-

3 belangrijke checks bij rijproblemen

Arnd Bronkhorst

Paarden kunnen op verschillende manieren protesteren tijdens het rijden. Denk aan bokken, staken, rennen, steigeren of de oren in de nek leggen. Vergeet ook stresssignalen, zoals een zwiepende staart, zichtbaar oogwit of overmatig schuimen niet. Een paard kan niet praten en aan ons dus de schone taak om uit te zoeken wat hij ons probeert te vertellen. Hieronder delen we 3 belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen als je paard tijdens het rijden in de weerstand gaat.

1. Voelt mijn paard zich goed?

De eerste en belangrijkste vraag is; heeft mijn paard ergens last van? Paarden kunnen het ons helaas niet in woorden vertellen als ze zich niet prettig voelen, maar ze maken dat wel op andere manieren duidelijk. Is je paard boos, bijterig of bokt, staakt of steigert hij? Mogelijk heeft hij ergens last van. Vooral als je paard dit gedrag voorheen niet vertoonde en nu wel, is dat verdacht. Ongemak of pijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een slecht passend zadel, problemen met het gebit, spieren en bindweefsel (fascies) die verstrakt zijn, een verkeerde stand van de hoeven, etc. Laat al deze zaken regelmatig controleren door een professional.

Een paard kan ook ongemak ervaren door de manier waarop hij getraind wordt. Een paard dat in een onnatuurlijke houding gedwongen wordt zal gaan protesteren, omdat dit hem pijn oplevert. Zorg ervoor dat je je paard goed in balans rijdt: het gewicht gelijk verdeeld over de voorbenen (verticale balans) en het gewicht verdeeld over voor en achter (horizontale balans). Rijd het paard met zijn neus vóór de loodlijn en gebruik geen hulpteugels (ook niet als ze los hangen). Vergeet ook niet om aan je eigen zit en balans te werken, zodat je je paard zo min mogelijk in de weg zit.2. Begrijpt mijn paard me wel?

De hersenen van paarden werken anders dan die van ons. We zullen ons dus in het paard moeten verplaatsen tijdens de training. Als ruiter is het heel belangrijk om duidelijk te zijn naar je paard. Als je je paard een nieuwe hulp aanleert, geef hem dan de tijd om deze te begrijpen door het een paar keer te herhalen. Probeer zo zacht mogelijk te blijven. Je hebt ongeveer 3 seconden om je paard te belonen voor het gewenste gedrag, anders kan hij de link niet meer leggen tussen de beloning en het gedrag. Timing is dus essentieel! Wees ook consequent. Als iets de ene keer wel mag en een andere keer niet, dan begrijpt je paard niet wat je wil. Tegengestelde hulpen, bijvoorbeeld remmen en tegelijk voorwaarts gaan, maken het paard in de war.

Paarden verschillen onderling ook van elkaar. Zo is het ene paard heel snel in zijn reactie, terwijl het andere paard bedenktijd nodig heeft. Ook is het ene paard gebaat bij herhaling, terwijl een ander paard meer afwisseling nodig heeft. Onderzoek wat voor type jouw paard is.

Tot slot is het nog heel belangrijk hoe jij je voelt. Heb je een drukke dag gehad en ben je gestrest? Misschien is het beter om vandaag even niet te rijden. Ben je een angstige ruiter? Creëer de omstandigheden die ervoor zorgen dat je je beter op je gemak voelt en vraag hulp. Paarden reageren op ons gedrag. Bekijk dus altijd wat jij anders kunt doen om je paard te helpen.

3. Hoe is de leefomgeving van mijn paard?

De manier waarop je paard leeft is ook van invloed op zijn gedrag. Als je paard bijvoorbeeld op een drukke stal staat, waardoor hij in zijn box moeilijk tot rust komt, kan hij narrig worden. Niet alleen in zijn stal, maar ook tijdens de training. Hetzelfde geldt voor paarden die te weinig vrije beweging, te weinig ruwvoer, te weinig uitdaging of te weinig sociaal contact hebben. Ook dit kan doorwerken in ongewenst gedrag tijdens de training.

Elke dag in de bak rijden kan ook resulteren in ongewenst gedrag. Zorg voor voldoende afwisseling. Maak eens een lekkere buitenrit, doe grondwerk, balanstraining aan de longe of geef je paard extra vrije beweging. Op die manier houd je het voor jullie beiden leuk en uitdagend.

Het kan een behoorlijke puzzel zijn om uit te vinden waarom je paard tijdens het rijden ongewenst gedrag vertoont. Belangrijk is om de oorzaak op te sporen. Pure symptoombestrijding door harder aan teugels te trekken of een zweep te pakken, levert op de lange termijn alleen maar meer ellende op. Luister naar je paard, neem zijn signalen serieus en kijk ook naar jezelf. Als je hier de tijd voor neemt, gaat dat jullie een heleboel plezier opleveren!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant