-

Zeven vragen die helpen je dromen te vervullen in 2020

Arnd Bronkhorst

‘Goede voornemens zijn voor slechte mensen’, zou ons oma zeggen. Maar tóch is het best een slim idee om eens te reflecteren op je afgelopen paardenjaar en te bekijken welke doelen je dit jaar graag met je paard zou willen bereiken! Hoe je ervoor kunt zorgen dat die goede ideeën ook daadwerkelijk opgevolgd worden? Door een planning te maken aan de hand van deze zeven vragen!

1. Wat vonden jij én je paard het leukste om te doen in 2019?

Of je nou heel ambitieus bent of niet: de belangrijkste motivatie om het paardrijden vol te houden is plezier. Wat vonden jij en je paard het afgelopen jaar het leukste om te doen? Misschien was het wel die mooie buitenrit door het bos bij zonsopkomst, hebben jullie je éindelijk gekwalificeerd voor een belangrijke wedstrijd of misschien heb je een leuke crosstraining gevolgd. Of misschien heeft je paard wel een paar weekjes vrij gehad waarvan hij heeft genoten. Wat er ook in je opkomt: zorg ervoor dat je dátgene in ieder geval zeker op je lijstje voor 2020 zet! 

2. Wat werkte goed het afgelopen jaar?

Heb je je paard dit jaar eens een keer niet geschoren? Gebruikte je een ander soort zonnebrandcrème om z’n neus te beschermen in de zomer? Besloot je dit jaar ’s ochtends vroeg naar stal te gaan in plaats van ’s avonds na je werk? Of het nou grote dingetjes zijn of kleine veranderingen: ga eens na welke handelingen, gebruiken of dingen dit jaar goed werkte. Goede voornemens lopen vaak in de soep omdat je iets laat vallen wat goed werkt, in de hoop iets beters te bereiken. Het is niet erg om iets te veranderen, maar schrijf goede zaken niet te snel af!3. Hoe ziet je agenda eruit dit jaar? 

Pak je agenda erbij en plan alvast aan welke evenementen je dit jaar zeker met je paard wil meedoen. Zo weet je nu al precies wat je over een paar maanden te wachten staat, terwijl je agenda zich in die tijd langzaamaan opvult. Je voorkomt dat je een wedstrijd waar je graag aan mee wilde doen moet afzeggen, omdat je jezelf hebt ‘dubbel geboekt’. Ook helpt bij het opstellen van een trainingsplan voor je paard, zodat je met een optimale voorbereiding aan de start kunt verschijnen. 

4. Welke droom wil je in 2020 zeker laten uitkomen?

Dit is het punt waarop je jouw dromen waarheid kunt maken. Stel je doel, bepaal in hoe veel tijd je jouw doel hoopt te bereiken en bedenk je van daaruit welke stappen je moet ondernemen om je droom waar te maken. Het kan een grote droom zijn – zoals het rijden van een meerdaagse trektocht met je paard – of iets kleins – zoals het verbeteren van je overgangen zodat je beter kunt scoren op wedstrijd. Door je je aan het begin van het jaar al te bedenken welke stappen je moet nemen ben je al half op weg!

5. Wat is belangrijk?

Zonder het regelen van de noodzakelijke praktische zaken komt je droom natuurlijk nooit in vervulling. Bepaal wanneer de dierenarts weer langs moet komen voor een vaccinatie, plan de hoefsmid en tandarts in en maak afspraken met de osteopaat of fysiotherapeut. Ga ook na wanneer je stalbaas of verzorgster op vakantie gaat, zodat je ook daar rekening mee kunt houden. 

6. Wat kan beter?

Met paarden leer je iedere dag bij. Er zijn vast nog wel wat puntjes die nu niet zo soepel gaan, maar welke je wel graag zou willen verbeteren. Misschien wil je jouw balans wel verbeteren? Dat kun je bereiken door bijvoorbeeld regelmatig zonder zadel te rijden, thuis yoga-oefeningen te doen of een zitles te nemen aan de longe. Schrijf je probleempuntje(s) op en bedenk je hóe je het hoopt te verbeteren.

7. Wat zou je graag nog eens willen proberen?

Dit is het punt waarbij je buiten ’t boekje kunt denken. Je hebt vast wel eens iets waarvan je denkt: ‘dát wil ik nog eens proberen’. Zou je bijvoorbeeld graag eens een keer western willen rijden of op polopaarden een buitenrit maken? Vind je het doodeng om een parcours te springen, maar zou je ’t wel graag eens proberen? Kansen zijn groot dat ’t er uiteindelijk toch niet van komt. Tijd om daar verandering in te brengen! Kies minstens één gek of spannend idee en probeer dat in 2020 uit te voeren!

Bron: Bitmagazine.nl, Horsenetwork.com

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant