-

Zes creatieve manieren om bewust te worden van je houding

Lynn van Woudenbergh

Hakken laag, handen rechtop, ellebogen langs je lichaam. Een juiste houding lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar het is simpelweg moeilijker dan het lijkt. Je instructeur kan je honderd keer attenderen op jouw pijnpuntjes, maar soms moet je de juiste houding voelen. Bit zet een aantal alledaagse hulpmiddeltjes op rij die jou op een creatieve manier beter bewust leren worden van je houding. Het kan er een beetje raar uit zien, maar alles voor het goede doel!

Zweep

Een welbekende manier om je positie te verbeteren is door de zweep horizontaal achter je rug te steken, waarbij je jouw armen weer achter de zweep langs houdt. De zweep rust dan als het waren achter je rug langs in de hoek van je ellebogen. Neem je teugels op – ietsjes langer dan normaal, want je armen zitten wat meer naar achteren – en probeer zo ontspannen mogelijk verder te rijden. Je zult merken dat je écht moet vertrouwen op de rust in je romp en zit wanneer je paard zich sterk maakt, omdat je armen niet meer kunnen verstijven. Het trucje helpt je bewust maken van de positie zoals hij hoort: rug rechtop, bovenarmen afhangend langs het lichaam en de ellebogen licht gebogen in een rechte lijn naar de mond van je paard.

Als je moeite hebt om je handen rechtop te houden, dan kun je de zweep ook tijdens het rijden onder je duimen klemmen. De zweep komt dan horizontaal tussen je wijsvinger en duim te liggen, waardoor je niet anders kunt dan je handen rechtop houden! Oefen dit een aantal keer in alle gangen, zodat je jezelf bewust wordt van de juiste handpositie.Strotouwtjes

Gebruik strotouwtjes om je stijgbeugel losjes aan je singel te bevestigen. Hiermee beperk je de beweging in je benen en maken je vooral in draf en galop bewust van wiebelbenen. Door af en toe zo rond te rijden, leer je de spieren in jouw benen welke positie juist is én maak je ze tegelijkertijd krachtiger. 

Een iets ‘brutere’ methode voor ruiters met onrustige handen is door het ene uiteinde van een lang strotouwtje in één hand te houden, het touwtje achter je nek langs te laten lopen en het andere eindje in je andere hand te pakken. Onrustige handen zijn verleden tijd, want zo’n bewegend touwtje langs je nek voelt natuurlijk allesbehalve fijn. Het klinkt een beetje als een riskante methode, maar mocht je paard er plots vandoor schieten, dan kun je het touwtje loslaten zonder dat er iets aan de hand is. 

Teugels

Vergeet hoe je jouw teugels vasthoudt en probeer eens de zogenaamde ‘driving rein’. Je pakt de teugel op zoals je ook een leidsel zou vasthouden. De teugel loopt op zijn kop tussen je duim en je wijsvinger heen, waarbij je handen niet rechtop staan maar richting de mond kantelen. Het ziet er een beetje kneuterig uit, maar het zorgt ervoor dat je niet te veel aan de teugels kunt trekken, je jouw ellebogen ontspant en echt op je zit en benen moet rijden. 

Een andere populaire manier om je bewust te maken van de juiste mate van verbinding met de paardenmond is de teugels – een beetje op z’n westerns – in één hand houden. Het bit blijft stil in de mond liggen, dus het zal niet alleen jou bewust maken van de juiste verbinding, maar je paard ook.

Zet je jouw handen gemakkelijk te ver naar achteren of juist te wijd? Rij dan eens enkele rondjes met je handen netjes rechtop en je vingers tegen elkaar. Probeer je paard vervolgens bewust de juiste verbinding in te rijden, in plaats van je handen terug te nemen en zo contact proberen te krijgen. 

Tientje

Dit trucje herken je vast van vroeger op de ponyclub: het briefje van tien tussen je billen en het zadel tijdens het doorzitten! Schouders terug, benen lang en goed op je achterste zitten, anders is het tientje voor je instructeur!

Rauw ei

Nog eentje van de ponyclub! Worden je teugels steeds te lang of houdt je één hand strakker dan de andere? Leer jezelf met zachte handen rijden door twee rauw eitjes tijdens het rijden in je handen te houden. Heb je de eitjes te los vast, dan vallen ze op de grond kapot. Heb je ze te stevig vast? Dan kan deze oefening nogal een smeerboel worden, haha!

Elastische bandage

Zit jij als een vogeltje op je paard omdat je ellebogen opzij steken? Vaak zijn die losse ellebogen een teken van weinig rompstabiliteit. Door jouw eigenwijze ellebogen langs het lijf te plaatsen maak je jouw romp stabilier. Hoe je dat doet? Met een elastische bandage! Door de bandage lichtjes om de romp en ellebogen te wikkelen stimuleer je jezelf om je ellebogen niet uit te steken. Zorg er uiteraard wel voor dat de bandage niet strak zit: mocht er iets misgaan dan moet je natuurlijk nog wel veilig kunnen bewegen!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant