-

Zes valkuilen bij aanschaf eerste paard

aanschaf paard

Het is zover: je gaat je eerste eigen paard kopen. Je hebt hier lang naar uitgekeken en kan niet wachten. We maken allemaal fouten, jij als nieuwbakken trotse paardeneigenaar gaat vast ook fouten maken. Dat is niet erg want van fouten leer je, maar er zijn een aantal veelgemaakte fouten waar je je van te voren voor kunt behoeden.

Het paardenras past niet bij je

Iedereen heeft een favoriet paardenras. Verliefd worden op de looks van een paard pakt echter niet altijd goed uit. Als je je eerste paard koopt, moet je goed nadenken over of jouw favoriete ras bij jou past. Denk goed na over wat je met je paard wil gaan doen. Wil je voornamelijk buitenritten maken, ga dan op zoek naar een paard dat bomproof is en ook alleen op buitenrit kan, zodat je niet gebonden bent aan andere stalgenootjes. Wil je de wedstrijdsport in, kijk dan voor een paard met potentie voor de discipline die jij wil uitoefenen. Een Belgisch trekpaard is van nature bijvoorbeeld minder geschikt (uitzonderingen natuurlijk daargelaten) om parcoursen rond te springen of een cross te rijden. Kijk ook naar de africhtingsgraad van het paard. Als je nog niet zo heel ervaren bent, is het aan te raden om voor een goed opgeleid en braaf paard te kiezen.

Overhaaste beslissingen

Die grote bruine ogen, die weelderige bos manen, zijn prachtige kleur: je weet het zeker dit is jouw droompaard. Liefde op het eerste gezicht, daar krijgen we allemaal wel eens mee te maken. Maar wees hier voorzichtig mee. Kijk ook verder dan alleen het uiterlijk van het paard. Beslis niet na een rondje gereden te hebben, maar kom terug voor een tweede afspraak. Zo kun je er thuis nog even goed over nadenken en kun je zien of de klik er bij het tweede bezoek nog steeds is.De kosten onderschatten

Je zal niet de eerste zijn die de kosten van het onderhouden van een paard onderschat. Na aankoop begint het eigenlijk pas. Je hebt niet alleen te maken met de stallingskosten, maar ook met kosten voor o.a. hoefsmid, tandarts, dierenarts en zadelmaker. Maar ook dan ben je er nog niet. Ook voor verzorgingsspullen voor je paard, kleding voor jezelf en de aanschaf van een zadel en hoofdstel maak je de nodige kosten. En als je graag op wedstrijd wil met je paard of buitenritten wil maken, heb je vaak ook vervoer nodig. Denk voordat je tot aanschaf van een paard overgaat goed na of je dit geld kunt missen.

Verkeerd voerbeleid toepassen

Op de manege waar je reed of bij je verzorgpaard hoefde je niet na te denken over het voerbeleid. Dit moet je nu wel gaan doen. Voer kost niet alleen een hoop, belangrijk is ook dat je het juiste voermanagement toepast. En dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Elk paard heeft zijn eigen behoeftes, afhankelijk van leeftijd, gezondheid, activiteit en leefomgeving. Verdiep je hier goed in, dit is niet alleen leerzaam maar ook nog eens heel interessant. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent en jouw paard het beste krijgt.

Vergissen in de tijd dat het kost

Een eigen paard kost veel tijd. Je bent er vaak toch langer mee bezig dan je denkt. Het is afhankelijk van de stallingsvorm van je paard hoeveel tijd je aan de verzorging kwijt bent. Sta je op een stal met volpension, dan hoef je weinig klusjes te doen en houd je meer tijd voor je paard over. Heb je de paarden aan huis of sta je op een doe-het-zelf-stal, dan gaat er meer tijd zitten in de verzorging. De stallen, het weiland en de paddock moeten uitgemest worden, er moet gevoerd worden, de paarden moeten binnen en buiten gezet worden en er zijn altijd tal van andere (onderhouds)klusjes te doen. Denk goed na over hoeveel tijd jij beschikbaar hebt, zodat je niet in tijdnood komt.

Niet om hulp vragen

Zelfs de meest ervaren ruiters hebben wel eens hulp nodig. Schaam je dus zeker niet om om hulp te vragen. Of het nou om een gedragsprobleem, een gezondheidsprobleem of iets heel anders gaat: twee weten meer dan een. Schakel indien nodig een deskundige in zoals een dierenarts.

Vergeet niet: fouten maken we allemaal, zolang je maar toegewijd bent om jouw paard het beste te geven komt het goed. Geniet van alle ervaringen en kijk uit naar de vele herinneringen die jullie samen gaan maken.

Naar een idee van ihearthorses

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant