hoefsmid
hoefsmid

Zo bedank je je hoefsmid voor zijn harde werk

Nieuws

Zonder hoeven geen paard. En wie zorgt er voor die hoeven? Juist, de hoefsmid! Hoog tijd dus om je smid te bedanken voor zijn of haar werk. Horse Collaborative zet een aantal dingen voor je op een rijtje waarmee je ‘dankjewel’ zegt tegen deze helden voor de hoeven.



1.Een braaf paard


Het ene paard vindt netjes blijven staan voor de hoefsmid moeilijker dan het andere, maar voor alle paarden geldt: zorg dat je ruim vóór de afspraak hebt geoefend met hoeven optillen en stilstaan. Het werk is al zwaar genoeg, dus zadel je smid niet op met een ongehoorzaam paard of een groen paard dat nergens aan gewend is.

2. Schone hoeven


Als jij naar de tandarts gaat, flos je toch ook extra goed voor je afspraak? Neem even een paar minuten de tijd om de hoeven van je paard alvast uit te krabben voordat de hoefsmid komt.

3. Een opgeruimde werkplek


Zorg dat de plek waar je je paard vastzet voor de smid netjes aangeveegd is en dat de smid de ruimte heeft om zijn of haar werk te doen. Het is prettig om ook alvast stopcontacten, een bezem en een emmer water bij de hand te hebben, mocht je smid die nodig hebben.

4. Een warme mok koffie of chocomel als het koud is


Als je hoefsmid een hele stal paarden moet beslaan in de wind en regen, is het fijn als hij of zij tussendoor even de handen kan warmen aan een lekker warme mok.

5. Een koud blikje frisdrank als het warm is


Hetzelfde als punt 4, maar dan omgekeerd!

6. Koekjes


Goed, je kunt er niet de rekening mee betalen, maar als extra bedankje valt een trommel zelfgebakken koekjes ongetwijfeld in de smaak. Een trommel niet-zelfgebakken koekjes trouwens ook.

7. Een bezembeurt tussendoor


Bij het bekappen van hoeven komt nogal wat hoefschaafsel, mest en andere rommel kijken. Maak jezelf nuttig en veeg het gangpad aan na elk paard. Dat scheelt je smid weer wat extra werk!

8. Wees een goede klant


Een goede relatie moet van twee kanten komen. Zorg dat je op de afgesproken tijd op stal bent, dat je paard netjes klaarstaat, betaal rekeningen op tijd en help waar je kan. Een gewaardeerde smid is een gelukkige smid. En als de smid gelukkig is, is iedereen gelukkig!

Bron: Horse Collaborative