-

Zo maak je een mini indoor-eventingparcours!

Arnd Bronkhorst

Ben je zo’n geluksvogel die met dit stormachtige weer een fijne binnenbak ter beschikking heeft? Maar vind je dat binnenrijden stiekem een beetje saai worden en droom je ervan om weer met je paard te crossen? Haal buiten naar binnen met een mini indoor-eventingparcours! Met de meest simpele attributen kun je een leuk, uitdagend ‘eventing’-parcours neerzetten, dat je zo moeilijk kunt maken als je wilt. Het is zelfs het proberen waard als je niet zo heldhaftig bent!

Smalletjes

Een belangrijk element in een cross zijn de zogenaamde ‘smalletjes’. Een normale hindernis is meestal zo’n drie meter breed, maar bij de eventing vind je ook sprongen die slechts een meter breed zijn. Dan vraagt aardig wat controle, want een paard loopt makkelijk om zo’n smalle hindernis heen. Je kunt je eigen lage smalletjes op tal van manieren maken:

 • Maak een steilsprongetje van halve hindernisbalken en hoge staanders. Ideaal wanneer je het springen van smalletjes nog niet gewend bent, want de staanders aan weerskanten bieden nog een beetje ondersteuning. Heb je geen halve balken? Zet twee hindernissen dan in een +-vorm neer. Zo krijg je vier smalle hindernissen van 1,5 meter wijd en heb je een breedtesprong wanneer je er schuin overheen gaat.
 • Spring de hekjes of vulelementen die je normaliter ónder een hindernis zou zetten, eens als hindernis zelf. 
 • Plaats een aantal cavaletti’s of pionnen tegen elkaar.
 • Gebruik een kleine strobaal als hindernis.
 • Laat je paard over een oude voerton of olievat springen. Belangrijk is wel dat je ervoor zorgt dat deksel dicht is en de ton niet te makkelijk weg kan rollen: dat doe je door aan weerskanten een balkje te leggen en de ton wat te verzwaren met zandzakjes. 

Combinaties

Heb je het springen van een los smalletje onder de knie? Dan volgt de volgende stap: het maken van combinaties. Verruil je normale dubbel- of driesprong eens voor een combinaties gemaakt uit alleen maar smalle hindernissen. Je zult zien dat het springen van één smalletje lang niet zo moeilijk is als het springen van meerdere smalletjes achter elkaar! Wil je het nóg een beetje ingewikkelder maken? Zet je combinatie dan op een gebroken lijn. Wanneer je de hindernissen laag houdt, is dit een hartstikke leuke oefening om de controle van je paard tussen twee handen en twee benen te trainen, zelfs als je niet zo dapper bent!

Waterbak

Een klassieker: de waterbak. Nu zal je stalbaas niet blij met je zijn als je besluit een kuil in de binnenbak te graven, dus moet je creatiever zijn. Met zeil! Hoewel een eventingpaard eerder dóór de waterbak heen gaat, is het toch leuk om een waterelement naar binnen te halen. Hiervoor kun je het beste een blauw (landbouw)zeiltje gebruiken. Veel paarden vinden zo’n slootje de eerste keer spannend, dus leg het zeil nog niet te breed weg. Leg aan weerskanten een drafbalk op het zeil: zo weet je zeker dat hij blijft liggen en help je jouw paard met het inschatten van het punt van afzet en landing. Voor de zekerheid kun je ook nog wat zandzakjes langs je sloot leggen: die maak je heel eenvoudig van een oude kussensloop of een plastic zak. 

Oh, en voor paarden die niet meer opkijken van een zeiltje kun je natuurlijk altijd nog een opblaasdolfijn in het slootje leggen! 😉

Opvallende hindernissen

Picknicktafels, bloemenkarren en heuse bezembakken: naast dat eventinghindernissen technisch uitdagend zijn, maken ze ook een visuele indruk. Natuurlijk kun je niet zomaar een picknicktafel de bak in slepen, maar er zijn gelukkig genoeg andere manieren om wat creativiteit in je parcours te brengen. Zomaar wat ideetjes op een rij:

 • Biets wat bloemen of tuinplantjes om je hindernissen op te fleuren (zonder de bloempot natuurlijk, voor ’t geval je paard op een plantje springt). Of misschien ligt er nog wel ergens een oude kerstboom op het erf die je kunt gebruiken?
 • Gebruik een doek of deken om van een normale oxer een ‘dichte’ hindernis te maken. Door de doek aan weerskanten onder een grondbalk te schuiven blijft hij op zijn plaats.
 • Hang zadeldekjes over de bovenste hindernisbalk.
 • Voor de échte durfallen: maak een ballonnenhindernis! Vul ballonnen met helium en bevestig ze met een touwtje aan een grondbalk. 
 • Stapel van blokjes haardhout een mooi muurtje.
 • Hang ter afwisseling geen normale felgekleurde balken in je hindernis, maar gebruik eens brede takken. Zeker een tak met een kromming erin laat een hindernis ineens heel anders ogen!

Veiligheid voorop

Bedenk je altijd wel dat veiligheid voorop moet gaan. Ga na of er geen scherpe randen aan je hindernis zitten, zorg ervoor dat je paard nergens achter kan blijven haken, maak de hindernis niet groter dan je gewend bent en kijk of de hindernis makkelijk omvalt wanneer je hem aantikt. Omdat veiligheid het allerbelangrijkste is, is het maken van solide eventinghindernissen een vak apart. Zelfs al ben je goed in timmeren: het niet aan te raden om zelf een dichte hindernis te maken. Hoe gaaf het je ook lijkt, het is slimmer om de indruk van een dichte hindernis na te bootsen met veilige elementen zoals een stuk doek, planten of een strobaaltje. 

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant