hoe hij op de geur reageert. Ook dit kun je weer opbouwen door te werken met toenaderen en terugtrekken, verkleinen van de volte en/of het volgen van de spray.”Gevoel

“Paarden die erg gevoelig zijn op hun lijf kan je helpen door het paard te ‘desensibiliseren’, oftewel, ongevoeliger maken voor aanrakingen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een stok met plastic slierten aan het uiteinde. Je gebruikt wederom de techniek van toenaderen en terugtrekken en begint eerst met aanraken zonder de stok in je hand. Daarna met de stok in de hand die zo ver mogelijk weg is, enzovoort. Aan te raden is om het paard op de schoft te kriebelen, omdat dit voor paarden een fijne ‘groom’plek is. Deze aanraking doe je eerst met het uiteinde van de stok zonder slierten, daarna met de opgeknoopte slierten in een bol, dan een paar slierten los en dan helemaal los en flapperend.”

“Let op: sommige paarden zijn gevoelig op hun lijf, omdat ze ongemak ervaren in hun lijf. Een behandeling waarbij het lichaam wordt gecheckt en losgemaakt kan een wereld van verschil maken!”

Geduld is een schone zaak

“Angst voor vliegenspray is zeker te trainen, maar geduld is wel een schone zaak! Het ligt ook aan de eventueel nare ervaring die het paard ermee heeft, hoe gemakkelijk je hem kunt trainen. Weliswaar de makkelijke weg, maar ook een oplossing: als het paard bang is voor het geluid van de spray gebruik dan een sponsje. Dit kan ook helpen als hij die spray in je hand maar een gek ding vindt. Ik zou vooral voor de makkelijkste en fijnste oplossing gaan voor jezelf en voor je paard!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!