Sensibel
Sensibel Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Dingen die je moet weten over sensibele paarden

Gedrag Horsemanship Karakter-type Opvallend

Het kan soms erg lastig zijn om aan je doelen en dromen te werken wanneer je in het bezit bent van een sensibel, angstig paard. Bit & Cap geeft je een overzichtje van de acht belangrijkste dingen die je kunnen helpen bij het begrijpen en samenwerken met een gevoelig dier. 

1. Paarden gebruiken hun sensibiliteit niet om onder het werk uit te komen

Wanneer je gevoelige paard vervelend wordt onder het rijden, dan is het makkelijk om te denken dat hij of zij dat doet om onder ’t werk uit te komen. Denk breder: waarschijnlijk probeert je paard niet het werk zélf uit de weg te gaan, maar ligt een specifiek onderdeel van ’t werk hem dwars. 

Misschien ligt het aan de manier waarop je jouw hulpen geeft of is je paard zijn zelfvertrouwen kwijt omdat een specifieke oefening fysiek lastig voor hem is. Probeer er achter te komen op welk moment je paard verveld wordt om te kunnen achterhalen wat de oorzaak is van het probleem.

2. Sensibiliteit wordt niet enkel beïnvloed door de omgeving

Schrikt je paard steeds van hetzelfde struikje langs de bakrand? Reageert hij vooral heftig wanneer het waait? Veel rillerigheid wordt getriggerd door - voor ons overduidelijke - omgevingsfactoren, maar bij lange na niet alles. Juist de subtiele factoren, die je zo 1-2-3 niet herkent, kunnen een grotere impact hebben op de emoties van je paard dan je in eerste instantie zou vermoeden. 

Denk daarbij aaneen tekort aan vitaminen en mineralen, een kwakkelend immuunsysteem, fysieke pijn, hormonen, genen en voeding. Stuk voor stuk factoren om regelmatig na te lopen wanneer je te maken hebt met een sensibel dier.

3. Een beetje dagelijkse ‘stress’ kan geen kwaad

Het zal je misschien verbazen, maar een sensibel paard heeft alles behalve baat bij een volledige stressvrije omgeving. Vaak worden paarden daar juist nóg gevoeliger van. Door alle ‘enge’ dingen in ’t van een paard te ontwijken, gaat het dier zich juist eerder hulpeloos en overrompeld voelen wanneer iets een keer niet volgens ’t boekje gaat. 

Probeer je paard juist te motiveren om om te leren gaan met spannende situaties, precies zoals hij dat van nature ook zou moeten kunnen. Je hoeft echt niet iedere week een schriktraining te volgen: je bereikt juist het meeste door afwisseling aan te brengen in alledaagse handelingen. 

Voer je jouw paard hooi bij in de paddock? Geef het dan iedere dag op een andere plek, zodat je paard zelf moet uitpuzzelen waar ’t eten te vinden is en dat het ook veilig is om op een andere plek op z’n gemak te eten. Zadel je paard eens op een andere plek op dan op de poetsplaats: zet ‘m buiten vast of zadel op in de stal. Daarmee doorbreek je de routine en is je paard minder van z’n stuk wanneer je ‘m bijvoorbeeld op concours naast de trailer moet zadelen.

4. Zenuwen maakt de zintuigen gevoeliger

Ken je dat? Dat je al de hele dag geïrriteerd bent en het geluid van een smakkende persoon naast je die heerlijk van z’n broodje aan ’t genieten is, je compleet over de zever helpt? Dat geluid klinkt zó vreselijk naar! Nou, jouw paard herkent die situatie vast ook. Een gestrest paard kan plotsklaps afgaan om ’t allerkleinste dingetje, zoals een dichtvallende deur of een piepende kruiwagen. Hij doet dat echt niet omdat hij zich aanstelt, maar simpelweg omdat zijn emmertje is overgelopen en zijn zintuigen door de stress overgevoelig zijn. 

5. Een gevoelig paard moet zich begrepen voelen

Om je paard te leren dat hij niet op alles angstig hoeft te reageren, moet je hem allereerst laten weten dat je zijn gedrag begrijpt. Door je paard te zeggen dat hij zich niet moet aanstellen en hem ongeduldig voorwaarts te dwingen, kan hij een enorme deuk oplopen in zijn vertrouwen richting jou. 

Stel je voor dat je aan twee vriendinnen zegt dat je doodsbang bent voor spinnen. De eerste vriendin zegt dat je je niet zo’n aanstellerig watje moet zijn, want zo’n klein spinnetje kan je niets doen. De tweede vriendin vraagt je daarentegen waarom je bang bent en biedt je aan om jou te helpen over je angst te komen. Waarschijnlijk voel je je meer op je gemak bij de tweede vriendin die jouw hulp aanbiedt zonder te oordelen. Voor jouw paard geldt precies hetzelfde! Wees de vriendin die samen met je paard uitpluist wat er precies aan de hand is.

6. Een paard zeggen te stoppen met schrikken werkt averechts

We zijn er allemaal schuldig aan: je paard vertellen om rustig te blijven en te relaxen. Dat klinkt lief, maar het probleem is dat je je paard daarmee niet vertelt wát hij precies moet doen om weer te kalmeren. Spanning is een onvrijwillige reactie op een situatie: als het paard kón kalmeren, dan zou hij dat echt wel doen. Bedenk welke opdracht je jouw paard kunt geven om de enge situatie te vergeten en opnieuw te ontspannen. Stel je paard voor om iets te doen dat hij graag doet en goed kan. 

7. Zoek de oplossing in de breedte

Een sensibel paard trainen kan erg lastig zijn. Omdat de resultaten bij een bepaalde handeling uitblijven, hoeft niet te betekenen dat de methode niet werkt. Soms heeft je paard juist een beetje extra ondersteuning op een ander vlak nodig. Neem een paard dat niet graag weg gaat bij z’n vriendjes in de wei. 

Je kunt volgens een systematische trainingsmethode te werk gaan en je paard leren dat hij ook op z’n gemak kan zijn zonder z’n beste vriendje. Toch blijven de resultaten uit: zoek dan geen gehele andere methode, maar kijk of je het werk dat je reeds gedaan hebt kunt aanvullen met bijvoorbeeld een supplement als magnesium of ontspannende, essentiële oliën. Durf te zoeken wat werkt voor je paard, net zo lang tot je de juiste formule hebt gevonden. Dat kost tijd, maar je krijgt er ook wat voor terug!

8. Wees alert op paarden die in zichzelf kruipen

Somt lijkt een gevoelige paard goed te reageren wanneer je hem flink aan het werk zet: zolang je ‘m maar genoeg bezig houdt is hij niet meer ril. Maar schijn bedriegt: de kans is groot dat je te maken hebt met een binnenvetter. Hij heeft geleerd dat ’t niet okee is om z’n nervositeit openlijk te tonen, dus kruipt in z’n schulp. Deze paarden ontwikkelen makkelijk gezondheidsproblemen die je op ’t oog niet ziet, zoals maagzweren. Wees juist bij dit soort paarden extra alert op hun gezondheid en welzijn.

Bron: Savvyhorsewoman.com, Bit & Cap