-

3 kenmerken van een introvert paard

Als je weet wat voor type paard je hebt, dan kan je daar in de omgang rekening mee houden. Als je daarnaast ook weet wat voor type jijzelf bent, dan kan dat de communicatie met je paard verbeteren. Paarden zijn, net als mensen, introvert of extravert. Of een combinatie van deze twee. In dit artikel legt gedragstrainer en paardencoach Paula van de Geest uit waar je een introvert paard aan herkent en waar je rekening mee moet houden tijdens de training van dit soort paarden. 

1. Laag tempo

Introverte paarden zijn vaak dieseltjes die rustig op gang moeten komen. Ze hebben opstarttijd nodig en stappen langzaam weg nadat je bent opgestapt. Geef ze de tijd. Met de juiste opbouw en training kan je deze paarden ook prima voorwaarts rijden. We hebben vaak de neiging om bij introverte paarden heel veel te gaan doen: meer been, meer druk op de lijn, zwaaien met de zweep… alles om wat meer beweging in deze dieren te krijgen. Als je een introvert paard hebt, zal je vast herkennen dat deze aanpak over het algemeen averechts werkt. Hoe meer druk je een introvert paard oplegt, hoe minder hij doet. Geef je paard de tijd om op gang te komen en blijf licht in je hulpen.

2. Bedenktijd

Niet alleen ligt het fysieke tempo van introverte paarden laag, ook geestelijk heeft een introvert paard meer tijd nodig om dingen te verwerken. Je herkent het misschien wel van mensen: de één heeft aan een half woord genoeg en gaat direct aan de slag, terwijl een ander eerst nadenkt voordat hij tot handelen over gaat. Voor paarden geldt dit ook. Als je een introvert paard bijvoorbeeld achterwaarts vraagt, kan je gerust voor jezelf tot 5 tellen om hem de tijd te geven om te reageren. Je zult zien dat hij prima op jouw hulp reageert, alleen iets trager dan een extravert paard dat zou doen. Het gevaar is dat we de hulp te snel herhalen, waardoor het paard niet de tijd krijgt om te reageren. Zoals ik in de vorige alinea beschreef kan dit ervoor zorgen dat het paard zich gaat afsluiten voor je hulpen.

3. Onzichtbare stress

In (mogelijk) spannende situaties oogt een introvert paard vaak kalm. Sterker nog, het lijkt soms wel alsof hij zijn middelvinger naar je opsteekt, want je krijgt hem niet meer voor- of achterwaarts. Schijn bedriegt. Als we dit met mensen vergelijken dan zie je dat extraverte personen hun stress vaak niet onder stoelen of banken steken, terwijl introverte mensen bij stress juist meer in zichzelf keren. Voor paarden geldt hetzelfde. Waar een extravert paard gaat steigeren of zich los probeert te trekken, zal een introvert paard bij stress juist minder gedrag laten zien en als aan de grond genageld staan. Als je goed kijkt, zie je aan de strakke mond, wijde neusgaten en ogen dat hij toch niet zo relaxt is als hij lijkt. Van binnen stapelt de stress zich op en dit kan er zelfs voor zorgen dat een introvert paard ‘ineens’ ontploft.

Introverte paarden zijn vaak fijne, rustige paarden om mee te werken. Als je hun subtiele signalen niet opmerkt, kan het echter een grote uitdaging zijn. Je eigen gedrag speelt ook een grote rol. Ben jij ook een introvert type dan zal je qua tempo en bedenktijd goed matchen met je paard. Om te voorkomen dat je paard zich afsluit, mag je er wel op letten dat je oefeningen niet te vaak herhaalt. Ben jij een extravert persoon, dan kan het lastig zijn dat jouw tempo (zowel fysiek als mentaal) hoger ligt dan dat van je paard. Voor jou is het van groot belang dat je geduldig blijft en je paard bedenktijd geeft. Elke combinatie kan succesvol zijn, zolang de mens bereid is om zich aan te passen aan wat het paard nodig heeft.

*Let op: paarden kunnen ook traag zijn of staken vanwege disbalans en/of fysieke problemen.

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!