-

Aan de slag met angst

Heb je wel eens te horen gekregen dat je niet mag afstappen, omdat ‘je paard dan wint’? Dat je hem zo leert dat hij door bepaald gedrag ‘onder het werk uit komt’? En dat je, als je niet doorbijt, je altijd zult blijven afstappen in spannende situaties? Als jouw paard zo gespannen of opgewonden is dat dit jou een onveilig gevoel geeft, dan is het juist logisch dat je afstapt. Monya Spijkhoven van de Gelukkige Ruiter Academie over het managen van angst. 

Angst kan alles omvattend zijn. Of je nu ooit een ongeval hebt gehad of dat je brein met je op de loop gaat. Gedachten worden door je brein net zo echt ervaren als een werkelijke gebeurtenis.

“Ja, meteen weer opstappen, dat is het beste.”
“Doe nu maar wat ik zeg, dan komt het vanzelf goed.”
“Stel je niet aan, hij doet toch niks?”
“Gewoon doen, het gaat vanzelf weg.”
“Even doorbijten, als je eenmaal aan het rijden bent vergeet je je angst wel.”
“Pak hem maar een beetje aan, dan houd je de controle.”Aan de slag met angst

Allemaal reacties van derden die niet in jouw schoenen staan. Angst is voor iedereen anders. Angst is er in alle soorten en maten. Het allerbelangrijkste is dat je je er niet voor schaamt, het niet weg stopt en dat je ermee aan de slag gaat.

Angstige mensen

Waar start je? Voel jij ook wel eens die klem om je keel bij het opstijgen?Angstige mensen zijn er iedere keer weer van overtuigd dat iets naars gaat gebeuren. Je kunt leren dit denkpatroon te doorbreken. Onderzoek jouw rampgedachten met behulp van een aantal kritische vragen:

1. Helpt deze gedachte mij?
2. Is het 100% zeker wat ik denk?
3. Is er ook een andere verklaring?
4. Is er ook een andere afloop mogelijk?
5. Wat zou een goede vriend(in) zeggen om te helpen?

Als jij bang bent en jezelf daar iedere keer doorheen moet drukken dan ben je na elke rit wellicht even opgelucht en trots. Maar de dag erna is die angst er gewoon weer. En begint de strijd met jezelf opnieuw.

Stressvrij rijden

Wat heb jij nodig om stressvrij te kunnen rijden? Welke vaardigheden heb je nodig? Wat ontbreekt er en wat kun je nu al wél? Hoe houd je jezelf in beweging en ga je niet zitten afwachten? Door deze vragen te beantwoorden en hiermee aan de slag te gaan bewandel je de weg die nodig is om stressvrij te kunnen rijden.

Gewoon afstappen

En in de tussentijd dat je aan jezelf en je paard werkt: gewoon afstappen als het je even teveel wordt. Even aarden op de grond, voel je voeten, wandel met je paard, krijg controle over je gedachten door het paard aan de hand te werken, net zolang tot je voelt dat je je lichaam en geest weer van jou zijn. Vanaf daar kun je weer opstappen. Maar dat hoeft niet.

Managen van angst

Het managen van je angst is je belangrijkste taak. Verwacht niet teveel van jezelf, gun jezelf tijd en geniet van elke kleine stap vooruit. Laat je niet van de wijs brengen door meningen van anderen! Het is jouw pad!

Sluit elke sessie positief af, dan houd je moed voor de volgende! Als je je verlangen groter kan maken dan je angst, is er een weg om je angst te overwinnen.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant