-

Hoe introduceer ik mijn nieuwe paard aan de kudde?

Kudde Frank Sorge

Het moment is eindelijk daar. Je nieuwe paard komt naar huis. Super leuk, maar dit vergt natuurlijk wel enige voorbereiding. Naast alle nieuwe indrukken die je paard gaat opdoen, wil je je paard ook graag in de al bestaande kudde zetten. Paardengedragscoach Helene Timmers geeft tips over hoe je dat het beste kunt doen.

“Hoe de introductie van het nieuwe paard in de groep verloopt, is onder andere afhankelijk van de karakters van de paarden”, aldus Helene Timmers. Zij benadrukt dat het zeker niet verstandig is om een nieuw paard onvoorbereid aan een bestaande kudde toe te voegen: “Elk nieuw paard betekent dat de onderlinge verhoudingen binnen de kudde weer opnieuw vastgesteld moeten worden. Natuurlijk kan dit ook vreedzaam gaan, maar soms levert het strijd op. Het nieuwe paard moet namelijk met elk paard in de kudde kennismaken en uitzoeken wie de baas zal zijn.”

Om de introductie van je nieuwe paard aan de kudde zo soepel mogelijk te laten verlopen geeft Helene de volgende tips:

Laat het paard eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving

“Het is belangrijk dat een paard zich eerst vertrouwd voelt met zijn nieuwe omgeving, voordat je hem meteen aan nieuwe paarden voorstelt. Laat het nieuwe paard bijvoorbeeld eens los op de plek waar de andere paarden daarvoor hebben gestaan. Zo kan het paard alvast kennismaken met de geur van de paarden. Als het nieuwe paard dan gaat rollen is helemaal mooi meegenomen. Daardoor zal hij namelijk de geur van de stal wat overnemen, waardoor de andere paarden hem minder als een indringer zullen beschouwen.”

Zet het paard eerst in een aangrenzende paddock

“Zet het nieuwe paard niet meteen bij de andere paarden, maar zet hem eens in een paddock of stal aangrenzend aan de paddock van de andere paarden. Het is hierbij natuurlijk wel heel belangrijk dat je een betrouwbare en stevige omheining hebt. De paarden kunnen dan elkaar al zien, horen en ruiken en zo leren ze elkaar al een beetje kennen.”

Laat het paard kennismaken met het sociaalste paard van de kudde

“Alleen is maar alleen. Elke kudde heeft een vriendelijk en sociaal paard. Laat het nieuwe paard eerste kennismaken met dit sociale paard. Zo heeft het nieuwe paard alvast een vriend als hij in de kudde geïntroduceerd wordt.”

Zorg voor afleiding en ontspanning

“Natuurlijk zijn nieuwe dingen interessant, maar om het kennismaken soepel te laten verlopen is het juist handig als de paarden hun aandacht kunnen verdelen. Geef de paarden bijvoorbeeld wat hooi en zorg dat ze ook een andere bezigheid dan alleen het nieuwe paard hebben.”

Geef de paarden de ruimte

“Letterlijk en figuurlijk. Des te meer ruimte de paarden hebben, des te makkelijker is het voor het nieuwe paard om de anderen te ontlopen. Hiermee verklein je het risico op gevechten en dus op blessures.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant